用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了.....
go

報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了..... [複製鏈接]

我地報咗8間,大部分都唔係神校.....要2nd in 的都reject 晒......除咗第一間reject 時候打個突之後,我地已經慣晒

今日上去英華到check....阿仔個no 前前後後全部入晒.....唯獨是阿仔個no. 冇.....我同老公兩個喺度係咁笑......

我同老公都好隨心,亦唔覺阿仔不如人,因為阿仔就係阿仔,是獨一無二的一人,同時,亦比我地知道阿仔原來就係一個普遍小朋友,唔係特別出色......

一班人總有高有低,就算他不如人,只要他品行好,性格好,我相信佢仍能闖出一片天。我地只係儘咗力去幫佢搵咗機會,如果唔得,都冇辦法.........

當然我都係一個普通媽媽,想阿仔有一個好嘅學習同成長環境,但係我總覺得父母先係影響佢地最大嘅人,宜家呢一代已經好功利同自私,去面試都見到好多好over 嘅家長,爭的士、嗌交咩都有..........

其實家長真係要諗下你想你嘅下一代身處嘅世界想係點........唔係只有成績好..........

大家互勉之.......不喜勿插.

thybe   我個都係前前後後d number入哂, 得我位公子無...  發表於 13-11-1 16:51
joeydesu    發表於 13-11-1 13:07
bb86    發表於 13-11-1 11:36
rainbowcov  Good. +ve thing.  發表於 13-11-1 10:31
harrybb2008    發表於 13-11-1 10:29
   2    0    5    0

回覆:報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了.....

萬個支持,你小孩很幸福!

我都被英華reject了,我個組12個人in,得一個人入,其它學校又未知結果,雖則叫自己平常心,但一日未有學校收留阿仔,心情都好down!:

引用:我地報咗8間,大部分都唔係神校......一樣r

原帖由 Locyn 於 13-11-01 發表
我地報咗8間,大部分都唔係神校......一樣reject 晒......除咗第一間reject 時候打個突之後,我地已經慣晒: ...
我都係呀,阿女仍然係我寶貝,面試落選我仍然覺得佢嘅強項無減弱,人生路上一定可以好好發揮。註:佢強項係湊妹妹,將來做陪月,playgroup呢d最啱佢

phyllis00000  你有福啊~好難得架  發表於 13-11-6 14:17
harrybb2008    Good to have a kid who could take care of her sister  發表於 13-11-1 10:30

+ve thinking

回覆:Locyn 的帖子

贊成呀,人品好係好重要!不過,考小一啫,人生馬拉松,出唔出色點會依家就决定呀?仲有,人人把尺唔同,係咪讀書叻,專業人仕揾得錢多就叫出色呢?

Anmarcus    發表於 13-11-1 11:52
Locyn    發表於 13-11-1 11:50

support!  難得有咁 +ve thinking 嘅 post,唔使成日見到啲有offer或2nd都重要"唉...唉..唉.."嘅posts!  祝自行或大抽獎 good luck!

bebelee  Yes - some have SPCC, DGS 2nd in still said that they are sufferring, can't believe!  發表於 13-11-1 11:32

醒目開學勳章

講真喎,我又唔覺得有offer嘅小朋友高質啲,好多時10個小朋友一齊interview得嗰10幾20分鐘,睇得有幾真,咪又係睇你好唔好彩無發台瘟得嚟又撞啱個合眼緣嘅老師

講得好有意思!

Anmarcus    發表於 13-11-1 11:54

回覆:Locyn 的帖子

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Locyn+於+13-11-1+10:39+編輯+

我地報咗8間,大部分都唔係神校.....要2nd in 的都reject 晒.. ...
支持你,大家都要加油呀!

引用:+本帖最後由+Locyn+於+13-11-1+10:39+編輯+

我地報咗8間,大部分都唔係神校.....要2nd in 的都reject 晒.. ...
好正面,有offer 唔代表特別優越,間間小學亦差不多
反而係家長之間既虛榮心作怪,讀名校只因將來”我小朋友係xx 學校讀“幾威!

Locyn    發表於 13-11-1 11:49

你全講出我心底話!希望你及我兒子最後能入到合適他們的小學!成長、學習過程中都身心健康!長大後做個有用人!就是我所盼

Anmarcus    發表於 13-11-1 11:54

support !

add oil ... mama... !!!

.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回覆:報咗8間,大部分要2nd in 的都reject了.....

Agree. 我地自己以前考會考oral 時有時都奇怪點解自覺考得好的就出來成績麻麻、自問表現不佳反而成績okay 喎,呢D凡是有人評分的一定有主觀成分,仲要短時間內由一大班人中揀人,你估真是好認真細緻咩?見到有D家長為了小孩面試而心情低落自責,我覺得唔好太自責,我地父母只能提供機會,得唔得唔係我地控制範圍,我地的責任係好好管教子女,將來成為有愛心有責任感的人罷了。

Locyn    發表於 13-11-1 11:48

加油喔! 父母身教係最重要, 我女話佢大個志願係要做我 所以時時刻刻提醒自己立好榜樣. 小朋友都有自己既命運, 慢慢就會找出適合佢既道路, 比d信心!

Very postive post!  Support!  Add oil, all mami!

你地好正面呀!

你就好啊, 佢好似哭喪錦款. 成日話個仔差點解個仔咪都冇(佢淨係計名校, 其實已有2個offers, 3個2nd in 緊). 好在個仔自我感覺良好, 話已經有間收咗重好鍾意果間學校.

其實我只希望佢有個開心的童年, 這比什麼名校重要.
比你考到又驚跟吾上, 跟得上又要狂谷佢何苦呢!
‹ 上一主題|下一主題