用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 不停講嘢, 不停講嘢, 無晒你辦法
go

不停講嘢, 不停講嘢, 無晒你辦法

我仔仔是讀緊 S 位, 2歲時評估疑似自閉.
佢有言語障礙, 以前怕佢唔講嘢, 但依家就不停講不停講.
佢依家5歲多, 最慘係佢 "自言自語", 係自己同自己不停咁講, 自編好多無意思的故事, 一講可以講兩個鐘都唔停.
上堂時老師叫極都唔停, 仲越講越大聲過老師, 老師頂佢唔順打電話話我知.

過咗一個星期六日, 發覺佢越來越嚴重, 我同老公叫極佢都唔停, 真係頂佢唔順了.

我就黎發顛了.  

回覆:Jodi_妹妹 的帖子

引用:我仔仔是讀緊+S+位,+2歲時評估疑似自閉.佢

原帖由 Jodi_妹妹 於 13-11-04 發表
我仔仔是讀緊 S 位, 2歲時評估疑似自閉.
佢有言語障礙, 以前怕佢唔講嘢, 但依家就不停講不停講.
佢依家5歲 ...
有無上感统呀?我個仔都係,一係唔講,一講就講唔到,都幣加埋佢自己先明既外星話。但落重力上感統之後,情況有大改善。專注左好多,定定上堂。仲可以聽到老師講咩,返來話比我知添。

當佢自言自語時,大人試下在佢身邊回應/回答佢,令佢好似同人「溝通緊」咁,唔好令佢慣左自說自話。

回覆:不停講嘢, 不停講嘢, 無晒你辦法

我剛剛睇咗本書教可以對佢講:聽你說話真高興,但我更願意你能把想說的話寫下來。一來媽媽現在有別的事要做,二來媽媽希望可以看得更仔細一點。
希望幫到你,但我未用得,我囡囡講句子有限!

多謝你地回覆.  
佢講的內容, 好多係以前靜靜地吸收咗, 依家爆返出來.

感統訓練, 等我在家試吓,謝謝.

回覆:Jodi_妹妹 的帖子

我个仔都有甘既现象 试下听他讲咩 同他一齐讲 再慢慢转移注意力