用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了.....
樓主: Locyn
go

報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了..... [複製鏈接]

引用:加油喔!+父母身教係最重要,+我女話佢大個志

原帖由 qqbabe 於 13-11-01 發表
加油喔! 父母身教係最重要, 我女話佢大個志願係要做我 所以時時刻刻提醒自己立好榜樣. 小朋友都有 ...
哈哈,如果我有個女話大個志願想做我,真係心都甜啦!你一定係個好媽媽!

me toooooo.... 我都被英華reject了,其它學校又未知結果,雖則叫自己平常心,但一日未有學校收留阿仔,心情都係囉囉攣咁呀?!?!

醒目開學勳章

回覆:報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了.....

好多謝樓主嘅分享,好大鼓勵

其實,最緊要平常,考就照考,但考唔到唔使好似世界末日,有時不明白為何定要讀直資或私校,未知派位,已計劃重讀再考!

bobbob  呢個係現在家長嘅集體迷思  發表於 13-11-1 13:02

引用:+本帖最後由+Locyn+於+13-11-1+10:39+編輯+

原帖由 Locyn 於 13-11-01 發表

我地報咗8間,大部分都唔係神校.....要2nd in 的都reject 晒.. ...
Totally agreed.  我亞仔都比英華reject (佢個組收咗一半小朋友)。無辦法,9成9會無offer, 自行又得15分,只可靠大抽獎等運到

回復 Locyn 的帖子

support

完全同意 !
當你40歲時睇翻轉頭, 學業只係佔人生的好少好少部份! 一個人成功與否 (當然每人成功定義不一), 跟在那間學校讀書, 成績好壞, 其實沒有直接關係 !
基本上香港現時大部份的小學也不會很差, 反而小朋友的品德, 待人接物, 學習態度以及自理能力更值得家長注意 !
社會上很多達官貴人是從名校出身, 這個是事實. 但更多同樣名成利就的人, 也是從普通學校出來 !
現今家長都說要嬴在起跑線, 但金牌......是給第一個衝終點的人呢 !

引用:+本帖最後由+Locyn+於+13-11-1+10:39+編輯+

原帖由 Locyn 於 13-11-01 發表

我地報咗8間,大部分都唔係神校.....要2nd in 的都reject 晒.. ...
祝福您和您的家人!

回覆:報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了.....

十卜十卜!樓主我都同你一樣, 上去英華到check,阿仔個no 前前後後差唔多全部入晒,唯獨是阿仔個no. 冇,我唔知點解對住個電腦笑咗出黎:happy

In 咗咁多间终於發覺阿仔要入邊間其實一早上天已安排好,宜家走完一間又一間完全係滿足阿媽我嘅貪心

Locyn    發表於 13-11-1 15:13

多謝大家嘅贊同.....

其實仲有好多正能量媽媽......

各位千萬不要比個遊戲帶住走,都係果句,盡咗力...上天自有安排!!!

與其為未知數擔心,不如好好珍惜同小朋友相處,我係working mama,每日放工見到阿仔時間好少,如果再為呢d唔開心,好唔值得......

而且小朋友真係大得好快,我成日都同佢講好miss 佢細個時候,趁佢仲係好嗲,以你為中心時候,好好擁抱同

各位媽媽為自己加油呀.........你嘅情緒會直接影響咗小朋友架.....

回覆:Locyn 的帖子

要灌切始終!但願你呢個想法或概念不會動搖,要會受外界影響

Locyn  
係呀....我都只係普通人,有時都會有迷失嘅時候,所以要成日提醒自己同堅持想法!!!  發表於 13-11-1 15:39

如果d成功者唔hold住咁多位,大家都易得到吖

我囝囝只報了4間,已有3間reject了。我真的難過極了!也會想是否我的孩子比人差
但我從不將這消息告訴孩子,我只會叫孩子過來比我褸下再看看他的樣子,甚麼不快也可一掃而空大家也加油吧!

其實大部份家長都唔係想入超級名校,係怕大抽獎抽左一間好差既學校!寧願報直資及私校,買個保障。
雖然宜家報名下下幾千人,但如果經大抽獎,要入番差不多水平的學校的機會率又如何?會唔會仲難?宜家起碼有得面下試,收甘心D。只係靠抽,好唔甘心!

我都明大家嘅擔心.....不過有時我驚國教洗腦多d....

引用:講真喎,我又唔覺得有offer嘅小朋友高質啲

原帖由 bobbob 於 13-11-01 發表
講真喎,我又唔覺得有offer嘅小朋友高質啲,好多時10個小朋友一齊interview得嗰10幾20分鐘,睇得有幾真,咪 ...
無offer 绝對唔代表比人低。
但有offer 我信有實力。

加油

‹ 上一主題|下一主題