用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 陪小朋友上興趣班的見聞, 有點擔心...... ...
go

陪小朋友上興趣班的見聞, 有點擔心...... [複製鏈接]

上星期我小朋友第一次上某個興趣班, 因為係第一次上堂, 所以家長可以陪同上課.

全班只有兩個小朋友係插班生(我的小朋友係其中一個), 所以除了我, 還有另一個插班生的家長在場, 陪她的小朋友上課.

其實全班小朋友都頗為乖巧, 紀律ok, 唯獨是那個插班的小朋友不時大叫(超大聲), 但他的媽媽又沒有能力制止, 她只是好言相勸(完全係吾惡), 當然, 那小朋友根本不怕他媽媽. 繼續不時狂"fing 頭", 大叫, 對住其他同學"blue 口水"......

老師有嘗試制止, 但不是好惡(當然, 那小朋友的家長在場, 我覺得老師好難"兇"那小朋友)所以根本也是不能制止他的行為.

後來 , 有其他童言無忌的同學仔(都是大約4歲的小豆丁)開始頂吾順, 紛紛向著那位插班生說"我吾鍾意同你玩", "阻住曬我地上堂"......等等的投訴聲此起彼落.

那小朋友聽後, 就益發憤怒, 變本加厲. (有動手打另一位男同學, 其後又"哄"埋去另一位女同學度, 同埋"叉"住那女同學的頸, 其實都好離譜!)

雖然我得小朋友完全無比佢襲擊,(因為坐得較遠) 但我看在眼裡, 覺得好吾妥, 同埋都有點憤怒!

不過, 課堂近尾聲的時候, 那插班生的媽媽開始哭起來. 我想她大概是因為兒子的惡行和自己的無力控制而忍不住吧!

雖然我有點同情那家長(不知她的小朋友是否sen 個案, 還是純粹被寵壞了???)

但我更擔心的是, 下一次我不能再陪自己的小朋友入課室, (那位家長也應該不能入去吧!)

如果那插班生又是如此, 甚或變本加厲, 點算???

大家有沒有好的建議???
   0    0    0    0

同學校講要退學&試下退錢, 原因係連老師都制止唔到

其實好似我地返工甘
公司咩人都有,唔通每次遇到不順眼的人就辭職?
小朋友都需要適應不同的人,最重要是這件學校好不好,師資好不好

回覆:陪小朋友上興趣班的見聞, 有點擔心......

我都曾經因為小朋友第一次上堂可以名上見到一d奇境 就係有個小朋友會勁搶人野 人地用緊支筆又搶 人地油顏色佢畫花人地張紙 人地唱歌佢大叫好難聽 人地繼續唱佢咬人,人地唔讓佢 佢成個人踩落人地隻腳 用個頭撞人 其實老師控制唔到係有危險 我小朋友即刻嚇親話唔去果度上堂!

回復 breadbb 的帖子

其實真係好怕見到遇到厘D小魔怪架!老師都無符場面難控制,小朋友又會學又即刻做翻出黎,真係激死人,錢洗左又得吾到應該有既效果盡送多樣野比你,吹漲!
‹ 上一主題|下一主題