用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011 年 細B 家長的矛盾
go

2011 年 細B 家長的矛盾 [複製鏈接]

11年12月女,出年一月會返PN
依家全力報 2014 K1, 幸運地已經有一個am offer, 加埋PN 果間原校升K1, 接下來幾個禮拜可以放心揀一線學校面試。
到出年K1, 已經有七個月PN 經驗,希望跟得上。
下年九月可以再以超大B 報最心儀既K1 再睇下PN/K1讀成點同出年邊間收而決定使唔使repeat K1

想法如下:
1. 要做大B, 我寧可repeat K1 而唔係超大B 讀PN, 因為怕佢大B讀PN 既野會悶
2. 每個小朋友既發展都唔同,除非真係跟唔上 (PN 果幾個月希望可以知道),我覺得做細B 無咩問題。相反做左超大B 但卻比細B 差,可能仲大壓力。
3. 唯一令我擔心做細B 既係K3 頭考直資或私小既時候只得四歲九個月,同一班五歲幾既哥哥姊姊爭,會好蝕底。因為自收分唔高,又唔想聽天尤命,所以點都要報下直/私。
4. 剛好今年做大B又會撞龍B

都真係十五個吊桶......

細B 家長真矛盾!
   10    0    0    0

回覆:2011 年 細B 家長的矛盾

係囉,唯一擔心考直/私會蝕底

引用:11年12月女,出年一月會返PN依家全力報+201

原帖由 sweet_heart2011 於 13-10-31 發表
依家全力報 2014 K1, 幸運地已經有一個am offer, 加埋PN 果間原校升K1, 接下來 ...
Congrats, 我個女都係11年12月, 1月又係會返PN, 都有報其他校k1, 但仲未有 interview, 另外亦報了一些唔收細b嘅 school, 請問邊間收咗你女女k1呢?

我選擇咗做大B讀PN,因為男仔,語言能力比家姐同期差好多,紀律更差,我見家姐身形唔算高大,家姐之前間PN收咗,費事煩,其他K1都唔去In啦
不過每個情況唔同,自己諗法重要!

原帖由 sweet_heart2011 於 13-10-31 發表
依家全力報 2014 K1, 幸運地已經有一個am offer, 加埋PN 果間原校升K1, 接下來 ...
其實大小b既分別,只係會响幼稚園k1,2比較明顯,到左小朋友考小一,個不別已經不大,我大女班中,有好多細b, 都好叻,你而家已經有k1offer, 照讀上去先,唔駛擔心

其實,我覺得如果係11或12月的b反而係多個機會,又可以做細b讀k,又可以做大b讀n。我女11年10月,話細又唔算最細,至少仲有11同12月的b仲細,但比起1,2月的b又差左成八,九個月,如果想做大,又好似真係大得滯,唔係間間學校接受。高不成低不就的半天吊,唉

我囡都是12月B,有學校收左14年k1啦,我又吾怕佢跟吾上,到時返學,作為家長我都會check住,打左幾間pN問冇位,吾知邊到PN仲有位呢?

我係兔年的, 讀龍年班大, 一路競爭都好大, 連排隊都長過人的, 以前的學號可以去到四十幾號....... 我個女又係兔年的, 開頭我都想佢讀兔仔班, 但之後覺得順其自然了........ 今年兔年的人係多過龍年人的, 而龍年細B好多都走難去蛇年, 其實兔年或龍年真係差唔多.

我囝都係11年12月B, 出年一月讀PN,原校保證有K1讀,但PM班, 但已有其他學校K1 AM OFFER, 我都係打算俾阿囝讀上去先算, 最多REPEAT K1, 大仔大把學校揀啦。

其實做大做細或者洗唔洗同龍B爭,都只係不過係家長諗得太多,  讀上去阿囝表現會話俾你,每個B既能力都唔同,如果佢有能力讀到又讀得開心,何必迫佢做細B呢?

我個囡都係11年10月尾B, 初初我都好擔心佢K1會無幼稚園收, 所以自己都做左怪獸家長, 報左好多間幼稚園. 不過, 經過呢三個禮拜不停去面試, 發現阿囡有好大進步, 依家都有一d幼稚園收左阿囡. 我覺得細b能力未必差過大b, 最重要係家長們每日花少少時間同小朋友練習下, 寓遊戲中學習, 比信心小朋友, 佢地都一定得嘅.........  

我對孖仔係09年12月底b,細b返pn和k1上學期明顯俾其他同學弱(尤其說話方面),但k1下學期距離已收窄,只係小肌比人弱,不過呢個係我冇一早幫佢地訓練。

佢地讀k1時我都有以超大仔身份報龍校k1,冇offer。咁就叠埋心水考比較出名學校插班k2,反而都有幾個offer (不過多數唔係最top果d)。

依家細女係11年11月細女,佢的說話認知能力強過大仔好多,所以我都會用大仔的策略,只有讀龍校先考慮轉做超大女,否則繼續做細女算喇

請問收細b係邊間??

我仔係11年11月, 而家報咗3間N, 2間K1.  最初本來諗住一心做大B, 我見今年d人勁跨張, 我仲要係住北區.  而家要迫住改變吓諗法, 暫時IN咗一間N, 今星期六IN 一間K.  邊間收就讀邊間.  

你諗法同我係一模一樣

我反而幫佢報左間pn班,因為今年無pn肯收佢,雖然佢有間k1收左,但如果個間肯收佢出年9月讀pn我都會俾佢讀,唔收就下年再考的好的既k1 repeat,依家太多學校唔收12收b,我相信到左小學同一班應該都好多大b,所以我噁太擔心佢會大過其他同學而唔開心

回復 sweet_heart2011 的帖子

我都係咁諗AR, 我果個都係11年12月B女, 其實決定左做細B架LA, 因已有1間K1全日OFFER, 亦有另一間N班會2月插, 可惜N班係私校, 學費都幾貴, 考慮緊讀唔讀, 但唔讀又怕佢讀K1仲要番全日都幾辛苦....唉! 總之又係苦惱緊....黎緊都仲會再IN K1, 已無N班可以IN, 因我果區的N班全FULL 了, 報左N都CALL來問我轉報K1....

常見到細B媽咪的擔心,自己有左個仔(不是細仔)亦唔覺考K1之優勢,現在接觸到一些K3的家長多了,知道一些名小喜歡收大仔.•••
個人認為小朋友讀幼稚園,親子應該好開心,母親看著由BB長成人仔果份天真無邪。

回復 abccynthia 的帖子

十月大得滯,唔洗諗

patpat904 發表於 13-10-31 11:32
回復 abccynthia 的帖子

十月大得滯,唔洗諗

yes..
所以先話高不成低不就的半天吊

真係好擔心
‹ 上一主題|下一主題