用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

del

回覆:英華、瑪利曼、聖士提反、BPS

4間都好,簡一間近屋企,因為中學好忙,無論功課,校內/外活動,做project, 考試温書又會夜訓,近D唔駛咁早起身,我是過來人,我囡周不時做功課温書到2:,3:,4点都試過,明早6:就要起身,好眼訓

snugglechums 發表於 13-11-1 17:01
英華、瑪利曼、聖士提反、BPS, 怎排?why? Thx!
或試 自行和派位 首選 BPS; 直資 - DGS & SPCS

引用:Quote:snugglechums+發表於+13-11-1+17:01+

原帖由 elbar 於 13-11-01 發表
或試 自行和派位 首選 BPS; 直資 - DGS & SPCS

Del

引用:4間都好,簡一間近屋企,因為中學好忙,無

原帖由 Anloo 於 13-11-01 發表
4間都好,簡一間近屋企,因為中學好忙,無論功課,校內/外活動,做project, 考試温書又會夜訓,近D唔駛咁早 ...
吓,做功課要咁夜𠹳,咪好辛苦。

回覆:snugglechums 的帖子

有時候要, 當然唔排除臨急抱佛腳啦,但是一般中學生通病。有時要上網找資料才能完成。所以既然4間都好,近D有著數,返學校活動來回時間可以節省𣎴少。

邊一間收都要開香檳啦

引用:4間都好,簡一間近屋企,因為中學好忙,無

原帖由 Anloo 於 13-11-01 發表
4間都好,簡一間近屋企,因為中學好忙,無論功課,校內/外活動,做project, 考試温書又會夜訓,近D唔駛咁早 ...
咁你囡囡返學要坐幾耐車,通常中學幾點放放學

引用:Quote:原帖由+elbar+於+13-11-01+發表或試+

原帖由 snugglechums 於 13-11-01 發表
DGS & SPCS 應該無機,所以想睇下其他幾間津校排名。thx!
女拔 和 聖保祿學校 都不妨一試

回覆:snugglechums 的帖子

佢係讀你講既其中一間,放3:3O,放學要轉車,由學校乘巴士2O分鐘一班,之後又轉車,總共要成個鐘,最惨係個書包重,有時運動或練舞要帶衫鞋,又要轉車,所以我覺得佢辛苦。

回覆:Anloo 的帖子

Anloo, 你小朋友讀邊間咁辛苦嘅?

回覆:yi 的帖子

我相信其餘3間都唔會輕鬆,唔想影響你們選擇,而且我囡現在中五了,除非資優,又或者唔溫書,我相信這4間都會辛苦。

簽名被屏蔽

引用:瑪利曼

原帖由 talent2000 於 13-11-02 發表
瑪利曼

如本身是band1頭學生,應該可以應付得到。我囡今年升中一,一般都可在十点前完成功課和温習, 頗為輕鬆。佢亦有很多同學每晚做功課做到十一二点或更夜,但依我所理解,原因可能是1)本身是band1中或尾學生,英文底子未足已令佢可輕鬆應付band1頭英中課程。2)放學後太多課外活動,時間分配出了問題。 3)同學放太多時間在whatsapp, facebook, etc 放學後先chit chat再做功課,時間當然唔够啦。

醒目開學勳章

我女中四,都未試過做功課做到兩點,依家還有時間看書,當然比起中一,二係忙左 但佢又cut左琴同ballets所以有返時間係樹

講返,真係揀一間近的真係舒服好多,我女放330. 行路返屋企 me me more more, 如果果日無堂上,4點就返到屋企,佢d同學好多都要5點先返到屋企,相對我女多時間用過佢地好多
如果比我,我不會揀聖士提反,因為遠

王國會長

snugglechums 發表於 13-11-1 17:01
英華、瑪利曼、聖士提反、BPS, 怎排?why? Thx!

如果比我個囡瑪利曼、聖士提反、BPS 是但一間都執到,
英華在深水埗太遠.

老實講,用幾多時間溫書,課外活動,因人而異,我只是講出就近入學的好處,當然我囡興趣多多,都是原因,但也不是每日都夜。樓主也不知女兒將來會否改變的習慣與喜好,簡近D當然有著數。

回復 瑩瑩老豆 的帖子

路過 , 想問下 知不知 女英華 要咩成績才收 ?

王國會長

yan02 發表於 13-11-4 17:04
回復 瑩瑩老豆 的帖子

路過 , 想問下 知不知 女英華 要咩成績才收 ?
我也不知, 但都應係收band 1 生.