用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何? ...
樓主: pino
go

來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?   [複製鏈接]

引用:回復+pino+的帖子 可能都有架,+我睇番今年

原帖由 chowhui97 於 13-10-30 發表
回復 pino 的帖子

可能都有架, 我睇番今年個list, 似乎有啲收好少維記的學生!
可能外人吾清楚就会有誤解!

chowhui97 發表於 13-10-30 12:01
好難講,我報10間,3個 offers, 2個3rd in未in,3 個reject (SPCC, dgjs, tsl) ,1個等消息,1個未in。小朋 ...

你小朋友真係好叻,實力派!

有無諗過點解SPCC, DGJS , TSL rejected ? 一時失手?

引用:Quote:原帖由+cacanov06+於+13-10-30+發表

原帖由 pino 於 13-10-30 發表
2nd都可8下,因為不少入連2nd in机会都冇.....
agree

chanszeline 發表於 13-10-30 16:27
我朋友個仔係聖保羅堂學生, 已有7間offer, 不過佢全部無註冊, 放哂出嚟俾其他人, 佢地對其他未出結果的學校 ...

已有7間offer...?  really ...?
so fast... !!

there are quite a lot of school even not yet finished interviews...!

how come....?
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

回覆:maynjune 的帖子

請你多點留意各校出結果日期吧 !

Avanti 發表於 13-10-30 17:09
愚見認為在小一選校呢一個欄目,討論那一間幼稚園的學生的各校面試表現成積比較,對我們呢班K3學生的家長經 ...
唔係吖,好多揀幼稚園既家長都睇呢版;亦都好多人響度問讀邊間幼稚園或讀名校英普有冇用等等。

回復 apple8356 的帖子

唔會係一時失手啦, 我小朋友無乜特別, 實力一般咋... 不過雖然係9月尾細B, 佢生得高, 個樣乖乖比較成熟聽話 (我諗).

回復 chanszeline 的帖子

如果真係7個OFFERS, 咁佢肯定港九新界都報晒....

如得一區, 邊有咁多?  咁佢其實係心儀邊間?  

回復 maynjune 的帖子

會唔會係將軍澳4寶(優才,播道,陸慶濤,真道), +音小+聖母+崇真+黃錦輝??  我估....

就算我小朋友就讀的幼稚園當中,今年K3學生佔某名校第二輪面試的1/5份額也好,只代表這間幼稚園的某一群學生較受某校青睞而已。其餘一群運氣沒那麼好的同校學生亦有人收到多封落選通知書。這一群學生的家長承擔了多大的壓力,作為同屆家長的我,雖然幸運如我經已有保險匙在手,亦能感同身受。

我個人不想見到大家再作比較,誰人和哪一所幼稚園較多名校取錄,因愚見認為是沒有意義的,尤其最後多厲害的小朋友亦只能就讀一間小學。

我情願見到多一點鼓勵,多一點對各方的支持。我明白在這個目標為本的社會或許很難做到,但畢竟我們是一班家長,亦相信大家不會想小朋友那麼早去學曉功利主義吧。

僅有感而發,如有得罪請見諒。

rainbowcov    發表於 13-11-14 12:23
janette_chan  香港好需要多啲你呢類會為其他人考慮嘅家長!!  發表於 13-10-31 23:31
rcool    發表於 13-10-31 09:44
alongcamefanny    發表於 13-10-31 08:25

回復 Avanti 的帖子

同意.

你一言我一語,你講幾個cases我又講幾個聽返來的cases,又點知道名幼既整體成績? 既然無法知道個full picture,講出來純為滿足八卦心理,也為名幼繼續貼金,更何況,何謂"名幼", 大家定義都唔同.

如果既然點都唔會知道個full placement picture (at the moment), 咁又不如講吓學券或屋村幼稚園有啲乜野突圍好成績,比多些正能量,少點比較.

回復 chowhui97 的帖子

“好難講,我報10間,3個 offers, 2個3rd in未in,3 個reject (SPCC, dgjs, tsl) ,1個等消息,1個未in。小朋友係Vic英普班,同學仔差過佢又有,差唔多連神校報親都有 offers 的又有!”

請問邊間面試需要 3rd in (即是有3 round)?

引用:回復+chowhui97+的帖子 “好難講,我報10

原帖由 hoihoima 於 13-10-30 發表

“好難講,我報10間,3個 offers, 2個3rd in未in,3 個reject (SPCC, dgjs, tsl)  ...
一間係港同!

引用:回復+chowhui97+的帖子 “好難講,我報10

原帖由 hoihoima 於 13-10-30 發表

“好難講,我報10間,3個 offers, 2個3rd in未in,3 個reject (SPCC, dgjs, tsl)  ...
仲有st Stephen!

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

你地心水清!就係港同和st Stephens... 要玩3次,仲要第三次的機會只有1/3!

回覆:Christi 的帖子

俾啲正能量大家,我識個家長學卷女無面試班,現已四offer, 而家開始放棄唔再in。再in可能更多

引用:維記同學之園太多分店,好難定奪

原帖由 小克 於 13-10-30 發表
維記同學之園太多分店,好難定奪
學之園先得4間分校,加埋都係 400 個 K3 左右

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

睇個派位list, Vic 都係上番維記小學多

回覆:LWTbb 的帖子

係呀,有家長入維幼就係想直上VSA!不過我見有啲同學報咗都得waiting,唔一定收!
但好多好似我咁,報都無報。

‹ 上一主題|下一主題