用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家對體罰的體法?
go

大家對體罰的體法? [複製鏈接]

一句到尾:打人啱唔啱先?
如果唔啱,就算天大籍口都係唔啱。
父母又如何?
一句我為你好、我生你出嚟、打你最有效快捷、就可以用〝錯的方法〞去糾正孩子〝錯的做法〞嗎?

luluhaha  無用既,有D人無耐性到無的救。我補充多一句:妳無經過人啲同意就生佢出嚟,仲好意思打佢,我覺得小朋友長大後唔使孝順我,對自己下一代負責就夠  發表於 13-11-4 08:56

terry_andriy 發表於 13-11-7 00:19
又唔係叫你拳打腳踢個小朋友!想法唔駛咁偏激!打手仔或pat pat 都係體罰,咁我又覺得可以喎,有時講得聽更 ...

我想法激唔激就見人見智吧。

其實覺得打pat pat無問題,係因為多肉d唔痛?定pat pat呢個部份搞笑d,所以令件事無咁嚴肅?
點解小朋友pat pat就體罰下無妨,大人pat pat就點下都構成嚴重侵犯?

我就覺得被人打籮友其實都幾羞辱,有點〝要你知醜〞的意思。

老實講,打人唔啱,唔明點解仲要將件事合理化、再分成頭、手、臉、pat pat...等不同部位?
拳打脚踢就梗係唔得啦,監都有得坐!
你可以繼續話我想法激,但點都激唔過打吧!

luluhaha  講到重點了,支持你!  發表於 13-11-7 20:01

teambuilder 發表於 13-11-7 08:47
從來冇打,罵都很小。唔係因為佢地乖,只係因為兩個女都受軟唔受硬。其實小朋友好多時係控制唔到自己(例如 ...
Agree!當然,你講到細個玩火,玩刀甘危險,如果教又唔聽喝又唔停拉都唔走,,你唔打醒佢警察都拉啦!
呢種頑童可能打都無用,或者打完仲衰。
正如打仗動武鎮壓以暴亦暴一定唔好,但非常情況下又能停止嗎?

terry_andriy 發表於 13-11-7 17:42
乜打五歲前小朋友的pat pat 會係羞辱嗎?乜你認為孩子到十幾歲嘅話父母會再打佢pat pat 嗎!點解要分開頭身 ...
算吧啦...
即係有好多阿拉伯人覺得打老婆無乜大不了,而被打的老婆亦覺得這是受教的表現...觀念問題。
哈!可能我甘講又惹來爭議,不過體唔體罰向來都係惹火題目。
討論下都好,希望多d人會三思。
我當然放鬆,又唔係打我小朋友的patpat...

魚兒小寶貝  我覺得自己好,因為我會尋求辦法。  發表於 13-11-7 21:51
魚兒小寶貝  "我當然放鬆,又唔係打我小朋友" 我都係咁諗。我有時都會同囝囝討論呢個問題,囝囝會覺得佢比被打既小朋友幸福,佢覺得我好愛佢。  發表於 13-11-7 21:50
魚兒小寶貝  哈哈哈,算吧啦!
你同我既諗法一樣,用暴力去解決問題,然後話無傷大雅,又話係教法唔同
其實真係點講都唔通,不過佢地唔會明。  發表於 13-11-7 21:38

魚兒小寶貝 發表於 13-11-7 22:04
識得有個家長,佢囝三,四歲時好曳,佢忍唔住打囝,佢阿媽同佢講,你生佢出黎,責任唔係打佢,責任係諗辦法 ...

你講得好啱,一下打落去有邊個唔識?

時代進化了,體罰唔單只講緊父母子女之間的打教,也可以伸延到國家對人民 (如新加坡打藤、阿富汗石刑...) 、老公對老婆、老師對學生、甚至以前老爺奶奶都可以打教新抱!(你試下今時今日你奶奶叫你跪低?...無嘢呀奶奶...)
但我相信世界上依然有好多地方盛行。
再講落去,體罰更可以伸延至是否應該癈除死刑?

我覺得人是有思想的,用打的方法去馴服一個人並不是好方法。

希望多d父母改用其他教法來代替打。

terry_andriy 發表於 13-11-8 00:32
我朋友個朋友絕對係慈母,從來冇打過佢仔,日鵝夜鵝,但可能又唔係好識教,個仔依家喺男童院!睇你點睇

...

我的睇法是:
男女童院甘多人,我唔相信入親去嘅都未被阿媽打過囉?
我又唔信入黑社會呀、賣白粉呀、坐緊監呀、等等誤入歧途的通通都係因為細個無被阿媽打過囉。
所以我唔覺得同打有關。

terry_andriy 發表於 13-11-8 09:10
索x咗!上x左腦。越講越誇張。
Ek係大家討論自己睇法的地方,我唔想知你X代表咩,你大可以以理服人,犯不著人身攻擊!

魚兒小寶貝  唔好再講,唔好理佢:;pppp:  發表於 13-11-8 09:58

terry_andriy 發表於 13-11-8 10:08
你唔好將討論緊嘅題目無限放大!歪曲咗件事!打下手仔或一些可接受嘅程度下,扯到咁誇!咪講到打下自己個仔 ...

始終唔明X代表乜野,但似乎係你常用慣語,要用但又唔敢寫,算咩?
我有無放大件事就要睇你看事情的深度。
不過好明顯你將打看得好膚淺。
你覺得我主觀的同時你自己都一樣主觀吧。

道不同,再講都無乜意思。

luluhaha  一早同你講無用啦,識得反省既人一早諗有冇其他方法引導小朋友,唔會再上嚟講打邊度邊度是無傷大雅  發表於 13-11-8 11:48

魚兒小寶貝  唔好再講,唔好理佢  發表於 半小時前

收到!  講多無謂。

‹ 上一主題|下一主題