用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鑽石山靈糧定九龍靈糧?
go

鑽石山靈糧定九龍靈糧? [複製鏈接]

辦學團體不同,但都是happy school; 一間無學券學校新d靚d,一間有學券校舍舊d⋯但這都不是主要問題,最想小朋友在一間有心有品格培育的學校學習⋯大家認為哪間更佳?

0    0    0    0

有offer 先諗啦

有offer 先諗啦

引用:有offer+先諗啦

原帖由 Michelle426 於 13-11-01 發表
有offer 先諗啦
有一個了,另一個也in完,是哥哥讀緊的,老師也表示應ok,故想早少少諗諗呢!

引用:Quote:原帖由+Michelle426+於+13-11-01+發

原帖由 Horace_b 於 13-11-01 發表
有一個了,另一個也in完,是哥哥讀緊的,老師也表示應ok,故想早少少諗諗呢!

...
哥哥上學也開心的,但不知另一間在教育上,在日後小學叩門上是否更佳?

回覆:鑽石山靈糧定九龍靈糧?

其實兩間都係happy school, 學術程度亦差唔多,我會選擇九龍靈糧多d囉,有學卷而且出名有愛心德育好既學校,留番d學費用黎比小朋友學下野重好,至於扣門我覺得都係要睇留小朋友既表現多d囉,如果一般小學都我諗間間幼稚園都差唔多,如果想讀名小,我諗應該再考d更有名氣同埋較谷既名幼喇~

我去年揀咗鑽石山,so far各方面都相當滿意。香港靈糧都是出名有愛心同德育好,我認為香港靈糧大校D,所以資源會充足D,師資亦是很好的

mrsmak125 發表於 13-11-1 23:15
回復 luckyveronique 的帖子

luckyveronique,請問你覺得老師有冇責任心?細心?如小孩在校呵或嘔,會即刻打 ...
開學無幾耐已經派發很多書,音樂教材、英文字母咭、中文字咭、聖經書,仲有關于孩子健康成長方面的,讓我感受到學校是真心關心學生的身心健康。還有網上學習平台,如果家長跟足,學習內容是足夠的。
日日放學時,老師會揽一揽每個小朋友,我女兒從來都是满面笑容的衝入每個老師怀抱,孩子是不會掩饰自己的心情的。還試過幾次,出左校门就話比我知:返學真好、今日真開心。

我女在校內未發生過突發事件,但第一次生病未請假,老師當日就打電話詢問點解無返學,如過左两三日仍未返學,老師會再打來詢問情況。總之這間學校比我地既感覺好好〜^_^

回復 luckyveronique 的帖子

請問你當年揀鑽石山靈糧, 除此之外報左咩學校, 有邊D OFFER你無要, 揀左鑽石山靈糧?

luckyveronique  york,boxhill等:)  發表於 13-11-2 11:24

回復 初級媽咪 的帖子

happy school,我僅報了這一間~

回覆:luckyveronique 的帖子

可否知道雜費是否很多

NICOLE123 發表於 13-11-2 11:30
可否知道雜費是否很多

書薄雜費記憶中是每學期兩千幾,但書薄和學生每日接觸到的教學材料還是很可觀的。此外,茶點費200/月,還有該校著名的內聯網,每學期300幾

回復 mrsmak125 的帖子

K1,29人三位班主任。上堂時平分為兩組,每個小朋友屬於邊一組是固定不變的。除咗早會、茶點、放學前總結和收拾外,其他教學活動全部是兩組分開進行的。其中一組有兩個班主任,另一組就是一個班主任+一個專科老師(英文/普通話)

luckyveronique 發表於 13-11-3 18:11
回復 mrsmak125 的帖子

K1,29人三位班主任。上堂時平分為兩組,每個小朋友屬於邊一組是固定不變的。除咗 ...

甘好似幾好WOW, 師生比例少D, 照顧好D, 靈糧重視英文及普通話嗎? THANKS!

回復 mcbb916 的帖子

英文和普通話都是用校本教材,學校轉咗無學券后應該會越來越重視。每一級一名英文NET,既係2個班共享一位NET老師。普通話老師全校得一位

luckyveronique 發表於 13-11-3 18:25
回復 mcbb916 的帖子

英文和普通話都是用校本教材,學校轉咗無學券后應該會越來越重視。每一級一名英文NET ...

謝謝您的回覆, 請問普通話從K1要學的嗎?

luckyveronique  sure  發表於 13-11-3 19:03

‹ 上一主題|下一主題