用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等結果, 揀學校都真係好辛苦!!!
go

等結果, 揀學校都真係好辛苦!!! [複製鏈接]

我個仔報左4間, 2間有OFFER, 1間未知, 1間今日IN...都唔係一線學校...因為我著重佢學習動機, 多過學術成績.

身邊朋友都報得比我多, 我的立場是, 唔想自己同小朋友都咁辛苦, 就算有好學校收, 見的時候又艱辛, 讀得又辛苦, 真係唔係我想咁的, 我只想佢開開心心, 有個快樂童年.

可能好多人覺得我錯, 無比最好我個仔, 但我始終相信, 個天自有安排, 隨緣最好.
   2    0    0    0

等結果辛苦,收到失望結果更痛苦,我係細仔冇間收

回復 candytsy 的帖子

放心啦, 唔會無學校收的, 我頭先上網見有D學校直情未開始報名, 11月, 12月都仲有, 大把機會呢!

回復 初級媽咪 的帖子

我大仔小..身邊好多朋友小朋友都是小一
我想同你講而家小學除左國際學校 / 某幾間講明開心學習之外.
所有津小/直資/私校都勁多功課,默書,測驗
仲要多之餘仲要深,

香港教育沒有免費午餐, 開心幾年. 之後就..我怕你日日同小朋友一齊喊..

除非你有錢比起超貴學費/ 移民.
否則在香港不要相信什麼求學不是求分數這美麗謊言.

香港教育已死...香港父母子女只好一齊陪葬.

回復 NICOLE123 的帖子

我明白, 只希望第時阿仔適應啦~~~

初級媽咪 發表於 13-11-2 11:02

放心啦, 唔會無學校收的, 我頭先上網見有D學校直情未開始報名, 11月, 12月都仲有,  ...
我區已經報完,全軍覆沒,你講的11月,12月應該係某些國際學校或名校冇學券的,我讀不起呢

唔係, 聖三一之嘛, 協恩(女校)都係, 不過唔知你近唔近.

引用:回復+初級媽咪+的帖子 我大仔小..身邊好多

原帖由 NICOLE123 於 13-11-02 發表
回復 初級媽咪 的帖子

如果有得比你揀,你仍會比你的小朋友在香港讀書嗎?

回覆:tiffany_319 的帖子

唔會

kwokbobo  完全同意  發表於 13-11-2 17:00

初級媽咪 發表於 13-11-2 11:30

唔係, 聖三一之嘛, 協恩(女校)都係, 不過唔知你近唔近.
呢2間係九龍城區,都唔近我,我係西九區

回復 初級媽咪 的帖子

agree.  我識不少happy三年幼稚園後,之後上小學頂唔順,全家仲辛苦。

回覆:candytsy 的帖子

其實細仔難入,就要區內區外學校都要報…

我孖仔(年底細b)兩年前報k1,果陣已經冇今年咁大競爭,我由小西灣到中環半山的學校都報了10多間(家住鰂魚涌),結果只得一個offer,和pn直升的k1位。

另外校車車程唔一定近屋企就快d架。我仔k1去小西灣車程半小時,反而依家去北角要45分鐘。

層壓式田鴨教育、睇Pearl啲外國小廚神節目後仲感慨•••:ghost

引用:Quote:原帖由+NICOLE123+於+13-11-02+發表

原帖由 winnietingting 於 13-11-02 發表
agree.  我識不少happy三年幼稚園後,之後上小學頂唔順,全家仲辛苦。
咁係咪讀開 happy school 就唔好諗讀返津校之類的?聽落好恐怖喎。。。我想阿仔有個開心同冇壓力的童年,但原來壓力係後面黎。。。死了,我心儀的學校都係happy school ,仲有一間已經收左添。。。。

回覆:等結果, 揀學校都真係好辛苦!!!

講就梗係好聽,無人收你小朋友的話就唔會咁講。既然你話唔想咁辛苦,已經有2個offer仲要去面試?是否自打嘴巴?

引用:等結果辛苦,收到失望結果更痛苦,我係細仔冇

原帖由 candytsy 於 13-11-02 發表
等結果辛苦,收到失望結果更痛苦,我係細仔冇間收
幾時出世啊?

回復 初級媽咪 的帖子

非常同意

我仔11年12月B,我都唔想報幾間,大人又煩,細路又煩,但是in佐三間都唔收的時候,想唔報多幾間都唔得,唉

回復 初級媽咪 的帖子

Totally agreed.

我覺得有怪獸家長因為有怪獸學校。朋友個女讀小一的功課要作英文(壓)韻詩,我咁大個都未作過,唔補習或者家者唔參與點做?

引用:唔會 +

唔會
我都唔會,不過真係無錢

‹ 上一主題|下一主題