用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔比阿女返全日N
樓主: kwan_0128
go

好後悔比阿女返全日N [複製鏈接]

回覆:好後悔比阿女返全日N

我阿女明年返全日n,不過,學校話可以交全費,但中午接走。

winwin1122 發表於 13-11-5 13:41
如果係老人家湊唔係媽媽湊又點睇呢?
老人家湊唔一定有大問題(佢地都湊到你/你另一半咁大啦), 睇佢地意願, 最緊要係溝通好個expectation.

meowyung 發表於 13-11-5 13:54
我阿女明年返全日n,不過,學校話可以交全費,但中午接走。

請問你阿女女返邊間呀?

我都唔忍心比個囡讀全日班

回覆:Moonlight819 的帖子

我仔仔番全日,食得瞓得,在家反而掛住玩唔瞓,我諗選校時要問清楚師生比例,邊度瞓覺,我地分開2間房瞓,仔仔初初唔瞓,又後都ok,我喜歡全日,一來自理好,2來課程無禁緊,可以食完飯,散下步先瞓,瞓醒做下研習,大肌肉玩下先放學。比工人湊我都唔放心比佢帶落街玩。

準父母  無錯, 工人信唔過  發表於 13-11-5 15:35

引用:我仔仔番全日,食得瞓得,在家反而掛住玩唔

原帖由 DollyCC 於 13-11-05 發表
我仔仔番全日,食得瞓得,在家反而掛住玩唔瞓,我諗選校時要問清楚師生比例,邊度瞓覺,我地分開2間房瞓, ...
咁你仲有冇繼續請工人?和讀邊間全日?

有人湊,讀半日啦~由零變成一都真好大轉變,
我自己都會搵n既半日,諗住係零同一之間可以有0.5適應下

回覆:winwin1122 的帖子

我有請,因我仲有個細,之前讀迦南

既然有K係手、又有人揍就半日算啦﹐
人生無乜幾多年可以係屋企Hea。

Better ask sch if can change to half day, if can't apply another kindergarten with PN la.....as bb is still small, should stay more with family and will be happier for bb

引用:+本帖最後由+kwan_0128+於+13-11-4+21:36+

原帖由 kwan_0128 於 13-11-04 發表

回復 dannyyau302 的帖子
我對孖仔1月就兩歲,依家仍未有幼兒園收。最想讀全日制,減輕婆婆和工人湊仔時間。大家姐已小二,功課默書測驗多到無哂符;仲要溫補中、英語、大提琴。至於課外活動乒乓練習,游泳和溜冰等,7日時間表排得滿滿,連鋼琴都要喊停1季再度時間。應付3件化骨龍的時候,比上班工作更慘烈。

引用:好睇小朋友性格,我女在家不肯吃飯不肯睡午

原帖由 wawa~~ 於 13-11-05 發表
好睇小朋友性格,我女在家不肯吃飯不肯睡午睡,反左全日班,完全解決左這個問題

...
培養小孩適應新事物是要循序漸進。讀K1返半日,放學休息一陣就要上其他興趣班,這是必需的。不要看輕他們能做得什麼,每每從學習過程中,才會知道子女優與劣。繼而作出適當指導,慢慢捱多2年後參與小一大格鬥。(在名小測驗不合格者,大多數要被罰留堂)

回覆:dannyyau302 的帖子

其實個個小朋友個性不同,如果她真的瞓不到,又有人可以湊半日,咪食完飯就接走囉...何必勉強一個小朋友......

回復 dannyyau302 的帖子

其實真係需要排得咁滿嗎?因我個女盡細(十六個月)報PG已經比人話洗吾洗咁早,N班本話吾報,最終因龍效應焗住都要,小朋友有叫苦嗎?

如果有人湊,一定唔會安排個女返全曰N.

引用:Quote:原帖由+wawa~~+於+13-11-05+發表好睇

原帖由 dannyyau302 於 13-11-06 發表
培養小孩適應新事物是要循序漸進。讀K1返半日,放學休息一陣就要上其他興趣班,這是必需的。不要看輕他們能 ...
上午返學,下午去興趣班是必須的太虎媽了吧

我女本來返全日k1, 但她午睡不好,我替她找半日轉校,只有下午班,本想她可早上小睡,下午才上學,現在已轉校了,但上午她不睡,放學回家很累,可是明顯地比較喜歡上學。最緊要是找一間合適的學校。

DollyCC 發表於 13-11-5 14:56
我仔仔番全日,食得瞓得,在家反而掛住玩唔瞓,我諗選校時要問清楚師生比例,邊度瞓覺,我地分開2間房瞓, ...
同意,
我都係比我仔返全日。其實真係睇小朋友性格, 由於我仔比較痴身, 又唔肯自己食飯, 返咗全日後, 慢慢地肯自己食飯, 自理方便又有改善。全日班係適合在職媽媽, 及信唔過工人時, 不錯的選擇。

準父母  Agree  發表於 13-11-8 11:03

其實我有fd+囡在大6讀,但全家香港人。佢囡讀名幼,只可以寄宿星期五接返。我囡亦讀過,真是虧待她很多,K1而已,冇必要受苦。而家囡囡好大,之前果d事……好後悔啊!
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

引用:其實我有fd+囡在大6讀,但全家香港人。佢囡

原帖由 candyhmama 於 13-11-08 發表
其實我有fd+囡在大6讀,但全家香港人。佢囡讀名幼,只可以寄宿星期五接返。我囡亦讀過,真是虧待她很多,K1 ...
點解唔明你講咩嘅?

‹ 上一主題|下一主題