用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會明道小學 請教一下在讀明道小學的家長
go

請教一下在讀明道小學的家長 [複製鏈接]

真心請教各位家長,明道小學的課程好嗎?老師有愛心嗎?功課量如何?谷唔谷小朋友?若叩門的話難入嗎?
   0    0    0    0

可以說返學好開心!亦常常收到老師的小禮物. 分組遊戲同進展性評估完90分以上有禮物和小食。如小朋友生日, 老師會寫 生日快樂 在手冊 (聽隔離班說) OR 有小禮物。 有家長分享告訢我:老師自費買小禮物給小朋友!感覺老師好好! 亞仔好喜歡上學, 不過可能要應付將來的TSA, 明道小一都有少少谷, 但範圍同功課量可以接受(有個愉快的起步). 課程我感覺都識中, 中文都叫深, 英文十幾本STORY BOOK教, 有全套教材, 按時放上網, 就算英文差的家長都可以跟到(如有心教).  同 但活動教學, 小朋友吸收都容易些, 希望幫到你!

回復 claytonhoho 的帖子

多謝你丫!非常有用!!

回復 mimi0129 的帖子

不用客氣!

回覆 claytonhoho 的帖子

信義會小學好還是明道好?

想問明道每年幾多測幾多考?

回覆:sukudo 的帖子

每年4次考試,無測驗。

平時有中英數評估,用來計平時分的。

你地好,今年9月我個女會入讀小一,其實都想問下依家讀緊既家長,佢地所講既活動教學,課程會唔會好淺?同中學函接唔到?

回覆:晴天豬豬 的帖子

課程適中,升中無問題。

明道現在沒有tsa

引用:明道現在沒有tsa

原帖由 MotherChole 於 16-04-08 發表
明道現在沒有tsa
請教明道小學的以下資料: 1.        請問中文是否普教中?  2.        英文是否由外籍教師教?  3.        星期三的興趣小組是上什麼?  4.        常識多不多外出參觀?  5.        下午的堂是否普通課為主? (中英數在上午上)?  6.        Band one 學生佔多少%?  7.        派位算好嗎? (本人不太認識那些中學比較好)?  8.        是否愉快學習的學校?  9.        老師有耐性嗎? Nice?  10.        小朋友不喜歡坐定定, 比較喜歡活動教學和親身經驗, 明道適合嗎?   11.        15份自行係咪一定入?  謝謝!  

明道老師有愛心嗎?

晴天豬豬 發表於 15-7-7 17:57
你地好,今年9月我個女會入讀小一,其實都想問下依家讀緊既家長,佢地所講既活動教學,課程會唔會好淺?同 ...

朋友參觀過學校,看過英文教材和在課室外經過見到上英文堂所教的生字,覺得如果是由學卷幼稚園升讀,程度適中,但如果是讀學之園,綠茵,翠茵,boxhill 等,會覺得似k2/3程度。

請問現在就讀明道小學的家長:
1. 學校是否所有學生都可以申請功課輔導班和託管班嗎?
2. 是否申請就可以提供此服務或需要抽籤的?
3. 託管班是否可到6.30pm?
謝謝!

carreycct 發表於 17-9-6 14:38
請問現在就讀明道小學的家長:
1. 學校是否所有學生都可以申請功課輔導班和託管班嗎?
2. 是否申請就可以提供此服務或需要抽籤的?
3. 託管班是否可到6.30pm?

For mon-fri:
ans 1) 是 P1-P3
ans 2) 名額 25-40 if申請over 名額, may be 要抽籤
ans 3) 到 6:00pm

‹ 上一主題|下一主題