用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家會讓小朋友讀全日or半日?
go

大家會讓小朋友讀全日or半日? [複製鏈接]

大家會讓小朋友讀全日or半日?
1. 全日
2. 半日 AM,
3. 半日 PM

大家了解下...
全日係咪真係好浪費時間???

1    0    0    0

好睇你邊間學校, 有D真係無謂, 但有D就唔錯, 我小朋友個間, 下午時段全程講普通話。

我係在職媽咪,平時阿女由婆婆湊,因為想婆婆可以休息多d唔洗服侍足阿女全,所以想俾阿女讀全日班。
但婆婆又話讀全日班好辛苦,叫我俾佢讀平日。
唉~~~~我真係頭都大埋!
老實講,要我俾個女咁細個向陌生地方讀全日,我又好掛心,怕佢唔適應同無安全感,覺得我地唔理佢咁
但又想屋企人唔洗咁辛苦,朝早送完返學買個餸又要仆返屋企煮野俾個女食"
真係兩難~~~~~

rainbowcov 發表於 13-10-29 17:17
好睇你邊間學校, 有D真係無謂, 但有D就唔錯, 我小朋友個間, 下午時段全程講普通話。 ...
全程普通話咁好??請問邊間呀?

回覆:abccynthia 的帖子

我同你一樣情況,全日班老師應會照顧的

回覆:大家會讓小朋友讀全日or半日?

我都好煩惱緊俾囡囡返半日or全日最近屋企果間已經收到信可以入讀上午班,但又想俾佢返全日囉

引用:我都好煩惱緊俾囡囡返半日or全日最近屋企果

原帖由 gogochiu 於 13-10-30 發表
我都好煩惱緊俾囡囡返半日or全日最近屋企果間已經收到信可以入讀上午班,但又想俾佢返全日囉:noth ...
我又係咁,一路都係諗住報上午班,但諗諗下,如果小朋友讀得開心,点解唔報全日班?!

我大仔讀上午班,細囡全日。因為工人一個照顧兩個,哥哥又要學嘢,妹妹全日班方便d。
我囡八月B,開學時剛兩歲,全班最細,又喊又病,曾考慮轉半日,但老師安慰我,叫我比多d時間小朋友適應,囡囡宜家返學好開心,自理好、不擇食,每星期學懂一首兒歌。
所以我覺得全日班適合只有工人姐姐,又冇四大長老幫手,同父母夜放工的!因我自己主張放工后是親子時間,不會教教材的

引用:+本帖最後由+abccynthia+於+13-10-29+17:55

原帖由 abccynthia 於 13-10-29 發表

我係在職媽咪,平時阿女由婆婆湊,因為想婆婆可以休息多d ...
我同你一樣咁諗,但真係好少全日班。

rainbowcov  如果唔介意村校, 其實都有好多選擇, 但好搶手。  發表於 13-10-30 11:28

其實全日班通常都係上午學習,下晝係午睡同玩,唔會好辛苦。

rainbowcov  對一D都唔辛苦, 而且我覺得時間好有規律添, 午睡唔會瞓過龍。  發表於 13-10-30 11:27

Jellybear999 發表於 13-10-30 08:29
我搜集資料中,我自已希望讀全日班,因為我相信全日班可以好好訓練小朋友自理。但係我發現私幼全日班好多都 ...

我在職, 所以2 歲開始俾佢讀全日, 小朋友讀緊全日有學券, 自理好, 食飯完全唔洗我煩, 佢適應得好快, 返學都好開心, 其實好多學校都好OK架。

但你係搵幼2歲班定K1? 報邊個學年? 好多都FULL 晒, 因全日班好搶手啊!

abccynthia 發表於 13-10-29 17:54
我係在職媽咪,平時阿女由婆婆湊,因為想婆婆可以休息多d唔洗服侍足阿女全,所以想俾阿女讀全日班。
但婆婆又 ...

有學券, 非名校的幼稚園。

我都係報 全日班. 哥哥返全日好好 , 阿妹都跟佢讀同一間.

婆婆湊,全日啦!下午都係瞓、食、玩,唔辛苦,我2個都係,仲要搭校車,老人家唔洗接送

rainbowcov 發表於 13-10-30 11:31
有學券, 非名校的幼稚園。

請問向邊區?

rainbowcov  九龍塘.  發表於 13-10-30 16:48

我個女讀左全日班, 起初我都好擔心, 頭一個月適應會辛苦D,
不過適應左之後, 真係好好, 比起返半日的小朋友醒D, 特別自理方面,
自己去廁所洗手食野, 紀律, 都好好多, 自發性....去自己做野執野....

其實有時你諗佢返學好慘, 但其實佢同班小朋友, 老師一齊玩, 都未必係咁陰功, 同埋如果返半日, 下午在家對住 婆婆/姐姐, 未又係睇下TV食下野...
但學校有專業的老師, 同佢地講故事, 活動時間, 生日會, 都幾開心架 !

不過到K1,有學劵都要2000蚊..一個月.. 真係要再考慮下.

半日 PM - reason more sleep hours, preparing time to attend school, Parent can do their half day job in the afternoon!

回覆:ckw182838 的帖子

我係ftm, 但下年4月小b 就出世,得自己一個湊兩個,所以都諗緊俾囝囝讀全日定半日pm, 而家有兩間offer, 兩間都唔錯,半日果間就出名d, 我都未知點揀好

回復 ckw182838 的帖子

N班就上午班,但k1就報晒全日班。因我要返工,唔想公公婆婆太辛苦。出年多個細b, k1全日唔駛一次湊兩個。
有朋友覺得全日班浪費時間,想留番半日讀興趣班。小朋友辛唔辛苦,姐姐辛唔辛苦,見仁見智。
‹ 上一主題|下一主題