用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家對體罰的體法?
go

大家對體罰的體法? [複製鏈接]

阿媽打手板算嗎?
拍打頭呢?
大家試過嗎?
有後悔嗎?

picture  拍打頭呢?   發表於 13-11-3 23:35
   4    0    1    0

頭吾打得,驚打傷。臉亦吾打得,系自尊。

引用:頭吾打得,驚打傷。臉亦吾打得,系自尊。

原帖由 Jane1983 於 13-11-03 發表
頭吾打得,驚打傷。臉亦吾打得,系自尊。
打頭都極傷自尊

回復 sbux 的帖子

其實打好傷感情,可以吾打,講得明教得到,都最好吾用。

回覆:大家對體罰的體法?

由小到大都打,只打pat pat。

如果態度頑劣(不是學業問題),小三以下我都會用藤條打PAT,

學業方面我最鐘意趁小朋友唔留心,用字典拍佢個頭. 當然係點到即止. 無傷害的.

引用:阿媽打手板算嗎? 拍打頭呢? 大家試過嗎? 有

原帖由 superccc 於 13-11-03 發表
阿媽打手板算嗎?
拍打頭呢?
大家試過嗎?
試過一次打手板,無用。後來用「好行為」更有效,例如做洩事,問佢做乜,傾下之後問佢認為是否好行為,試過佢敢死話係,我話好,好嘢要分享,聽日返學校同老師同學分享今日你做呢個好行為啦,當然即刻爆,喊,真心認錯。另外,有次做一件超乖事係關於佢知妹妹有需要用某件東西,佢主動讓妹妹,我地立即送大奬勵,就係話比所有人知佢做好行為,表姐妹舅父等等全部知以示表揚佢,佢開心到不得了。自呢幾次之後,我地繼續引導佢問心,個女乖咗好多。至於懶散,功課問題,我絕不視作為洩要罰之列,反而同佢傾點樣令件事有趣d,點樣唔識變到識,仍然努力中。

annie40  well done.  發表於 13-11-9 19:38
hoichun0813    發表於 13-11-7 22:13

回覆:superccc 的帖子

我好唔讚成用體罰,因最初家長打下手仔以為無傷大雅,有部分家長漸漸見無效就用其他方法打,父母都有情緒,有時打落去唔覺意火遮眼重手咗小小。小朋友初初都可能有用,但打得多可能越來越難教,口服心不服,都幾惡性循環。有啲小朋友因怕比人打,會對住父母一個樣,背住佢哋又另1個樣。我覺得用獎賞加體罰以外去罰小朋友易教啲

我認為體罰只會傷害彼此感情,而且孩子只是怕被打而未必明白或認同自己犯錯;孩子犯錯我會向他解釋原因,我認為比打罵更有效。雖然可能要多花時間和耐性,但我相信長遠對孩子的成長更有幫助。

有好多方法教小朋友,根本唔需要打,而且"打人"係一個錯誤身教,父母變相教佢用暴力去解決問題。係d懶,冇耐性,冇愛心既人至會用呢個方法。其實睇幾本育兒書,比d耐性試住做,梗會搵到合適小朋友及家長既方法。

我見好多被打既小朋友,對其他人都會郁手郁腳。反之,父母唔打既小朋友,好少會對人郁手郁腳。

annie40  well said.  發表於 13-11-9 19:39

我自細都無比父母打,所以完全不能想像如果比爸媽打我作為孩子的會多傷心!

引用:我自細都無比父母打,所以完全不能想像如果

原帖由 HappiMom 於 13-11-03 發表
我自細都無比父母打,所以完全不能想像如果比爸媽打我作為孩子的會多傷心! ...
👏👏好難得

回覆:terry_andriy 的帖子

十分認同!
只可說,每個家長教法唔同,每個小朋友性格又唔同。  有些小朋友不用體罰,大聲罵幾句,或講道理就巳乖下來!  講真,有邊個家長想體罰小朋友
有時去到嚴重地步,適當和合理的體罰可接受。
時代唔同係科技發達,係街用口罵小朋友大聲少少,隨時比人拍movie,上fb!

有時做家長都幾慘!

引用:十分認同! 只可說,每個家長教法唔同,每個

原帖由 hknote 於 13-11-04 發表
十分認同!
只可說,每個家長教法唔同,每個小朋友性格又唔同。  有些小朋友不用體罰,大聲罵幾句,或講道理 ...

冇體罰,不過試過在calm down corner 企5分鐘

一句到尾:打人啱唔啱先?
如果唔啱,就算天大籍口都係唔啱。
父母又如何?
一句我為你好、我生你出嚟、打你最有效快捷、就可以用〝錯的方法〞去糾正孩子〝錯的做法〞嗎?

luluhaha  無用既,有D人無耐性到無的救。我補充多一句:妳無經過人啲同意就生佢出嚟,仲好意思打佢,我覺得小朋友長大後唔使孝順我,對自己下一代負責就夠  發表於 13-11-4 08:56

引用:如果態度頑劣(不是學業問題),小三以下我都

原帖由 talknwrite 於 13-11-03 發表
如果態度頑劣(不是學業問題),小三以下我都會用藤條打PAT,

學業方面我最鐘意趁小朋友唔留心,用字典拍佢個 ...
拍頭都無傷害?唔係個頭受傷係心靈 唔係怕佢痛 難道你覺得細個俾人打頭會無感覺?

回覆:Parisienne 的帖子

回覆:terry_andriy 的帖子

‹ 上一主題|下一主題