用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談  有無小朋友帶緊 蔡司成長樂鏡片? .
go

有無小朋友帶緊 蔡司成長樂鏡片? . [複製鏈接]

成效如何??

0    0    0    0

回覆: 有無小朋友帶緊 蔡司成長樂鏡片

唉…我女用了四個月都加左好多,係由175去到近400度!100度不多了,現在我只可以每天帶她去公園,加長休息時間!不過下次希望d驗光視可以理解吓作為母親的感受才作出任何評語,攪到我好似害到我女大近視。今天見到那位驗光視更嬲,問我有冇比個女再看書,他不如問我有冇停止返學!我現在只做好我能力範圍及可以做到的,其它我只可以等天主的按排。那些專業人仕的意見,希望他們能夠同教育局建議改做半日制,相信這樣可以減低年幼兒童近視問題, 那麼小朋友每天才能有大量戶外活動。

回覆 scyauchris 的帖子

好同情。多注意室內光線和看書距離,發覺好多加深近視都與這兩項有關。

這三個星期我女見左兩次不同醫生,每次驗出來的度數都是不同,最唔開心係個度數是每次只有加無減! 最後出來的度數是400。希望好似醫生講的一樣最終她的近視不會再加深會停下來不再增長!

光線肯定無乜問題,因為我一早把全屋的燈換了,坐姿係學校真係控制唔到,現在我只可以不停提佢等佢記住! 平日盡量帶她到公園兩次等佢可以望多些遠景, 不過我會順其自然,因為我不想最終另佢有壓力,我都比左心理準備佢之後會繼續加深。

光線肯定無乜問題,因為我一早把全屋的燈換了,坐姿係學校真係控制唔到,現在我只可以不停提佢等佢記住! 平日盡量帶她到公園兩次等佢可以望多些遠景, 不過我會順其自然,因為我不想最終另佢有壓力,我都比左心理準備佢之後會繼續加深。
‹ 上一主題|下一主題