用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎? ...
樓主: wawa~~
go

有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎? [複製鏈接]

journeyman 發表於 13-10-31 15:56
睇下你既selection criteria 係mut? 隔離thread都有人話個interview process唔smooth所以唔去讀... ...

我都見到好多。

樓梯舖哂地墊包哂角,要行嗰時老師同姨姨莉中後包抄,仲安全過在屋企。

Jane1983 發表於 13-10-31 15:08
上落樓梯都會有老師或嬸嬸睇住,日常亦吾會比小朋友係樓梯玩。

吾敢講話吾會出意外,但機會吾高,我吾會因 ...

c6話老師睇唔到咁多

marcuscyrus 發表於 13-11-1 10:00
樓梯舖哂地墊包哂角,要行嗰時老師同姨姨莉中後包抄,仲安全過在屋企。

係這間幼稚園做得好

titanlow 發表於 13-10-31 14:56
我女學校樓高兩層, 佢因為呢條樓梯先肯係面試答人問題...哈哈!兩個女讀了2年和3年都好平安, 亦無其他小朋 ...

點解有樓先肯答面試問題,好奇一問

titanlow  覺得行樓梯好玩, 心情好咪答問題囉!  發表於 13-11-5 16:59

coffeeyu 發表於 13-10-31 15:32
系吾系黄大仙果間,想問下幾時會有通知,因我囝in 左~

不是黃大仙,是在大角咀的深培中英文幼稚園

呢個唔係考慮因素喎, 小朋友點都要學行樓梯, 行多的只會對佢好, 你先生太"小心"嘞...叫佢要學懂放手, 比機會小朋友成長....

回覆:有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎?

咁有好多幼稚園都唔洗返啦

lanjarbi 發表於 13-10-31 23:01
小心老公變怪獸家長!

但他對女兒的學業一點都不緊張

引用:收到一所幼稚園的上午班OFFER,+有外籍老師

原帖由 wawa~~ 於 13-10-31 發表
收到一所幼稚園的上午班OFFER, 有外籍老師教英文,校舍好大,但C6話有太多樓梯, 小朋友好易碌落樓梯, ...
看到樓主的post,我不禁回心微笑。我估你一定同老公在教養小朋友上有好多分歧,我也和你差不多。有時真係唔明點解老公的思想咁奇怪,講又唔聽,聽又唔上心,唔識又唔去學去問,自己覺得自己啱。有時我會好激氣。他們有自己一套的想法,我諗同他們成長經歷有關。你老公可能認為唔讀呢間學校唔使死,但讀左有機會跌至重傷。第時小朋友在此校有大大小小損傷一定話你唔啱,當初俾佢讀呢間。我覺得你應該聽你老公意見,由他話事,難得他肯話事,咁他就要負責、積極和你一起教養小朋友。或者撞幾次板,老公也會不斷從中學習點做父母,也會明白過分保護小朋友的壞處。你應該欣賞你老公,他咁緊張小朋友(女仔吧?)。我果個好冇心裝載,好求其,同呀仔玩到顛,欠安全意識

回復 yamin 的帖子

我都決定聽佢話,費事第時佢怨我,你真係講得好中,平時對阿女的學業什麼都不緊張,我只能無奈。現在阿女讀緊PN班,阿女超級喜歡返學,只是這間學校沒外籍老師,語言應細細個開始學,但轉校阿女唔一定喜歡新學校,如果再收到其他學校OFFER,都唔知轉唔轉校好,唉......

我想樓梯只係其中一個不理想學校的籍口,難得你老公咁有危機感,通常男人湊小朋友都唔會想到呢啲,既然大家意見不一就只好一方讓步,外人也不能多作意見.但我個人覺得樓梯可以幫小朋友大肌肉發展.

回覆:有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎

有樓梯仲好,當訓練

回復 candytsy 的帖子

被你說中要點,這間只有半日,我自己喜歡全日,而且在BK有JM話這間學校的老師沒愛心,我都唔知信唔信好, 萬一是真的,就大件事了,

引用:回復+candytsy+的帖子 被你說中要點,這間

原帖由 wawa~~ 於 13-11-01 發表
回復 candytsy 的帖子

被你說中要點,這間只有半日,我自己喜歡全日,而且在BK有JM話這間學校的老師沒愛心,我 ...
吾好比我講中,妳老公話樓梯危險只係借口,只不過佢求其up 出來,其實原因佢最清楚亦吾想講比妳聽吧!

我試過, 我原本想幫囝囝報黃大仙一間幼兒園,但樓梯太高及要上四層先到, 最後我決定放棄, 我唔係驚囝囝會跌死, 而係我囝囝上到二樓, 因樓梯好高, 佢而家唔夠氣再上, 我要抱佢上去, 擔心日日要抱佢上足四層, 我自己會被壓死, 囝囝有成27磅.

我囝勁鍾意行樓梯啵, 所以我唔會覺得有問題
不過我贊同其他媽媽講, 小朋友既野要兩公婆有共識,
當你老公開到口, 就要兩個傾掂佢,
呢d野緊要過小朋友讀邊間...

回覆:manwai11 的帖子

終於揾到同道中人

回覆:有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎

有,tko gv條樓梯超長,所以有pn offer都rej 咁細個仲要揹書包行好吃力!

引用:有,tko+gv條樓梯超長,所以有pn+offer都re

原帖由 ^GGmami^ 於 13-11-01 發表
有,tko gv條樓梯超長,所以有pn offer都rej 咁細個仲要揹書包行好吃力!

...
都好應同,pn班小朋友,好細個喎, 真係有危險

‹ 上一主題|下一主題