用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢? ...
go

In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢? [複製鏈接]

5    0    0    0

最憎等信,上網check咪好,得就得,吾得就next,吾好折磨人。

我覺得等電話極痛苦。仲要係唔知要等到幾時。

引用:最憎等信,上網check咪好,得就得,吾得就n

原帖由 Jane1983 於 13-11-02 發表
最憎等信,上網check咪好,得就得,吾得就next,吾好折磨人。
極贊同要網上公布!我住嗰區收信常遲一日,係呢度知道有結果而自己未收到信,嗰吓都幾磨人…

Jane1983  真係幾難頂!  發表於 13-11-2 20:11

回覆:In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢?

我都覺網上check係最好,可憐我仲等緊真道、播道result

hoichun0813  Me too!   發表於 13-11-2 20:52

等待是最折磨人的,而不給期限的等待更是傷人,所以,還是讚同指定日期,網上查結果。

回覆:In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢?

回郵信封之問題,欣賞玫瑰岡只要求家長喺表格寫上三次回郵地址,信封及郵票由學校提供(費用應由報名費扣除),慳番唔少信封!

櫻花公主  祟真好似收5個回郵信封,真係離晒譜  發表於 13-11-3 00:20

回覆:Stareyes 的帖子

面試方面,最好都係1Take過,吾駛去幾次過幾關,平日父母同小朋友又要請假,折磨你過夠,有取錄係少數。唉,依兩個月過得真充實。
最抵贊係救恩,1次過用一個週六個多小時面試有結果比你。

回覆:In左咁多間,大家對各小學的小一申請過程有咩意見呢

衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回郵信封,學校都幾肥仔。

某幾間學校,收3-4個回郵信封,但佢冇寄過嘢比我,連1st round後reject我都係網上公佈。既然可以網上公佈,收咁多回郵信封做咩?一來佢賺埋被out學生嘅郵票,二來又唔環保!

引用:如題,各間小學的申請過程都唔同,有優點、

原帖由 hoichun0813 於 13-11-02 發表
如題,各間小學的申請過程都唔同,有優點、有缺點,大家發表吓意見呀!

簡介會方面,最欣賞陳守仁可以上網 ...
我唸緊被in 完三至四次後被rejected 既家庭心情如何?in 外國名U 都係in 一次,甚至吾洗in憑成績及整體課外活動表現都入到,而家咁多出名小學要人in 3-4 次,鄧家長及小朋友辛苦。(申報,要in 3-4 次既學校我只報了一間)到底教育係要'教好學生'還是要教'好學生'?

Jane1983 發表於 13-11-2 18:42
學校都要與時並進,放上網,WhatsApps 是好選擇!

littelit  whatsapp! agree!  發表於 13-11-4 10:20
Jane1983  So true!  發表於 13-11-3 13:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有d 學校根本太多選擇, 用咩方式都會有大把人爭住排隊爭住讀, 所以又點會肯改變一貫習慣吖

所以我同老公都唔揀依d 咁inconsiderate 嘅學校, 學校咁自我中心, 入讀咗之後可能都好受氣:(

醒目開學勳章 王國長老

引用:衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回

原帖由 Teresa 於 13-11-03 發表
衰啲諗,一個報名收$100/$100+,仲有幾個回郵信封,學校都幾肥仔。
港同今年半價!報名費由$100減到$50,跟教育局指引wor

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+hoichun0813+於+13-11-02+發

原帖由 chanti 於 13-11-03 發表
我唸緊被in 完三至四次後被rejected 既家庭心情如何?in 外國名U 都係in 一次,甚至吾洗in憑成績及整體課外 ...
哎,分別在幼稚園生無成績睇嘛。假設一間學校3000人申請,如果一日見晒分8場,每場一小時,照而家一小組七人,每一小時要做53.5組,根本無可能。而且一次定生死一樣有家長吾鐘意(有小朋友小組表現好,有小朋友面試talk得),最後見家長我自己會讚成。你都見到部分家長,offer都到手至黎問間學校究竟好吾好,有d語氣仲衰到咩咁請到自己根本吾恨。吾恨就咪鬼同人爭啦難委人地真係想入果d喊晒都無用如果要家長請假去面試而呢類家長嫌煩而放棄,我絕對覺得係好事,費事入左都鬧住走,一路走一路去唱衰間學校話人吾識教佢寶貝仔女

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-11-03+發表我唸

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-03 發表
哎,分別在幼稚園生無成績睇嘛。假設一間學校3000人申請,如果一日見晒分8場,每場一小時,照而家一小組七 ...
分幾次in 吾係將幾千個學生分批in wor, 係採取淘汰制,慢慢out 到剩下合適的學生去教。明白到學校有三千人以上申請既分1st in, 2nd in ,3rd in 好正常,吾係點揀,花多眼亂。只不過,係咪用咁既方法就可茜走無誠意既家長?係米要揀自己認為合適既學生去教先係正確既方法?資助學校如Maryknoll 都無簡介會,面試等,都大把人恨入,真正做到'教好小朋友'而不是'教'好小朋友,重係無得揀情況之下promised 必收128名內既小六生上返中學部,重話點都吾係吾轉直資,真係要寫個服字。anyway,  吾係話要in 3-4 次既學校有問題,港同,英華,St Stephen ,St louis 等課程,師資及設施都一流,但無可否認,亦都主要係想教'好學生'及'好家長'既學校。

hoichun0813 發表於 13-11-2 18:00
如題,各間小學的申請過程都唔同,有優點、有缺點,大家發表吓意見呀!

簡介會方面,最欣賞陳守仁可以上網 ...

我覺得回郵信封十分浪費

agree, 好唔環保.....要人三封回郵信封果d學校, 好多只係用一封, 甚至由頭到尾都無用過 (面試日期上網check, 無2nd in), 唔知一開始要咁多回郵信封做乜?

引用:Quote:rchiu+發於+13-11-3+00:00+面試方面

原帖由 hoichun0813 於 13-11-03 發表
我幾欣賞救恩的校長,感覺到佢真係好關愛啲小朋友,亦都好顧及父母面試的苦況! ...
對,可以感受到校方好 considerate

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-11-03+

原帖由 chanti 於 13-11-03 發表
分幾次in 吾係將幾千個學生分批in wor, 係採取淘汰制,慢慢out 到剩下合適的學生去教。明白到學校有三千人 ...
吾係針對某一間學校,不過抽入一線一條龍津小,想平穩升到小六亦吾少壓力。真正要有教無類談何容易呢(真心的)

‹ 上一主題|下一主題