用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔讀開轉返沙田會否趺BAND好勁
go

大埔讀開轉返沙田會否趺BAND好勁 [複製鏈接]

本身囡囡喺大埔舊墟原校讀緊, 後來搬咗去馬鞍山, 升中就想返沙田區讀, 但問題來了, 本身囡囡成績唔太好, 第一次呈分全級九十,老師話我女屬B2, 咁返沙田區讀真擔心趺落B3。
佢體育OK, 兩項運動都有幸入到大埔區隊, 所以就算成績唔得, 我都會比佢試考體藝, 還佢心願, 但機會好微(表哥話英文A先得)。
而我搬過來唔係好耐, 唔係好識呢區啲媽媽, 正所謂學校名同地址都未分得清楚, 唔知各位媽媽有無好提議? 我問過班主任, 但班主任話佢都唔熟沙田, 幫唔到我, 所以我唯有喺呢到求救, 謝謝!

另想請教: 馬鞍山聖約瑟好唔好, 屬B?, 難入嗎? 因補習老師推介
   3    0    0    0

引用:本身囡囡喺大埔舊墟原校讀緊,+後來搬咗去馬

原帖由 fionakong2008 於 13-11-03 發表
本身囡囡喺大埔舊墟原校讀緊, 後來搬咗去馬鞍山, 升中就想返沙田區讀, 但問題來了, 本身囡囡成績唔太好, 第 ...
馬鞍山聖約瑟 屬不錯 Band 2 中學

但係A班精英班超多功課,有朋友囡囡讀緊,每晚做功課做到成十一點幾先睡覺好辛苦!如是B2生可揀陳震夏中學或青年會!呢兩間幾啱B2學生!

引用:本身囡囡喺大埔舊墟原校讀緊,+後來搬咗去馬

不要對體藝有太大希望。我知有小朋友在大埔B1尾-B2頭,體育超勁,獎刊很多。一心想入體藝,但最後入了B2中到尾的中學。

提議你請教Khama. 他可以給你有用的建議。

bb_2001 發表於 13-11-3 22:17
不要對體藝有太大希望。我知有小朋友在大埔B1尾-B2頭,體育超勁,獎刊很多。一心想入體藝,但最後入了B2中 ...

你們說得對, 體藝呢間我地唔會抱太大希望, 因表哥係上年考, 佢話如英文無A, 連面試的機會也沒有, 所以只想還我女心願。而其他B2實在唔係太識, 尤其是趺BAND問題都係好大問題, 老師話要睇埋今次呈分先確實答到我屬BAND2A,B,C 但返沙田區又趺至BAND幾? 實在好難評估, 所以自行嗰兩間實在毫無頭緒。我真的好怕趺入BAND3, 唔通聽班主任意見選返一間大埔自行?呢兩年每日搭車三個鐘已經好辛苦, 唔太想辛苦多六年, 救命, 好煩!

會否跌Band我不敢說, 我想這與所讀小學有關, 我小朋友讀的是大埔2線小學, 由大埔跨區去沙田讀B1A中學, 我都是問Khama的意見後, 才選沙田這間中學.

如果我是你, 我會著重他的校風和學校的教學理念, 學校在那裡也不太重要, 小朋友會大, 地點反而不是重要的考慮因素.

你問問redkoni 或Khama.  一定能幫到你.

沙田相對大埔多band 1 英中, 老c 叫我地搏高一級, B2A 揀B1C 選.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 13-11-5 15:01
沙田相對大埔多band 1 英中, 老c 叫我地搏高一級, B2A 揀B1C 選.

跟據2013年沙田升中派位的經驗, 不要太過樂觀....

慢慢看... 最尾的收頁
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2616666&extra=page%3D16

orangebb  同意 !  多英中亦都多人揀, 尤其呢2年, 大家都知道"多英中"呢點, 唔係咁易搏到.........  發表於 13-11-6 09:32

回覆:bb_2001 的帖子

沙田係强區,好多人會入嚟爭,個人認為,雖則有十幾間英中,但總是唔夠的。

‹ 上一主題|下一主題