用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報左馬鞍山N班媽咪請入
go

報左馬鞍山N班媽咪請入 [複製鏈接]

請問BOXHILL , THINK ,威寶,綠茵,合一堂,大家點揀???
   2    0    0    0

回覆:報左馬鞍山N班媽咪請入

合一堂

引用:請問BOXHILL+,+THINK+,威寶,綠茵,合一堂,大

我只係in左 think 同GF . 校園環境好似差唔多,但感覺Think既interview 安排得好d. 而且睇返其他mama講Think既英文水平高d. 不過GF都幾全面。

引用:我只係in左+think+同GF+.+校園環境好似差唔

原帖由 Lulupan 於 13-11-02 發表
我只係in左 think 同GF . 校園環境好似差唔多,但感覺Think既interview 安排得好d. 而且睇返其他mama講Thin ...
我最初都係咁諗,覺得Think 的英文應該幾好,點知我睇完報名時派的通告,我真係好失望,失晒信心

引用:Quote:原帖由+Lulupan+於+13-11-02+發表我

原帖由 Liz_mama 於 13-11-02 發表
我最初都係咁諗,覺得Think 的英文應該幾好,點知我睇完報名時派的通告,我真係好失望,失晒信心 :surprise ...
通告上的英文錯漏百出

我無留意,不過可能行政文員d英文無咁pro掛。不過,有offer先再諗

綠茵當初叫interview果封信英文一樣有錯...

Interview完即時唔考慮GF,面試安排令人覺得間學校好差!

引用:Interview完即時唔考慮GF,面試安排令人覺得

原帖由 新人物 於 13-11-03 發表
Interview完即時唔考慮GF,面試安排令人覺得間學校好差!
Interview 當日係校園內多人D同遲左15分鐘先入得去之外,lnterview既流程都好暢順呀

miniho 發表於 13-11-3 08:13
Interview 當日係校園內多人D同遲左15分鐘先入得去之外,lnterview既流程都好暢順呀

...
流程唔係大問題,基本上午去in得既都有offer添其實問題有兩個,令我唔考慮間學校
第一:明明網頁話十月份會通知面試日期,但九月中就收到通知一星期後面試,一間有系統既學校,係報名同安排面試方面一般都會按時間表去進行,暫時我所報的學校當中,只有GF係咁彈性進行,大部份家長們都工作在身,如果學校有體諒家長應該唔會咁安排。

另外最大問題反而係,大家有冇留意面試當日所填既綠色問卷,其實學校完全冇睇過就已經會俾offer你,問卷內有問到如果上午班冇學位是否考慮下午班?就算你選擇不考慮,佢都會照offer下午班比你,叫你四天內交留位費否則自動放棄學位,就算份問卷填黎係做下樣,其實都可以做好些少啦,起碼尊重一下家長既意願,留返d offer俾接受到下午班既家長,唔係更加理想嗎?間學校比我感覺只係想盡快填滿d學位,完全冇從家長角度諗過。

引用:Quote:miniho+發表於+13-11-3+08:13+Interv

原帖由 新人物 於 13-11-03 發表
流程唔係大問題,基本上午去in得既都有offer添其實問題有兩個,令我唔考慮間學校
第一:明明網頁話十 ...
其實唔只gf得一星期準備interview,某d學校都會有咁既情況出現,而且第2點講到,即時取錄與否,某d家長反而like...唔駛等太耐就可以知道,如果你真係like間學校,都唔會考慮太多

回覆:新人物 的帖子

咁我講哩幾間學校你會點揀呢???我唔太識野呀,thx

歐陽太 發表於 13-11-5 12:44
咁我講哩幾間學校你會點揀呢???我唔太識野呀,thx

唔好咁講,大家交流下架咋,我都係學習階段,如果小學打算升讀國際學校,我會揀BOXHILL,如果升讀傳統小學我會揀THINK

威寶我無報,綠茵我已放棄,合一堂報左但無咩印象,16號去簡介會了解下,不過如果有其他OFFER,我都唔考慮合一堂架喇.

如果之後想入國際學校,一定唔會揀合一堂。boxhill 會好d.
Boxhill 同wellborn我都有申請。boxhill起碼俾張receipt 我。wellborn無左影,但見有人有offer了。
如果之後入返主流班,我會揀Think 或者GF.前者interview當日既老師超nice,所以我較偏心Think.不過Think好似貴成千蚊。如果affordable 會選擇Think...純粹個人意見。

Wing0903 發表於 13-11-3 09:21
其實唔只gf得一星期準備interview,某d學校都會有咁既情況出現,而且第2點講到,即時取錄與否,某d家長反而 ...

我重點唔係話得一星期準備interview呢個問題,係明明網頁都寫明十月份通知面試,但最後九月中通知九月底要interview係咪比較兒戲呢?

第2點,都唔係重點討論係咪即時取錄與否....我係指出學校有無專重家長所填寫既表格同埋所選擇既意願,我interview時先填完唔考慮PM班,學校睇都唔睇就俾pm班offer我去交留位費,係咪好有問題呢?我朋友IN9:00我IN10:00基本上幾乎個個IN完都即刻接獲通知即時可交留位費只係am同pm既分別,另外朋友細B IN下午,幾個都waiting list,你可以話佢傾向收大B,先唔講學術上好無,但2次行政處理上令我已經唔考慮呢間學校.

回復 Lulupan 的帖子

EXACTLY

回覆:歐陽太 的帖子

我感覺gf 好似想快d 賺咗家長d錢先咁!但佢地快速的回覆,有些家長又會好like.

‹ 上一主題|下一主題