用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat Interview2013
樓主: daisylhn
go

St Cat Interview2013   [複製鏈接]

我個女圖形,數粒做唔到,佢最後都無唒心機唔唱歌,預左肥佬

回覆:kwokbobo 的帖子

重有今日1/11

kwokbobo  thx  發表於 13-11-1 10:27

最經典題目係攞個人體內臟圖問小朋友見到咩, 如果識答我小朋友應該唔係黎考K1囉!:;pppp:

jolalee  Actually my son's montessori kindergarten teaches internal organs...  發表於 13-11-3 03:30
william2011  唔系了吧?!O甘夸張,個學校!  發表於 13-11-1 17:17
selialee    發表於 13-11-1 12:44
fabsum  嘩! 真家ma ..真係估佢吾到  發表於 13-11-1 11:34

leung-baby 發表於 13-11-1 11:19
最經典題目係攞個人體內臟圖問小朋友見到咩, 如果識答我小朋友應該唔係黎考K1囉!  ...

唔係麻!如果個小朋友識答你都驚啦

我想問如果爸爸媽媽都唔係讀名小、名中, 但有讀大學,  就算interview表現好, SC係咪都唔多考慮???我唔記得張表係咪要填埋父母讀的大學, 不過我記得小學、中學就要填, 有人知嗎??

leung-baby  只填中小學的, 沒有大學一欄.  發表於 13-11-1 13:14

引用:我想問如果爸爸媽媽都唔係讀名小、名中,+但

原帖由 kwokbobo 於 13-11-01 發表
我想問如果爸爸媽媽都唔係讀名小、名中, 但有讀大學,  就算interview表現好, SC係咪都唔多考慮???我唔記得 ...
No need to fill in  university.

kwokbobo  Thx for your reply  發表於 13-11-1 13:21

我想問如果爸爸媽媽都唔係讀名小、名中, 但有讀大學,  就算interview表現好, SC係咪都唔多考慮???我唔記得 ...
乜真係會睇父母讀邊黎決定?我諗小朋友面試時表現更重要吧!

kwokbobo  Thx for your reply  發表於 13-11-1 13:21

回覆:mama_ming 的帖子

个人感覺你們的小朋友未必冇行呢。我囡而家讀緊lower. 當年她in第一part也是勁勁……喊,第二part就in得勁好。到最後收到am offer. 妳們加油呀!

我同我老公都係讀最平凡嘅學校!
唔好諗太多 當帶小朋友去玩!大家都睇下係咪適合大家啫!

回覆:kwokbobo 的帖子

可能有小小幫助,但应該関係不大,看小朋友當日表现居多。因我老公的小学己摺埋,而自己讀的小学也不是名小。

kwokbobo  Thx for your reply  發表於 13-11-1 13:20

引用:可能有小小幫助,但应該関係不大,看小朋友

原帖由 FortuneBB 於 13-11-01 發表
可能有小小幫助,但应該関係不大,看小朋友當日表现居多。因我老公的小学己摺埋,而自己讀的小学也不是名小 ...
Me too

引用:Quote:原帖由+kwokbobo+於+13-11-01+發表我

原帖由 breadbb 於 13-11-01 發表
我同我老公都係讀最平凡嘅學校!
唔好諗太多 當帶小朋友去玩!大家都睇下係咪適合大家啫!

...
無錯。我朋友是dgs舊生,老公是皇仁。最後得waiting.

We are going this afternoon! My son was crying so bad just now because his sleeping pattern is messed up! He usually sleep at 3pm and I needed to put him to sleep now so he will be more awake later.

I just want to take him to experience his very first interview. We don't have much expectations. As long as the staff are nice and the line won't be extremely long, I'm happy.

I don't expect him to answer most of the questions. He knows his stuff but he's not talking yet.

FortuneBB 發表於 13-11-1 12:38
無錯。我朋友是dgs舊生,老公是皇仁。最後得waiting.

但如果父母填的係名津小龍校, 相同宗教, 而且兄弟姐妹一欄無填野呢?

我自己感覺係, 如果無用嘅, 點解唔可以慳番呢個item, 將張紙印番正常A4 size, 環保D, 平D, 又唔洗我地專登去搵9吋幾X4吋幾嘅信封啦.只係差在佢喺咩時間睇呢樣資料.

leung-baby 發表於 13-11-1 13:17
但如果父母填的係名津小龍校, 相同宗教, 而且兄弟姐妹一欄無填野呢? ...

SC有宗教架咩??我唔記得添

kwokbobo 發表於 13-11-1 13:20
SC有宗教架咩??我唔記得添
我指係間小學相同宗教

回覆:St Cat Interview2013

平常心,就算小朋友in 得好,都未必入到,實在太多人考,至在參與下

引用:但動作題叫我女攞野,但份野喺個架最高果格

原帖由 Zhuangshinai 於 13-10-31 發表
但動作題叫我女攞野,但份野喺個架最高果格,我個女都唔夠高睇到,我覺得個老師好似想整估佢咁,冇可能做到 ...
我想老師是要小孩想辦法,例如用口表達'太高,拿不 到'

Zhuangshinai 發表於 13-10-31 17:44
但動作題叫我女攞野,但份野喺個架最高果格,我個女都唔夠高睇到,我覺得個老師好似想整估佢咁,冇可能做到 ...
老師叫我小朋友去個籃攞食物. 可能每位老師的動作題目都唔一樣.

不過最後都有叫我小朋友唱歌. 我位老師好有耐性, 等埋佢成首ABC唱完先派禮物

leung-baby 發表於 13-11-1 11:19
最經典題目係攞個人體內臟圖問小朋友見到咩, 如果識答我小朋友應該唔係黎考K1囉!  ...
唔係丫嘛,第一日面試無問喎
‹ 上一主題|下一主題