用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 「非常女教師」 掌摑七歲男學生
樓主: rainbowcov
go

「非常女教師」 掌摑七歲男學生 [複製鏈接]

冇heart...不要当教師!!!!

都成五十幾歲人, 年資都唔少啦, 仲咁大火, 都唔化, 唔通更年期遲到.

cocokan2004  AGREE!  發表於 13-11-9 23:44
rainbowcov  有機會呵。  發表於 13-11-2 08:22

引用:再有校園體罰事件發生,青衣聖公會何澤芸小

原帖由 rainbowcov 於 13-11-01 發表
再有校園體罰事件發生,青衣聖公會何澤芸小學一個「非常女教師」,懷疑不滿7歲男學生答錯數學題,竟然出手 ...
這老師太上心了,用錯方法,錯以為自己是媽媽

回覆:「非常女教師」 掌摑七歲男學生

我小時都曾經被校長用間尺打手板,唔記得違反了什麼事?只記得五丶六位同學在校長室門外排隊打手板。還記得當時想縮,但被捉實就範。好深刻,但知道校長是好人。

回覆:「非常女教師」 掌摑七歲男學生

總之打人就吾啱!動口不動手!

如果佢唔認就捉哂同班同學出來問.  佢地一定唔會講大話. 同埋一定會狂罵佢3分鐘.  release我同個仔既情緒.  

Nique 發表於 13-11-1 18:03
我細個都試過比老師兜巴星喎, 根本果個時代係唔專重細路仔, 細路係弱勢社群, 返去話比阿媽知咪重抦多獲.

b ...

無理由, 果個年代成績好有特權的, 我無考第一都無被炳過。

cocokan2004 發表於 13-11-9 23:47
如果佢唔認就捉哂同班同學出來問.  佢地一定唔會講大話. 同埋一定會狂罵佢3分鐘.  release我同個仔既情緒.  ...

呢個老師郁咗手咪好囉, 仲可以追究到底。有啲老師好變態, 唔俾人去廁所, 累到小朋友全班面前賴屎賴尿, 真係被人笑足一世, 呢啲仲無仇報添。

little_yolky 發表於 13-11-13 13:30
呢個老師郁咗手咪好囉, 仲可以追究到底。有啲老師好變態, 唔俾人去廁所, 累到小朋友全班面前賴屎賴尿, 真 ...

咁就真係陰濕。

rainbowcov 發表於 13-11-13 13:38
咁就真係陰濕。

我聽過兩個cases:

case 1: 津校
開學頭兩星期
小朋友肚仔痛唔舒服舉手去廁所, 老師唔俾, 後來賴咗。

case 2: 私校
interview時
集隊時老師明明話小朋友可以舉手去廁所, 有童軍哥哥姐姐幫手, 因為要in粒幾鐘。點知, 某小女孩舉手話去廁所, 老師唔俾, 賴咗

咁你話, case 1都可以同校長投訴, 但case 2你可以做乜? 真係無仇報。所以, 我囡囡小一開學前已經教定佢, 如果肚仔痛唔舒服, 舉手去廁所老師唔俾, 你就唔好理自己衝出去, 痾屎要緊, 老師要罰你, 媽媽同你去同校長講。唔係賴咗會俾人笑足成世。
‹ 上一主題|下一主題