用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何? ...
樓主: pino
go

來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 13-11-13 14:34
回復 retriever 的帖子

除非學校要家長出示offer letter去確認,否則吾均真,呢個世界好多人鍾意作大!
一問小朋友就知龍與鳳, 無得呃人.  除左派回條問家長, 我仔仔間幼稚園在大抽獎第二日, 主任有入來逐個問小朋友你會讀邊間小學, 個個都有即刻答, 小朋友的反應最快最真.   

Jane1983 發表於 13-11-13 14:34

除非學校要家長出示offer letter去確認,否則吾均真,呢個世界好多人鍾意作大!
咁placement, 唔通真係去查下個小朋友上邊間小學咩, 都你honor system, offer 數/placement 都你家長填問卷, 信不信閣下自理...

回復 myfanwy 的帖子

人數多了,競爭自然大了。考題和模式都深和闊了。

回復 jaycee_mami 的帖子

同意,所以最終讀邊間,一對一的數據,應該是比較可信。

但任由家長自己話有什麼 offers ,不過最后放棄吾去,校方又沒有核實,甘這類數據有什麼參考價值?

回復 Jane1983 的帖子

請教一下, 那"最終一對一的數據" 是否亦只是一個口頭或問卷回覆? 校方又可以如何核實呢?

因為面子,寫多幾個offers 的有; 喜歡作大的有 。有家長可以話,St Paul Coed收我, 太遠吾去; 女拔收吾去,怕它谷。

隨口講,無后果,吾核實的數據無意義。

Honour system!? 歷史已經話比大家聽,系華人社會系吾work  。

回復 fguy 的帖子

應該都系口頭,但去將來去邊度返學,一來小朋友自己會講,二來家長之間會傾,第日邊個會做同學,所以相對可信,但都吾系百份百。

Jane1983 發表於 13-11-14 12:16

因為面子,寫多幾個offers 的有; 喜歡作大的有 。有家長可以話,St Paul Coed收我 ...

所以唔好比較各KG 有幾多學生升去咩小學, 一來是真是假難以估算, 二來offer 多又不能證實同間KG 有直接關係, 可能小朋友父母教導有方.

Jane1983  true, 系好多因素!  發表於 13-11-14 12:31

去完某間神級學校開放日,D仔自己搞攤位給參觀的人玩,見他們真係好醒目,有文有路。其中碰見以前嘅朋友和同事(已是該校的學生家長),他們都有的共同點都是好積極育兒和樂觀,所以我估佢哋嘅兒子都是性格開朗的。而我個人覺得要培養孩子有開朗的性格是在於家庭和朋輩,佢哋讀的幼稚園,有名幼和普通的KG都有。

kyleebc 發表於 13-11-14 14:32
去完某間神級學校開放日,D仔自己搞攤位給參觀的人玩,見他們真係好醒目,有文有路。其中碰見以前嘅朋友和 ...
DXS?

jaycee_mami 發表於 13-11-14 10:20
一問小朋友就知龍與鳳, 無得呃人.  除左派回條問家長, 我仔仔間幼稚園在大抽獎第二日, 主任有入來逐個問小 ...

我隻囡當年就無咁叻lu...即係講得出邊幾間收左....一來我地甚少提...佢肯定唔知有幾多間收...佢亦無必要記
就算講...佢都搞唔清d學校名...去過邊間都無印象~~~

Jane1983 發表於 13-11-14 12:16

因為面子,寫多幾個offers 的有; 喜歡作大的有 。有家長可以話,St Paul Coed收我 ...
事實真係大把呢類人...EK都有人講十月尾有大把學校offer啦 ~~~

littelit    發表於 13-11-17 10:29
Jane1983  作吓講吓,安慰自己卦!?  發表於 13-11-15 12:13

kwansara 發表於 13-11-14 12:29
所以唔好比較各KG 有幾多學生升去咩小學, 一來是真是假難以估算, 二來offer 多又不能證實同間KG 有直接關 ...

都唔係架...就係d幼稚園會識揀d小朋友父母會教導有方先收....d家長又揀d升小成績好既幼稚園...咪 good match羅~~~

回復 whl3868 的帖子

哈哈,或者d幼稚園識揀,專收父母係名小舊生或有sibling在校,中標率自然高!

其實小朋友一讀小學,幼稚園個名好吾好,已經吾重要,吾使太認真。

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

引用:我個女+St.+Cat,+暫有5個+offer,+但+Days+

原帖由 fanhl0416 於 13-11-15 發表
我個女 St. Cat, 暫有5個 offer, 但 Days 同 St. Paul Co-ed 到呢刻無消息,應該唔得,另外等梗其他出消息

...
放咗4個未?留返D機會俾其他人啦!

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

回覆:fanhl0416 的帖子

8 下,係咪你同D同學仔都係最少 10 間 8 間咁報?

申報,我都報了 10 間 ...

回覆:fanhl0416 的帖子

介唔介意講放咗邊D,等未有 offers 的媽媽開心下!

引用:Quote:Avanti+發表於+13-10-30+17:09+愚見

原帖由 魚兒小寶貝 於 13-10-30 發表
唔係吖,好多揀幼稚園既家長都睇呢版;亦都好多人響度問讀邊間幼稚園或讀名校英普有冇用等等。 ...
我就是其中一位,所以謝謝你們分享

‹ 上一主題|下一主題