用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何? ...
樓主: pino
go

來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?   [複製鏈接]

回覆:DevilPig 的帖子

最多可能係SC?我諗都成800+?

回復 Avanti 的帖子

家長堆,都系名利場。
尼排接放學、去興趣班,聽到其他家長系度講。好彩我比較自閉無埋堆,吾系日日交待“業績”都好大壓力。

piyohk    發表於 13-11-13 13:08
w_y  絕對係  發表於 13-11-1 14:51
harrybb2008    發表於 13-11-1 13:01

回復 Jane1983 的帖子

我同您一樣, 因為要帶囡囡去跳舞, 所以經常見到班家長, 成日做"賽後分析", 好恐怖! 記得有位小學校長話: "面試過去了就讓它過去, 不需做任何分析, 不要給孩子徒添壓力!"

Jane1983    發表於 13-10-31 14:44

引用:你地心水清!就係港同和st+Stephens...+要

原帖由 chowhui97 於 13-10-31 發表
你地心水清!就係港同和st Stephens... 要玩3次,仲要第三次的機會只有1/3!

...
其實dgjs 只出咗2nd in and in progress letter, 啲人話收吾到信有可能直接收accept信。

怎會不是名利場,入到名校哈哈笑,入到雞校就安慰自己間學校有愛心。

回覆:babyjoyce 的帖子

Thanks! Let's hope for the best!! My daughter got in progress letter!

回復 anntx3 的帖子

哈哈,咁樣做人先襟玩。自我安慰,順口安慰埋人,大家開心。
其實小朋友有咁愛佢的父母,出錢出力為佢奔走,點會衰!

我女兒是Vic IB課程果間,考面試都失敗了,不過現在Band 1尾 津小一都跟得吾錯,都算做到學習去如何學習的目標。

回復 anntx3 的帖子

小朋友讀得上,又識得點去追求學問,幾好呀!
考小一係一個里程碑,大獲全勝固然好,但後續如何應最緊要。讀書讀得好,大把發圍機會,上top中學、大學,又係一條好漢。

anntx3 發表於 13-11-1 11:56
我女兒是Vic IB課程果間,考面試都失敗了,不過現在Band 1尾 津小一都跟得吾錯,都算做到學習去如何學習的 ...

我都覺得識得/享受如果去學習先係最重要!一世人流流長,父母跟得幾耐?父母又有幾多野係識得晒?
o係不久將來都一定係靠個小朋友自己去學習!

引用:回復+Jane1983+的帖子 我都明…++有某間九

原帖由 chowhui97 於 13-10-30 發表
回復 Jane1983 的帖子

我都明…  有某間九龍塘出名的學校, 校方有講數據俾家長知, 但就無係網頁公佈 ...

回復 chowhui97 的帖子

非常同意你既講法。

我都有經常睇bk,坦白講,唔係個女要考幼稚園,真係唔知九龍塘d名幼咁出名,好多我以前聽都未聽過。
但好似你講,非常出名個間Sx Cxxxxxx,真係好出名,但小一result從來都無對外公布,我都扒過文,見好多stat都係bk mom share 出黎,有人話係所有offer,有人話係1對1。講真,好難考証,不過我個人都係認為呢d名幼(私幼)非常聰明既marketing skills。

坦白講,我非常欣賞個d公佈哂result既學校,好多傳統幼稚園都有公布,俾家長都有個idea,起碼唔會miss match。肯公佈個d一係result好好 (如LH,俾家長一支強心針),一係就明知你揀佢係可能因為學校歷史,德育,種種原因,佢地唔怕貨比貨(如SKH,St paul's church,heep yunn)我非常欣賞。

回覆:Bmwbobo 的帖子

你講那間9成9唔係1:1,一來有親戚小朋友係入面讀,佢話老師會問晒有幾多offer, 二來,我早一二年得過一個類似full list, 加埋成9百幾人,佢地早一二年邊有9百幾個畢業生?

引用:Quote:anntx3+發表於+13-11-1+11:56+我女兒

原帖由 irene_the_pooh 於 13-11-01 發表
我都覺得識得/享受如果去學習先係最重要!一世人流流長,父母跟得幾耐?父母又有幾多野係識得晒?
o係不久 ...
(^。^) super agree

Up.  

我都想知

引用:你講那間9成9唔係1:1,一來有親戚小朋友係

原帖由 chowhui97 於 13-11-01 發表
你講那間9成9唔係1:1,一來有親戚小朋友係入面讀,佢話老師會問晒有幾多offer, 二來,我早一二年得過一個 ...
即係平均每人1.x個offer!

引用:回復+chowhui97+的帖子 I+SEE,+THX...+其

原帖由 wendycyp 於 13-10-30 發表
回復 chowhui97 的帖子

I SEE, THX... 其實我覺得邊間幼稚園都唔係太大分別, 我都識得唔少係呢D出名幼稚園 ...
絕對是!我身邊的同事仔囡讀SC, KV, 上年咁啱真係全軍覆没,大抽獎又去到尾位。不過好彩最後有個都可以扣番入自己區一線學校。
講真,SC, KV每級成廿幾班,真係個個都可以keep得咁好?

個人愚見,小一面試的題目已去到crazy 的地步,跟本上是超越了普通5歲小孩的能力。如果你有得揀,會選一間迎合市場但只有小部份叻的學生受惠的kg, 還是一間有理念以大部份學生為本的呢?  Btw i believe Sc and kv 是後者。
‹ 上一主題|下一主題