用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想知大家對玫瑰崗評價
樓主: kowloonfish
go

想知大家對玫瑰崗評價 [複製鏈接]

回覆:kittyland06 的帖子

我們說的是“學術“,如果只focus幼稚園及只focus學術(不看派位/名氣/中小學連繫),個人覺得港島區教得較深是skh, 明我 及 rhs。rc 都深但始終新校。但我自己覺得學術上全部唔及九龍的kv,km及lh等。但太遠了,就算有offer 都未必讀。致於龍校如spk,tl,sh,sc全部小學中學學術都非常好,但老實說可能因為學卷關係,它們幼稚園部一般又很守規矩,跟隨教署指引,會教得比較淺

回覆:想知大家對玫瑰崗評價

另外,如果要派位唔錯得黎又happy的,個人學得靈糧堂,Vic及聖保羅堂等係是港島happy school的top three

其實今年PN競爭咁激烈, 如果RHS收的話我會比BB讀, 到KI再考沒有PN的幼稚園如聖保羅堂, 聖公會等等; 就是KI仍是沒有比RHS好的學校收, 也可以留在RHS讀完K3去考小一, 相信RHS的幼稚園程度應可應付直資/私立小一入學試
都係果句, 收咗先諗

meowymeowy 發表於 13-11-5 23:31
知唔知幾時呢?

好似係2015年申請2016年轉直資

回復 jenjenny 的帖子

RHS 的評語真係好壞參半, jenjenny 我想問RHS 的英文同普通話教成點? 我比較著重學好語文同老師對小朋友好唔好,. 我個女2011年 12 月 , 報N係大女, 應該收. 我已經有深灣啟思K1 OFFER, 但我覺得這啟思不太好.

My girl is studying at RHS from PN to K2 now, she got offer from St. Paul Church at K1, but at the end, we gave up and let her stay in RHS. we still think it is the right decision. Teachers are all very good and nice. Maybe there are some -ve comments about RHS which affect their reputation. But at the end, i think it is a good school and my girl studies here very happily.

having said that, i think this is very personal, parents may have different preference or priority in choosing school for their kids, so, as long as you feel comfortable, that's OK!

回覆:nikili 的帖子

nikili,老師很盡責,有愛心,會經常和我們whatsapp,也會定期打電話讓家長了解小朋友在學校情況。語境方面,英文有net,每星期有兩日英文,每日約有一個半至兩小時,另外每星期有一日montessori,因montessori老師是net (我上年在網上見到老師還有AMI國際認可montessori證書,local schools 並不多學校有這種老師),會用英文教。但由於我女未返學前每星期會有五日上有net的課程,她一向英文說得唔錯,也已懂很多英文歌,我講不到給你聽英文有冇進步。但應没有退步,因昨天playgroup的net讚她accent好。普通話都是一星期兩天,我女上星期開始有同我講一兩句,唱過半首國語歌,我也不知這算够還是不够。不過如你是很重視英文,港島區應揀維記;如重視普通話,應揀kcs。另外學校每星期有一節西班牙文,校長話目的是讓小朋友自少接觸多一種語言,因六歲前小朋友學習語言的黃金期。

引用:呢d野好個人既,+家長你自己帶BB去in時feel

原帖由 chiwiz 於 13-11-06 發表
呢d野好個人既, 家長你自己帶BB去in時feel下個氣氛會好d! 信自己無得懶呀ma! 不過上年我帶個BB去in, in完個 ...
想問下係group in, 而唔係個别in?
可否分享下内容in咩?

回覆:kowloonfish 的帖子

其實玫幼、玫小由開校到而家都係出名難入同程度深,因為佢哋每一級都係學一早年嘢,所以唔擔心學術問題。玫中只係校風唔好,但係過往都有好多學生响本地大學同overseas大學畢業。我個人認為其實好多中學,無論係差嘅、係普通嘅或者係名校都好都會有唔好嘅學生,都有吸毒、吸煙呀,只不過睇下好唔好彩會唔會見報姐。我而家都有親戚讀緊玫中,都話師資好好,課程好,而且係英文中學,佢都讀得好開心。

揀RHS最主要原因學術好同校舍夠大,有戶外地方,唔似其他學校全室內!

當然太多人爭,機會應該好微

當然太多人爭,機會應該好微

昨曰都in左,廣東話同国語老師都幾有耐性/愛心,但有個外籍阿sir感覺creepy(當然只憑外表啦,當日冇太多interaction, 所以都唔會亂下判斷)

比起另外一間in過嘅學校/玫幼感覺唔錯/起碼只focus on 小朋友嘅能力/而冇qquestionnaire 問家長background.

大家記唔記得幾多号會收到email通知?

回覆:Lamshanbb 的帖子

Nov 25

回覆:yccat 的帖子

玫中是EMI????

回覆:kayall 的帖子

thx

‹ 上一主題|下一主題