用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 請問有無人知幾時有得報小二插班?
go

請問有無人知幾時有得報小二插班? [複製鏈接]

如題! Thanks.
   0    0    0    0

我諗打去學校問清楚D !

回覆:aleelee 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2
5月遲呀, 上學年係4月頭至5月頭
舊年有家長話可以打俾校務處, 有消息就通知家長申請, 你試下打去問下丫

醒目開學勳章 王國長老

根據2012-13年度校務報告, 全校只有6個學生離校, 插班又難左

回覆:Charlotte_mom 的帖子

簽名被屏蔽

回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,

多謝你的回覆. 我真係好想阿囝係依度讀呀, 活動教學d, 阿囝都係adhd仔.

醒目開學勳章 王國長老

Carriecheun 發表於 13-11-18 10:18
回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,

無留意你回覆tim
加油呀, 港同係一間好有heart既學校, 就算有時係我仔做得唔夠好, 要見社工見訓輔, 大家approach都係去幫小朋友, 而唔係問責(當然要小朋友負責係其他一環, 但見家長唔係focus呢樣), 社工會講點令佢有信心, 點去令佢睇自己睇得好d, 會安排d崗位俾佢等佢覺得有個責任, 令佢有返成就感, a仔都需要呢d野, 要人關心至可以健康成長, 呢方面我係衷心感激同欣賞 (所以我o係ek都好多有關sen分享, 我希望所有sen小朋友都有人錫)

其實當考入學试時,有無通知學校仔仔是a仔?

醒目開學勳章 王國長老

我估到係邊個職員了, 佢把聲係咁架, 不過佢份人無野, d細路好痴佢架

4月開始收生, 跟住5月左右就考筆試, 跟住shortlist一d出黎見第2輪(口試+見家長), 至於收唔收, 一黎睇小朋友適唔適合, 二黎都要睇下6月(?)現有家長來年升學意向, 始終如果無人退學都唔會有位收呀

收左的話, 就9月入學了

醒目開學勳章 王國長老

而家有喇
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/notice/synopsis.html
4月30日截止

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Thx

‹ 上一主題|下一主題