用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何? ...
樓主: pino
go

來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?   [複製鏈接]

stockmike 發表於 13-10-31 00:48
俾啲正能量大家,我識個家長學卷女無面試班,現已四offer, 而家開始放棄唔再in。再in可能更多

...

點解要強調”學劵女”?
學劵比人感覺CHEAP 啲低B啲?
港島多所名幼,都係近一兩年才跳船。

引用:Quote:原帖由+wendycyp+於+13-10-30+發表回

原帖由 Cowbit 於 13-11-13 發表
絕對是!我身邊的同事仔囡讀SC, KV, 上年咁啱真係全軍覆没,大抽獎又去到尾位。不過好彩最後有個都可以扣番 ...
大部分小一面試題目已超越了幼稚園既課程,所以揀咗適合既學校俾小朋友之后,家長們還需努力親子閱讀,帶小朋友多D外出走走增強常識。名幼不是保證小朋友入心儀小學,但我相信去到叩門最後一關,名幼也有D用。

"名幼" 當中一定有勁有吾勁.
考直/私個d, 勁既小朋友就冇問題, 差少少個d, 其實去到扣門位都有優勢, 至少吾係人人扣門有得in...

chowhui97 發表於 13-11-1 19:21
你講那間9成9唔係1:1,一來有親戚小朋友係入面讀,佢話老師會問晒有幾多offer, 二來,我早一二年得過一個 ...
我唔係咁同意1:1 才有意思, 因為如只看placement, 名津小的offer 是沒意思的, 因為是抽的不是考的, 唸非學卷名幼, 都是想考小提昇競爭力, 但也有學生考到不少私小offer, 但最後決定唸津小, 咁樣只計最後1:1 placement result 係唔清楚的... 因為家長最關注是考到什麼, 不是畢業生最後上了什麼學校...  offer 的人均成績是有意思的, 因為可以看出考小的競爭力...

我覺得 學之園最 "軍真", 有階段考小offer 數, 又有最後placement 統計, 很清楚.

Cowbit 發表於 13-11-13 07:43
絕對是!我身邊的同事仔囡讀SC, KV, 上年咁啱真係全軍覆没,大抽獎又去到尾位。不過好彩最後有個都可以扣番 ...
有一種說法是名幼叩門有優勢.

大意是到了叩門階段, 位少叩門多, 不是人人可面試, 那紀錄優良的名幼畢業生可能較容易得到面試機會... 而據某九龍塘龍頭幼稚園, 因為平時多類似show & tell 訓練, 比較presentable, 叩門成功率高!

You may get some insight about the overall performance of the top 50 kindergartens from the "2014香港最具教育競爭力幼稚園50強龍虎榜" in the following link:

http://www.hkpep.com/2013/yzy50.php

請問有冇人知LH個placement result點睇?為何2012-13漢華小學的offer和升讀的人是在不同分校?

回復 retriever 的帖子

除非學校要家長出示offer letter去確認,否則吾均真,呢個世界好多人鍾意作大!

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

其實小朋友戰績好壞,根本不是在幼稚園,你地認為家長没额外為小朋友報課外活動?所有學回來的學術全是從幼稚園?

宜家既小一面試根本已過哂火,完全不是幼稚園程度,如單靠幼稚園學回來,就應付小一面試,戰績真係……

宜家k1小朋友學術上的課外活動分分鐘巳多過小一,
幾名幼稚園巳不重要,影響不太大,應是課外活動越多小朋友,戰績如何

rainbowcov  同幼稚園學到幾多真係無關。  發表於 13-11-14 13:39
rainbowcov  完全認同, 很多係外補番黎架。  發表於 13-11-14 13:39

回復 hknote 的帖子

我又不同意。學之園的面試班真是很有用。我的孩子在校外完全沒有學術性的課外活動,都有十個八個直資私小 offer。我覺得學校給了很大幫助。

回復 hoihoima 的帖子

為免引起誤會,我孩子不是今年考,是前年。

柔情爸爸 發表於 13-11-13 14:01
You may get some insight about the overall performance of the top 50 kindergartens from the "2014香 ...

信呢d嘢一成都死

kyleebc  Agree.  發表於 13-11-14 11:43
MrBeast  雙目失明  發表於 13-11-13 18:19
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

hoihoima 發表於 13-11-13 18:12
回復 hoihoima 的帖子

為免引起誤會,我孩子不是今年考,是前年。
這兩年變化好大,不過我也覺lh抵讀和是好kg.

回覆:hoihoima 的帖子

我識那個一個 offer 都無!所以我覺得間間學校都有勁人!
Btw, 你個小朋友好叻呀!!

回復 MrBeast 的帖子

同意這兩年變化好大,所以細的我都無信心。隨緣。

回復 hknote 的帖子

我同意你的看法。部份小一面試題已超越幼稚園程度,好多真係額外所學得來的。

柔情爸爸 發表於 13-11-13 14:01
You may get some insight about the overall performance of the top 50 kindergartens from the "2014香 ...
我發現有幾個小學排名都是不同的

http://www.hkpep.com/2013/xx50.php#.UoObXOK9LSY

http://studyabroad.s-m-e.biz/%E5%85%A8%E6%B8%AF%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8Dtop-50/

http://bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=primaryranking&schoolcategory=1

所以真的不要盡信!

引用:回復+retriever+的帖子 除非學校要家長出

原帖由 Jane1983 於 13-11-13 發表
回復 retriever 的帖子

除非學校要家長出示offer letter去確認,否則吾均真,呢個世界好多人鍾意作大!
同意

teambuilder 發表於 13-11-13 14:19
請問有冇人知LH個placement result點睇?為何2012-13漢華小學的offer和升讀的人是在不同分校? ...
這個有2個可能:

1. typo, 或者copy & paste error
2. offer stat 係2月份收集的, placement 係9月... 所以, 有學生drop offer 有學生waiting 入不奇, 你看王錦輝offer 同 placement stat 是可以差很遠的

你問關於漢華的case, 我覺得 typo 機會大, 因為漢華在柴灣, 康城校上機會大於青衣校

MrBeast 發表於 13-11-13 18:19
這兩年變化好大,不過我也覺lh抵讀和是好kg.

請問係指邊方面的變化? 出年輪到我的女兒, 想知多一點現時的情況, 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題