用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一插班 [複製鏈接]

請問小一有機會插班嗎?另功課, 測驗多嗎?英文默書開始是默詞語還是句子?
   0    0    0    0

引用:請問小一有機會插班嗎?另功課,+測驗多嗎?

原帖由 red_gunner 於 13-11-03 發表
請問小一有機會插班嗎?另功課, 測驗多嗎?英文默書開始是默詞語還是句子?
小一好似兩班都係 28人,似乎冇位了,但不妨打去學校問下

未有英文默書,中文聽日第二次

引用:請問小一有機會插班嗎?另功課,+測驗多嗎?

原帖由 red_gunner 於 13-11-03 發表
功課算輕鬆,有時三,四樣,最多五,六樣 ( 小一開學兩個月),會不時有評估,但範圍可能只係一課書,不會太難

醒目開學勳章

回覆:a_for_apple 的帖子

不是25人一班?

回復 venus_mama08 的帖子

最多28人班,今年A班28人,B班26人,臨開學前有兩人轉了校。

回復 red_gunner 的帖子

今年臨開學前有兩人轉了校,小一應該仲有位。唔知你打算何時報插班 (插小一下學期定小二?),有其他討論區有家長講過唔係間間學校都接受中途插班,所以要打去學校問清楚。

功課方面不算多,幾輕鬆咁。我囡暫時做完功課溫完書都仲有少少時間HEA吓玩吓 (可能佢比較夜瞓)。小一默書無固定時間表,上學期無英默,所以未知係默單字定句子,中默暫時未需背默。測驗是多的,差不多每個星期都有一兩科,不過範圍少,測密D exam 就無咁辛苦。

整體來講,初小係輕鬆的。希望以上資料可以幫到你。

小一下學期才開始英默, 大約一個月一次, 有 10-12 個生字, 再有三句句子, 再有 phonics, 再加 5 句 creative writing.

謝謝! 請問老師的流失率高嗎? 聽說老師的流失率不低.

開學時的家長會校長介紹過全校的老師, 記憶中新老師好似得幾個, 以我所知一位係退休, 一位係要去進修, 呢位老師上年教我女英文, 今年九月都有返去學校, 同學生見過面傾吓偈的, 所以佢的離職應該唔係對學校有咩不滿的.
‹ 上一主題|下一主題