用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)
go

幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000) [複製鏈接]

今日 int 完呂郭,親身去PODS攞表,學費$6800 一個月。

回家一想:
如果讀既話,家姊三年幼稚園,細佬幼稚園連埋PN 四年, 唔計加學費,$6800 x 10 x 7 盛謂 $476,000.

只係幼稚園,兩個小朋友就要半球!

讀間學卷幼稚園,每月幾百,家姊細佬加埋六年,再加細佬 PN, 6-7 萬搞掂!

真係有甘大分別!?

廣告:「花得起唔值得開心,懂得花先係最重要!」

再見 PODS!!
   3    0    0    0

學朋友話齊、你要諗條數已經唔適合讀私校。

minirat  嗯,都系  發表於 13-11-6 15:00
Joe8889  Agreed.  發表於 13-11-5 07:45
Chirley    發表於 13-11-4 17:00

回覆:幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)

所以學券幼稚園咁多人考,超難入!我今日都 in 完呂郭及堅道真光,真係人山人海!

你如果將這舊錢每個月去供層樓,而子女就讀間有普通好嘅幼稚園、小學、中國!再好D心機教好佢,入大學嘅機會都好大!20年後,供完層樓俾個仔,佢會多謝你多D!(笑)

引用:你如果將這舊錢每個月去供層樓,而子女就讀

原帖由 garyfkwhk 於 13-11-02 發表
你如果將這舊錢每個月去供層樓,而子女就讀間有普通好嘅幼稚園、小學、中國!再好D心機教好佢,入大學嘅機 ...
我大個都寧願父母比層樓我都唔讀個d 幼稚園。

碟碟  但做人呀媽, 你又會摶晒命幫佢揾好學校啦, 始終教識佢飛重要過比個巢佢,係咪?  發表於 13-11-4 10:18
碟碟  佢自己......  發表於 13-11-4 10:15

回復 garyfkwhk 的帖子

非常認同

你如果將這舊錢每個月去供層樓,而子女就讀間有普通好嘅幼稚園、小學、中國!再好D心機教好佢,入大學嘅機 ...
Cant agree more

引用:Quote:原帖由+garyfkwhk+於+13-11-02+發表

原帖由 hoping_c 於 13-11-02 發表
父母有層樓=少一個負擔比仔女

回覆:幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)

引用:Quote:原帖由+garyfkwhk+於+13-11-02+發表

原帖由 hoping_c 於 13-11-02 發表
我細個果陣讀屋企樓下果間村校,阿媽都無幫我比首期喎

講返正題,而家稍為好小小嘅學校,都想變無學劵嘅幼稚園,其實政府搞學劵係咪比d雙非用呢?香港嘅教育真係好白痴,讀幼稚園仲貴過讀大學!仲要同班强人爭!你話叫人點敢生仔呀

6800學費太貴。仲有書簿雜費。睇送食飯吧……

It's a matter of values. At this stage, parents' influence is greater. If the parents have time and heart to teach the child, better save the money for use in future studies. A good mum is more important than a good teacher at this age.

Chirley    發表於 13-11-4 17:02

想慳錢最好早d出來做野,仲有錢袋添,以前好多人都係咁。睇餸食飯吧。

我小朋友讀個間仲抵, 百幾蚊個月, 讀完3年都只係幾千蚊

Some times ago my thought is just like you. 若讀學卷幼稚園,要看看對小朋友有什麼要求。我似我咁着重語文,以為出外補補便可以,結果一堂net english 一堂普通話,一個月多花二三千元,但得到的效果不值二三千一個月,一星期一堂個半鐘的英文,怎及得上日日有net 上足三個鐘?与其要小朋友上完幼稚園再補習,不如讀英普没學卷的。

引用:Some+times+ago+my+thought+is+just+like+y

原帖由 魚王 於 13-11-03 發表
Some times ago my thought is just like you. 若讀學卷幼稚園,要看看對小朋友有什麼要求。我似我咁着重語 ...
有學卷既都有NET㗎!一間屋邨樓下N班,一星期2堂45分鐘英文NET.另一間舊屋苑樓下,一星期2堂英文2堂普通話NET,仲要係註校既。上K班有學卷NET堂數仲會增加!(而屋邨樓下嗰間平舊屋苑樓下嗰間一半!)

回覆:魚王 的帖子

enidchiu 發表於 13-11-3 00:03
It's a matter of values. At this stage, parents' influence is greater. If the parents have time and  ...

my mom is also teaching me in this way.  Parents needs to take time to stay with baby rather than pass it to the teacher and school ....

Chirley    發表於 13-11-4 17:03
‹ 上一主題|下一主題