用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 「非常女教師」 掌摑七歲男學生
go

「非常女教師」 掌摑七歲男學生 [複製鏈接]

再有校園體罰事件發生,青衣聖公會何澤芸小學一個「非常女教師」,懷疑不滿7歲男學生答錯數學題,竟然出手掌摑。

http://hk.news.yahoo.com/video/%E9%9D%9E%E5%B8%B8%E5%A5%B3%E6%95%99%E5%B8%AB-%E6%8E%8C%E6%91%91%E4%B8%83%E6%AD%B2%E7%94%B7%E5%AD%B8%E7%94%9F-160000984.html
   0    0    0    0

咁都得?!   

無愛心,喜動粗,系吾應該做教師。

醒目開學勳章 王國長老

答錯都要打

敗類!!!

為人師表都咁做, 就真係.......

唉! 老師EQ都唔夠高

回覆:「非常女教師」 掌摑七歲男學生

我係70後,我以前細個果陣,讀南區一間天主教嘅小學,果陣間學校好嚴,某啲老師及校長好喜歡體罰學生(個校長仲要係修女嚟添),包括掌摑,間尺用力打手掌,用力扭耳仔,用力搣住你兩邊面去搖你個頭,請食羚角等等,我當年成績唔好,經常都受到呢種對待,個心真係好難受,番去同阿媽講,阿媽仲要鬧我話邊個叫你成績唔好,可見當年學校教導嘅風氣系於這種不文明方式之下,但估唔到現在居然仲有老師會咁樣對學生,如果個學生係我個仔的話,我真係會好心痛及一定會追究到底

little_yolky  坐我隔離個男同學, 被摑到耳仔流血, 一裇衫都係, 叫阿媽攞過件裇衫去學校, 連阿媽都鬧埋, 話佢個仔唔讀書, 云云。  發表於 13-11-13 13:24
bobbob  打手掌事小,我哋嗰陣興用把半寸厚木間呎扑手背  發表於 13-11-1 18:14

我唔反對輕度體罰例如打手板,但掌摑又的確過份咗啲,答錯咁小事實在無必要咁重手。

我覺得打手板也不能接受!任何形式的體罰也不會拉受。 如果發生在我小朋友身上我一定追究到底!

that's a really bad news

爸爸愛您 發表於 13-11-1 10:55
我係70後,我以前細個果陣,讀南區一間天主教嘅小學,果陣間學校好嚴,某啲老師及校長好喜歡體罰學生(個校 ...

70後經歷的校園暴力,如果在現在發生,一定會好大件事,打學生實在太common, 打人方式千奇百趣,而我以前間小學係罰食奶咀,邊個發出聲音,就會 pass 個奶咀比佢食,一堂最後被罰有機會食到集幾個同學既口水尾,今時今日連感冒都死得人,諗番起自己都幾百毒不侵! 好多小學暴力 Miss 多數為出氣為快速維穩去出手打人,現在,發生的機會少很多,一來是刑事罪,有少少腦既老師都唔想上身,搵工艱難,二來無謂為口氣收律師信加上頭條。

上到中學,我個人覺得有少少體罰係好,特別係男校,無左條籐條既男校真係同以前有好大分別,以前籐條是校長 keep ,老師教唔掂就會pass 比校長行刑。

我地分得出為出氣而打,和為教好而打的分別,

前者: 自行必收都不會送自己個仔入去母校
後者: 愈打愈有歸屬感,畢業十幾廿年仲會番來多謝老校長。

fsforth 發表於 13-11-1 16:44
70後經歷的校園暴力,如果在現在發生,一定會好大件事,打學生實在太common, 打人方式千奇百趣,而我以前 ...

PASS 奶咀?? 都好唔衞生呵。

引用:Quote:爸爸愛您+發表於+13-11-1+10:55+我係

郁手係人都知唔啱,可見做老師的壓力真大,大到衝動了!
‹ 上一主題|下一主題