用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果interview時…
go

如果interview時… [複製鏈接]

所有指令都做到,但問顏色時就答錯晒,咁仲有冇機會呢?

0    0    0    0

引用:所有指令都做到,但問顏色時就答錯晒,咁仲

原帖由 iamiris 於 13-11-03 發表
其實無準則。我上年in完pn就明白這個道理。

Chirley    發表於 13-11-4 16:41

回覆:Chujai 的帖子

我仔pn 都in得麻麻地,唔坐定,所以衰左都唔奇,今年in K就專心D,不過color係佢弱項,答到錯哂

My girl also does not know color and shapes. So afraid she cannot get into one good K1.

回覆:如果interview時…

我女都唔識顏色,咩都話紅色,見同組小朋友都答岩晒!

回覆:如果interview時…

我女都係特別對顏色弱,乜都亂答紅色。但係如果引導下佢,佢就答到。即係其實識的,不過對顏色唔敏感,一問就亂答左先

引用:所有指令都做到,但問顏色時就答錯晒,咁仲

原帖由 iamiris 於 13-11-03 發表
不用擔心,無論點,都起碼有 50% 機會會收。經過前年報PN ,上年報K1,就發現在這世界上,凡事都有可能,總之,期望不太高,信心不太低,每次都平常心便可。

回覆:bingbingo 的帖子

希望啦,佢表現其實都可以,係認color 差D同去左隔離枱拎車車…

回復 iamiris 的帖子

有. 只要她乖乖坐定...當然加上家庭父母背景我覺得唔會輸哂.

回復 iamiris 的帖子

其實都吾知有咩準則去揀人,你囡都好做岩晒指令,我囡吾肯出聲答問題,真係好頭痛!

回覆:Jomei 的帖子

唔出声又真係頭痛D,大b定细b?

回復 bingbingo 的帖子

不過好難平常心哦,因我個女之前in2間唔系好出名嘅都收 都答的好好,但去到較出名的幼稚園叫她認水果啊,他有幾個唔識答,出來仲俾老公話我因該去之前同她講一定要答,搞到我睡唔到覺!個心唔舒服。唔知係乜我自己太過緊張?

Chirley  你真係緊張左  發表於 13-11-4 16:50

其實肯配合/開口講野, 無扭計都好好,
d野小朋友識又點?! 唔講唔配合,
機會仲細啦~

引用:回復+bingbingo+的帖子 不過好難平常心哦

原帖由 supersarah8 於 13-11-04 發表
回復 bingbingo 的帖子

不過好難平常心哦,因我個女之前in2間唔系好出名嘅都收 都答的好好,但去到較出名 ...
「表現不穩定」,就是小朋友的正常表現,即使預先提醒他們要全部回答,並不是全部小朋友也能做到的。這樣常常操練提點,也對家長、小朋友徒添壓力。况且,每間幼稚園都有不同的收生標準,收生,尤其是名幼,有很多考慮因素,面試表現不一定是唯一的因素。因此有些小朋友即使全部答對也不一定收,未能全部答對也未必會被拒諸門外。既然有那麼多不能靠自己掌握的因素,何不平常心輕鬆面對?這些只是自己在過去兩年經歷過大大小小的 PN 及 K1 面試後的一點分享,可能很主觀,未必與每個人都相同。不同人的不同經歷,可帶來截然不同的感受和看法。總之,祝各位小朋友在最終能入讀最合適的學校!漫漫長路,一起加油,共勉之!

‹ 上一主題|下一主題