用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資女校
go

直資女校 [複製鏈接]

想請教各前輩以下直資校風,師資和學業表现。另外,它们的入學要求怎樣呢?小女屬九龍城区,老師說是band 1頭。心目中只想報兩至三間直資,故望正在資料搜集中。
1. 聖士提反女校
2. 德望
3. St. Paul Convent
4. 協恩

請多多指教!感激萬分!
   3    0    0    0

引用:想請教各前輩以下直資校風,師資和學業表现

原帖由 3wishes 於 13-11-01 發表
想請教各前輩以下直資校風,師資和學業表现。另外,它们的入學要求怎樣呢?小女屬九龍城区,老師說是band 1 ...

首推 協恩,1.聖士提反女校  暫時都未係直資

carmenlee2202  Sorry, 誤會咗!  發表於 13-11-1 09:59
carmenlee2202  協恩轉咗直資兩年啦!  發表於 13-11-1 09:54

回復 3wishes 的帖子

四間都係好中學,可從宗教背景,學校地點,囡囡自己意願等作考慮。其實,三間直資可以都考,收先再考慮,因為三間直資都有附屬小學,所以,外校生競爭較大。

聖士提反女校不是早前被反對轉直資嗎?

我會睇地區,如果住九龍,我唔會搵香港嗰邊!每日交通浪費不少時間,中學比較長時間在學校,若果再加埋補課和其他課外活動,對小朋友來説是很疲倦的!

引用:想請教各前輩以下直資校風,師資和學業表现

想請教各前輩以下直資校風,師資和學業表现。另外,它们的入學要求怎樣呢?小女屬九龍城区,老師說是band 1 ...
單以學業成績而言, 應以聖保祿看過一線. 但論到課外活動, 則協恩和德望也是非常優秀和出色的. 如果我是你, 我會幫小孩報讀這三所學校, 看到時哪所學校有offer 後, 才作打算. 事實上, 這三間直資女校是很多家長的熱門之選,入學 競爭也不少.

多謝各位意見,那麼聖士提反可遲些再考慮。我們有朋友說St Paul Convent 好嚴,所以未必適合小女。但我覺得那可能是很久之前的事,希望請教你們一下。
協恩和德望都是好學校,但未知在校風和師資方面分別,在學術上會否要求很高呢?我也問過小女,但她卻說哪間都好。請問可否給我—些指點呢?另外,那間比較難入呢?感謝萬分!

全部都難, 考到先研究吧!

醒目開學勳章

全部報名,考到先研究邊間好D.

回覆:直資女校

請問德望每年收幾多校外生?thanks

引用:請問德望每年收幾多校外生?thanks +

原帖由 dlh525 於 13-11-03 發表
請問德望每年收幾多校外生?thanks
聽講大概二至三成,上年系三成,即大概七十幾人。

Thanks
Mo-ma

引用:全部報名,考到先研究邊間好D.

原帖由 Fatty 於 13-11-01 發表
全部報名,考到先研究邊間好D.
全部都考會好辛苦,同埋如果被turn down次數多(因第一輪會好多勁人)都會好hurt個細路吓。我諗我只報兩三間倒,吾得就大抽獎囉。

Thanks
Mo-ma

mo-ma 發表於 13-11-3 22:13
全部都考會好辛苦,同埋如果被turn down次數多(因第一輪會好多勁人)都會好hurt個細路吓。我諗我只報兩三間 ...
  感謝大家意見!

回覆:直資女校

德望算不太難考入,第二次面試,考生和家長要分開見,家長見那部份好似佔5%,家長見要廣東話。

請問有沒有家長收到德望面試信呢?

德望每年收大約50位校外生.

醒目開學勳章

引用:多謝各位意見,那麼聖士提反可遲些再考慮。

多謝各位意見,那麼聖士提反可遲些再考慮。我們有朋友說St Paul Convent 好嚴,所以未必適合小女。但我覺得 ...
st Paul's convent 是三間中最唔嚴,三間都好學校。

3wishes 發表於 13-11-7 23:31
感謝大家意見!

3校 2013 HKDSE 表現

學校

5級或以上

33222級或以上 (%)

本地升學 (%)

人均

4主科 (%)

英文 (%)

升3大學率

升聯招率

升大學率

協恩

2.89

93.4

53.0

76.0

73.3

聖保祿學校

43.0

78.9

81.0

43.0

64.1

德望

2.39

37.0

68.3

83.3

52.7

69.4

我大厦好多 SPC 學生; 據 我知好多人去外國升學..  所以少左升本地大學

協恩
‹ 上一主題|下一主題