用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等結果, 揀學校都真係好辛苦!!!
樓主: 初級媽咪
go

等結果, 揀學校都真係好辛苦!!! [複製鏈接]

沒有最好, 只有更好。
做父母既做最清楚想俾D乜俾自己小朋友,
有乜野岩佢地...
小朋友最需要既係父母既關愛...
其他人講既參考好了, 唔駛太認真...
前一排先睇新聞話最細有情緒病既只有5歲...
咁果對父母係咪俾得太好呢?!

我會用樂觀態度正面方向去為小朋友代選學校!第一絕不會揀所謂一綫學校!培x, 如其他九龍塘名校!讀幼稚園只是人生學習起步點!又可需與社會競爭相提並論!當然唔同人有唔同睇法!

回覆:等結果, 揀學校都真係好辛苦!!!

就係比佢著重思考,自己探索,對學習有興趣有動機,上小學都可以自己pick up. 如果一開始幼稚園已背背背,死記難做,冇思考,我覺得唔好囉!

helenchanz 發表於 13-11-3 11:12
就係比佢著重思考,自己探索,對學習有興趣有動機,上小學都可以自己pick up. 如果一開始幼稚園已背背背, ...

十分贊同你的揀校理念,幼稚園呢個階段,最重要就是啓發大腦,培養良好的性格,建立自信心,這些都是可以受用一生的品質。

而我又聽說,3歲認字和6歲認字,對於人生的影響幾乎為0。所以我個女目前認字全憑她自己的興趣,有興趣多認一些無妨,無興趣我又不會強迫。

更何況有些幼稚園上課經常有抄抄寫寫,我不是太認同,小朋友抄寫完,都可以放學了,老師真係好輕鬆。反而是活動教學的老師們,對孩子們的投入會多D

回覆:candytsy 的帖子

細仔入唔到都仲可講細仔等下年做大仔,我女大女嚟但性格慢熱見到老師完全唔答只肯坐定玩玩具,in左4間已全部唔收而家要等後備等人唔交留位先有位讀

回覆:NICOLE123 的帖子

課程難可以不讀,考第尾又如何, 有家底已夠啦

‹ 上一主題|下一主題