用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田啟思vs藍田靈糧
go

藍田啟思vs藍田靈糧 [複製鏈接]

兩間都是happy school, 都不會教得太深,大家覺得邊間好啲?

3    0    0    0

引用:兩間都是happy+school,+都不會教得太深,大

原帖由 Potato001 於 13-10-30 發表
兩間都是happy school, 都不會教得太深,大家覺得邊間好啲?
我會揀近屋企的一間,唔想bb禁細個要搭車或行好遠返學

回覆:藍田啟思vs藍田靈糧

啟思課程係咪真係比較淺

靈糧,有三個朋友的小朋友讀過/讀緊,整體評語不錯

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+13-10-30+發表

原帖由 Woodstock801 於 13-10-30 發表
我會揀近屋企的一間,唔想bb禁細個要搭車或行好遠返學
我不是住藍田,所以兩間都要搭校車或坐港鐵。啟思近港鐵站,如果時間啱,送完小朋友返學再返工會方便啲,靈糧堂遠啲,要工人帶小朋友轉小巴。

引用:啟思課程係咪真係比較淺 +

原帖由 jimmy120877 於 13-10-30 發表
啟思課程係咪真係比較淺
聽聞兩間都淺。

引用:Quote:原帖由+Woodstock801+於+13-10-30+發

原帖由 Potato001 於 13-10-30 發表
我不是住藍田,所以兩間都要搭校車或坐港鐵。啟思近港鐵站,如果時間啱,送完小朋友返學再返工會方便啲,靈 ...
點解唔揀屋企附近呀?
你小朋友是N班?啟思有冇offer?

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+13-10-30+發表

原帖由 Woodstock801 於 13-10-30 發表
點解唔揀屋企附近呀?
你小朋友是N班?啟思有冇offer?
屋企附近有4間邨校,一間全日,一間只開下午,兩間都只開一班,好難入,另外兩間,一間要明年五月才面試,仲要按交表次序,bb 一滿一歲已交,今年六月交,學校話未必有得見,最後一間有兩班,不過上次去交表時覺得間學校好亂。其他全部要搭車。

回覆:Potato001 的帖子

引用:我朋友藍田啟思收左,如果注冊後,話唔可以

原帖由 Joy33 於 13-10-30 發表
我朋友藍田啟思收左,如果注冊後,話唔可以再考其他pn, 係唔係呀?乜有個咁嘅政策咩?

...
佢點知我會唔會考其他pn 呀

呢兩間的話, 我會選靈糧.

引用:呢兩間的話,+我會選靈糧.+

原帖由 beast 於 13-10-30 發表
呢兩間的話, 我會選靈糧.
可唔可以分享下點解呀?thanks

cheung2000 發表於 13-10-30 09:33
靈糧,有三個朋友的小朋友讀過/讀緊,整體評語不錯

我都有朋友的小孩在靈糧堂讀緊,comment都係唔錯,不過就唔識人在啟思讀.研究過兩間學校的教學方式,大致上都係透過遊戲和實踐學習.啟思用活動教學,我細個時讀幼稚園和小學都係活動教學;靈糧堂用高廣度和方案教學,好似多D和人合作 溝通和分享.

我未去過靈糧堂,不過睇相好似好大,又有太陽晒到,布置好有心機,個洗手間仲好靚;啟思只係面試時去過,望到兩個課室,玩過戶外的設施,感覺上好似靈糧堂大D.睇番教育局資料,靈糧堂師生比例約1:7,啟思約1:12,相差好遠,學費兩間差唔多.

回復 apple_love 的帖子

呢個係我in完之後的感覺. 啟思給我的感覺係行政較混亂. 做事馬虎. 靈糧係行政方面較有系統.

有朋友讀過藍田啟思,話小朋友玩得開心,但學術太淺,不利考小一

兩者之間,我揀靈糧。
啟思冇咁容易銜接傳統小學。

Joy33 發表於 13-10-30 12:33
我朋友藍田啟思收左,如果注冊後,話唔可以再考其他pn, 係唔係呀?乜有個咁嘅政策咩?

...

應該沒有呢個政策, 只係注冊費無得REFUND啫.

我囡囡現在讀緊啟思, 讀得開心呀, 鍾意返學, 鍾意老師同姐姐.
而行政方面, 我也有少少覺得做得未係咁好. 例如開學日先講解上課的事宜. 若果提早一個月至2個星期前講解左, 多D時間預備會好D.
不過見到囡囡返學返得開心, 呢D都係少事啫.

我囡囡上年也是啟思、迦南及靈糧收了,其實啟思和靈糧都是HAPPY SCHOOL, 而論學術方面應是迦南較好,如果論校園大細應是啟思,因啟思有兩層的交通也很方便,但最後都是揀了靈糧,主要在面試時覺得靈糧老師好有愛心,希望囡囡有個開心快樂的環境學習成長,靈糧堂師生比例約1:8,現囡囡好鐘意返學也讀得開心呀! 而且在網上可了解囡囡學習的情況。

我小朋友E家讀緊靈糧堂K1. 我很欣賞學校行政人員,教師們的熱誠, 由於我小朋友未讀過其他學校, 所以冇得同其他學校比較, 但我好欣賞佢地既細心, 同埋我覺得佢地由校長到工友都好對小朋友好好. 我驚訝教師每個星期都會POST番學情況既相係內聯網, 可以令我地好了解小朋友係學校做D咩學D咩, 同小朋友一齊看番D相, 佢會好主動咁話番比我地知E個同學叫咩名,佢地做緊D咩咁. 每個月仲有幾條剪輯既影片. 接送小朋友番放學時, 看著小朋友和老師們擁抱, 感覺到小朋友的幸福......
‹ 上一主題|下一主題