用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎? ...
樓主: wawa~~
go

有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎? [複製鏈接]

我囝囝pn班,學校一入去就係樓梯要落,總共有三層。番咗兩個月學,原本由自己唔多識上落樓梯,到而家自己主動話要行樓梯,同放心唔駛拖住上落。我覺得佢進步好大,每次佢上落樓梯仲好開心。其實都係一種訓練,講真老師都會教小朋友上落樓梯要注意o既事項,小朋友亦會學懂遵守規則,尤其對生命有威脅時。當佢哋啲大肌肉發展得好時,上落樓梯已經係好簡單啦~

如果係pn班,小朋友得嗰兩歲幾,當然未適合行咁多樓梯,但如果上到K班就無所謂,重可以順便鍛練身體。中區有兩間幼稚園——聖心同聖士提反女校,從大門口到課室不知要行幾多級樓梯,但係大把人爭住讀!

以前大仔未入SC K1 前我都有擔心此問題, 因為佢好易跌, 結果讀左3年, K2K3要上樓, 都冇發生過事.  依家細的在另一N1天天要行上一層才入課室, 佢好開心, 仲行得好快, 我反而不擔心.

我阿女interview 時好鍾意D樓梯因此我決定去呢家 ! 行得多健康D !

回復 wawa~~ 的帖子

我以前識得一個家長又係話好肉赤個仔日日要行上行落甘多樓梯,仲講到好後悔入左間幼稚園,我即時既反應覺得好小事啫,駛乜甘困擾自己,梗何況學校係每層樓梯間有姐姐和老師睇住,咪當俾小朋友肌肉運動囉!我覺得很好,其實小朋友開始大了,做家長都開始學懂放手讓小朋友成長。

引用:Quote:Jane1983+發表於+13-10-31+15:08+上

原帖由 wawa~~ 於 13-11-01 發表
c6話老師睇唔到咁多
我冇in 一間n, 因為攔河一米左右高,我14月B已有78cm 我上落都覺得危險!
報名日,員工不多

雖然我唔會因為咁唔讀間學校, 但有得揀既話我會揀間冇乜樓梯既

回復 Jomei 的帖子

回復 wawa~~ 的帖子

‹ 上一主題|下一主題