用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中b 的煩惱
go

中b 的煩惱 [複製鏈接]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]很多細b 都有做大b 或小b 的煩惱,其實我係為小朋友報幼稚園時,發現最慘既可能並唔係細b, 而係中b.  原因係,假如細b 冇好既offer, 佢大可以有選擇,下年做大b.  但中b 呢?能力上比唔上大b, 自然地,收到既offer會小d, 甚至乎全waiting?  好既幼稚園(不論名幼,區內好d 既學校),可以選擇既話,大概都會選擇能力高d 既大b? 中b 最終既選擇可能係揀次等一點既學校,即報即收既學校。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]作為中b 家長,我真係覺得好無奈......因為,入唔到心儀學校,就一係讀冇咁心儀既,一係就要好努力催谷,要佢k2轉校。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]一時有感,不過我仍希望所有中b & 中b 家長加油!

1    0    0    0

回覆:中b 的煩惱

中B定義是??

我覺得我個女九月尾出生先係真正嘅「細B」,佢同一月出生嘅爭成九個月,呢九個月就爭得遠咯!!不過好彩佢呢個月開始講多咗嘢、開始夠胆向其他人唱歌咋!

其實9,10月b最煩, 因為好多好校K1,唔收超超大b。同時n班又收到8月尾。我阿仔就系9月b, 所以非常明白

回覆:Aprilbaby 的帖子

我都好明白,我囡10月B,同D1,2月B走埋一齊,立即冇得比,又冇可能遲一年先讀,唯有靠運氣

我個女係7月B
我都有同感
上年好多都收..但係午班....

我個仔係8月尾b, 上年in 學校真係煩,見到人地d 大仔大女識答咁多問題,真係勁驚!!不過最後都入到心儀的學校,所以媽咪們唔洗灰心,因為真係唔知佢收生標準,盡左力就ok la~

cscsmlkyh    發表於 13-11-4 12:22

10月B先慘.....
上年同阿仔IN一間好出名的KG, 有個家長問我個仔幾多月出世, 我話10月, 由於小兒生得高大, 個家長碌大眼話"咁咪係大B?", 我答佢"10年10月, 細B呀~", 佢個樣即刻好似中左獎咁, 笑到見牙唔見眼......
INTERVIEW果陣, 我個仔成日NO,NO,NO, 又打MISS.....最後當然係唔收, 下年都唔使再來, 因為過左年齡限制

cscsmlkyh  其實我地自己讀書果陣邊駛咁煩, 我亦唔覺得大b 同細b 有幾大分別, 一月咪一月, 十二月咪十二月囉, 一樣係咁讀書者.  發表於 13-11-4 12:24

回復 chaualan 的帖子

我諗學校未必因為小朋友打老師而唔收, 但間間學校收生標準唔同就真...

引用:10月B先慘.....上年同阿仔IN一間好出名的KG

原帖由 chaualan 於 13-11-04 發表
10月B先慘.....
上年同阿仔IN一間好出名的KG, 有個家長問我個仔幾多月出世, 我話10月, 由於小兒生得高大,  ...
哎呀、我個囡11年10月b,in各阵都有打老師,我都好担心

十分認同。。。我係8月B mum mum

interview時打MISS
點解會出現咁既情況?!

回復 Chirley 的帖子

真係唔知邊度學番來
我自己都無打過佢
每次佢打人我都同佢講唔岩, 有時罰佢企
依家叫做好D, 都教左成年了......

回復 初級媽咪 的帖子

其實我係見當時老師反應係好不滿, 搖哂頭, 所以覺得佢唔中意
我都知有小朋友打老師都收, 可能睇下父母當場點教同埋小朋友反應係點啦~
反而有次去創價, D老師周圍行, 見到有家長等IN時玩電話佢地就MARK低, 大家記住唔好玩電話啦~~

引用:interview時打MISS+點解會出現咁既情況?!

原帖由 Chirley 於 13-11-04 發表
interview時打MISS
點解會出現咁既情況?!
哎、in 各時老師叫阿囡還翻D玩具老師、我囡唔北、跟住老師夹硬拿走D玩具、阿囡用脚踢老師,妳話……

chaualan 發表於 13-11-4 18:05
回復 Chirley 的帖子

真係唔知邊度學番來
小朋友好多時都唔知係邊度學左新野返黎,而且同輩嘅影響好大!
我囝係公園見過d朋友仔會摘d花花草草,之後亂掉,
然後阿囝有樣學樣, 要狠狠咁教訓先無再做,
之後佢見到人地再摘會講唔可以㗎,
但背住我地就唔知啦…

wkiwong 發表於 13-11-4 18:41
哎、in 各時老師叫阿囡還翻D玩具老師、我囡唔北、跟住老師夹硬拿走D玩具、阿囡用脚踢老師,妳話…… ...
你真係要同囡囡多多溝通,
咁做唔得㗎, 動手脚係唔可以容忍

引用:Quote:wkiwong+發表於+13-11-4+18:41+哎、i

原帖由 Chirley 於 13-11-04 發表
你真係要同囡囡多多溝通,
咁做唔得㗎, 動手脚係唔可以容忍
我都唔知她係邊度學翻來但呢D情況真係好少有、我都第一次見到她咁樣

引用:我覺得我個女九月尾出生先係真正嘅「細B」

原帖由 Holam920 於 13-11-04 發表
我覺得我個女九月尾出生先係真正嘅「細B」,佢同一月出生嘅爭成九個月,呢九個月就爭得遠咯!!不過好彩佢 ...
同意。。。最慘係9月或10月出生就真。。。11月或12月就可以選擇做超大B.....但9月10月出生想repeat 都唔得。。。。

引用:其實9,10月b最煩,+因為好多好校K1,唔收超

原帖由 Aprilbaby 於 13-11-04 發表
其實9,10月b最煩, 因為好多好校K1,唔收超超大b。同時n班又收到8月尾。我阿仔就系9月b, 所以非常明 ...
me tooo.阿女9月底出生呀。。

‹ 上一主題|下一主題