用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: twinsng
go

TSL 3rd in   [複製鏈接]

回覆:大肥羊 的帖子

Yes.  Academic knowledge is definitely assumed.

引用:請問TSL難考嗎?+可以有3rd+in.+應該成績不

原帖由 iyct 於 13-11-07 發表
請問TSL難考嗎? 可以有3rd in. 應該成績不錯的.

請問你們有沒有為小朋友安排上面試班? 如何為小朋友準備 ...
Interview 比想像中「學術」,例如考認字,中英文句子重組。

iyct 發表於 13-11-7 15:17
感謝 jane 1983 及 大肥羊的快速回應

請問你們有沒有安排囝囡讀面試班? 我見面試班k1開始讀, 仲要 ...
冇,學校已有面試支援~~

iyct  Tks.  發表於 13-11-7 21:40

回復 iyct 的帖子

我小朋友無讀,我系ftm,一向都覺得簁錢簁時間。
不過行到而家,我其實有d後悔無讀,因為我吾知會吾會有d細微野幫到小朋友,系我吾知或者吾為意。

有d學校吾系考學術,可能系考反應、性情...有時真系輸左都吾知什麽事。

iyct  Tks.  發表於 13-11-7 21:40

hung223 發表於 13-11-5 11:47
記得上年我12月5日in,因為較遲,所以1st &2nd in嘅成績已經入哂電腦,楊校長仲可以講番兩次嘅成績,直頭暗 ...
咁即係遲3rd in都有機?

回覆:LamLam08 的帖子

就是我朋友的囝囝沒有校長見,但是on waiting list,所有想知道其餘30%都是否on waiting?

回覆:TSL 3rd in

我覺得学術重要,面試技巧亦重要,冇訓練好難同人爭,

回覆:Jane1983 的帖子

就係呢個心理,所以最後都報左個 6 堂的面試班。哈哈

Jane1983  你好野!  發表於 13-11-7 20:50

我小朋友的同學,幾個也報了面試班,讀左都有半年,但佢地戰績係零offer,或只得一間offer.其他全reject,連waiting都冇,

其實好睇當日即場反應,小朋友本身係點,完全靠彩數

回復 bbalau 的帖子

Tks for your info.

個人意見,唔使上面试班。最重要系多啲自己陪小朋友同多讀故事書,培養睇書的興趣。

回覆:sweetbaby999 的帖子

我小朋友的同學是混血兒,英文流利,爸爸係中國人,中文完全冇問題,
但竟然second in都唔入,

入左 third in 小朋友,可以講下邊間幼稚園?純粹八卦,不喜勿插

其實我覺得可能有睇小朋友合作性/禮讓,我個女1st in 同2nd in玩遊戲都俾人搶玩具話冇得玩,但入到final round

回復 DevilPig 的帖子

維記。

引用:我小朋友的同學是混血兒,英文流利,爸爸係

原帖由 hknote 於 13-11-08 發表
我小朋友的同學是混血兒,英文流利,爸爸係中國人,中文完全冇問題,
但竟然second in都唔入,

...
咁佢英文流利但係咪唔多睇書又或者認字唔多?因first in係自己睇題目再揀答案的。如果可能同一條問題,口講佢識答,但睇就唔識,喺呢個面試模式會變咗唔識答。
我小朋友都係mixed,但佢已可自行閱讀chapter books,so far 入到third in。

my son read chapter books with strong english reading, com. skills. Also, hejoined interview class. we dont hv 2nd in chance.

so, luck is very important.

聽講1st in會特登比少一套玩具每team,睇下哪個小朋友會争搶,仲有就系禮貌方面,學校會睇重呢啲。

我仔都有講佢first in時無玩具玩,有問其他小朋友一齊玩得唔得,不過無人理佢,咁佢就睇人玩。

‹ 上一主題|下一主題