用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何訓練思考能力
樓主: eviepa
go

如何訓練思考能力 [複製鏈接]

回覆 eviepa 的帖子

哈哈, 去年暑假一家去沙巴, 睇過螢火蟲, 我地就提起這故事, 也說螢火蟲咁易死, 如何可用來照明。光度也不足呢!

回覆 longlokma 的帖子

yes, when my kid ask me to ask her those questions...but back to the good old days, we also talked about those silly questions, what a good memory!

judy 發表於 13-10-31 09:45
如果要想深一層,考慮到合不合邏輯,咁呢個世界,何來神話、何來信仰呢?呢個世界不錯井然有序,但欠缺浪 ...

係, 小朋友真係好可愛。噚晚同5歲囡囡讀紅豆詞, 解釋俾佢聽其中代表的思念之情, 佢笑咗出嚟, 面仔都紅晒, 真係好鬼可愛。

BTW, 請問大家, 如果讀小學的孩子突然同你講, 班上某某同學鐘意佢, 咁你哋會用理性解度同佢講, 定係人性解度同佢講? 我噚日聽完差啲心臟病發暈咗。

我個好細個幼稚園時已有說某某喜歡佢, 佢又喜歡某某, 昨天去左一個學校的活動, 佢朋友笑說佢喜歡的女仔(女朋友) 行過啦.. 唔止佢一個, 小學雞好普通. 佢地小二, 我覺得好普通的事, 我都唔會同佢解釋咩..

HaYi 發表於 14-4-16 23:54
我個好細個幼稚園時已有說某某喜歡佢, 佢又喜歡某某, 昨天去左一個學校的活動, 佢朋友笑說佢喜歡的女仔(女 ...

用細個唔理佢, 但大咗咁講反而好擔心。可能因為你果個係囝囝。帶女孩子擔心總要多一啲。

HaYi  這倒是真的..  發表於 14-4-17 10:27

回覆:如何訓練思考能力

思考方法三本書:初級

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:ACE2126 的帖子

思考方法三本書:入門

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

思考方法三本書:深入

大家真的有求學精神,謝謝介紹好書!

題外話是自己天份低,好書中能吸收到的應該少於5%,如此水平去訓練孩子思維,將會十分大穫的。我交左學費,以為學校已經教左,假設學校無教,又或教得麻麻地,會唔會我直接推薦孩子看此書會直接了當得多呢!估計她有超於10%的接收能力。

真的羡慕家長能教,可惜能教的家長確實是少數,因此引得孩子「落嗒」看這些看似是悶到嘔的書,

會唔會效果更益彰?

智力就好像電腦的CPU,思考方法就好像電腦程式.
快的CPU能於相同的時間內運行更多程式,不過如果程式寫得差,簡單既問題轉幾百個圈先得到答案,咁得個CPU快係無用的.

樓主指出兩個故事當中存在不合邏輯的地方,因此不宜說給孩子聽,這個想法未免撟枉過正. 狼來了是叫我們不要說謊,不用研究狼為何會在街上跑來跑去.

坊間有不少書藉或專家都提供不少訓練思考的方法,成效見人見致,在此不作詳細評論. 家長們在參考各種方法的時候,更要留意自己日常的言行舉止. 好奇心較大的孩子一般都愛思考,而孩子的好奇心則與家長們的耐性成正比. 家長們凡事慢一點說"不",遲一點叫"停",留給孩子多點思考的時間及空間, 我相信效果不比坊間任何方法差.

HaYi  很對!  發表於 14-5-6 10:08
女兒一歲了

引用:思考方法三本書:入門+ +

我覺得思考是有許多步驟的行為

1. 先吸取不同知識意見 (靠專注)
2. 存入不同層次的記憶 (靠記憶力或方法)
3, 取出來用在分析問題的本質 (靠讀存 + 分析對比的能力)
4. 想出不同的方法去解決問題 (靠經驗 + 創意)

看書或聽不同的故事, 無論是合理定不合理, 都在補充"一" 的不足, 如何運用是靠"二""三" 去做, 教小朋友我就覺得先要加強"一", 合不合理是需要他們對比經驗同實際需要而從出選擇可用之物.   

亦同意如樓上所說, 有時進化為哲學性的思考是不同理性的思考, 因大家目的不同, 層次亦有大分別.

Ask more questions by herself/himself"

回覆 atari 的帖子

說得很對!
我兒子是充滿強烈好奇心的小孩,每事問
問到係要知埋結構後果,
有些我真的唔識解答,只好應承放學後,第二天,3天內答,然後趁佢訓搵資料。
這增值的不只是他,大人很多時亦無留意身邊事物,
相反,有時也覺得是他們啟發大人思考及反思。
其實他是無時無刻問,上落車都問,有時自己也有趕/忙/累透的時候,
只好說你等我settled down 左我先答你,你記住要問咩先....

有時真的會喘不過氣,不過還是堅持盡量滿足他的求知慾,
這對佢認知與學習態度都有很大幫助,
小孩有番一定表達能力,佢問時,同時你再反問番引導佢去思考,
那種思維訓練會更深入,吸收的會更深刻

‹ 上一主題|下一主題