用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎? ...
go

有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎? [複製鏈接]

收到一所幼稚園的上午班OFFER, 有外籍老師教英文,校舍好大,但C6話有太多樓梯, 小朋友好易碌落樓梯,就算自己好小心,也可能被同學仔推咗落樓梯,大家有什麼睇法,唔該
   1    0    0    0

我女學校樓高兩層, 佢因為呢條樓梯先肯係面試答人問題...哈哈!兩個女讀了2年和3年都好平安, 亦無其他小朋友有事。

你老公太多疑啦, 平地...一樣可以俾其他小朋友推倒趴地,...上落樓梯反而老師會提醒小朋友要注意,咁樣都要驚, 唔好出街先得了!

回覆:有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎?

行得多樓梯對大肌肉都好d啦!

引用:收到一所幼稚園的上午班OFFER,+有外籍老師

上落樓梯都會有老師或嬸嬸睇住,日常亦吾會比小朋友係樓梯玩。

吾敢講話吾會出意外,但機會吾高,我吾會因為咁吾讀間學校。

有樓梯係好事

absolutely unresonable.  
wawa~~ 發表於 13-10-31 14:45
收到一所幼稚園的上午班OFFER, 有外籍老師教英文,校舍好大,但C6話有太多樓梯, 小朋友好易碌落樓梯, ...

系吾系黄大仙果間,想問下幾時會有通知,因我囝in 左~

回覆:有人因為學校的樓梯,而不選擇這幼稚園嗎

我仔讀n班間學校也有樓梯,但我仔每次上落樓梯都記得扶手,因為平時老師要求,幾好!

我仔每日要上四層樓, 有時仲要上多一層到天台玩.. 我覺得對佢地小朋友嚟講係好好既段練..

有咩野問題?  小朋友仲可以做多D運動~

做多d運動身體好, 強化心臟, 增強抵抗力, 無咁易病呀!

睇下你既selection criteria 係mut? 隔離thread都有人話個interview process唔smooth所以唔去讀...

其實好多幼稚園都有樓梯!何況有老師睇住,做家長應該放心交比學校!就算真遇到意外擦傷,我相信只係個別問題!小朋友要長大,要慢慢學面對、獨立!

回覆:sake_hk 的帖子

越會有危機嘅地方,其實越安全,因為大家都會小心,有冇聽過以前啲人講啟德機場好少意外?因為大家都知道個跑道短,要特別小心,好少有唔小心造成的意外

我屋企要行2層樓梯,冇lift,甘我小朋友未唔駛返屋企

我都擔心,吾是驚佢吾行,是驚佢行得太快太急,我吾知第時上堂要行幾層樓梯,會有幾多老師,姨姨睇住行,我就吾放心囉,所以有其他選擇我就吾會選呢間。

小心老公變怪獸家長!

回復 lanjarbi 的帖子

我不會因為條樓梯而不選,點解而家D小朋友行樓梯都擔心?我N年前在葵涌讀幼兒班至高班,我好記得要行起碼三十級樓梯先返到,爸爸返工順便帶我返學,佢只會企在樓梯下面跟我揮手直至我自己行到頂現在女女讀的幼稚園都要行一層先到
‹ 上一主題|下一主題