用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流
樓主: 樂消遙
go

2014九月升中元朗區家長又齊齊交流   [複製鏈接]

引用:回覆+tiantiangood+的帖子 我就係想自行搏

原帖由 bobo 於 13-12-11 發表
回覆 tiantiangood 的帖子

我就係想自行搏D, 學校評亞仔係 1A尾1B頭, 所以我自行多數係崇德拖商中(因個人 ...
band 1尾,自行崇德、商中注定浪費彈藥純粹試一次入崇德面試無意義!咁搏法,不如谷行小朋友,考好最後呈分試,搏大抽獎,搏叩門好過啦!仲有,基元功課適中,平均三兩樣,都叫多?

引用:Quote:原帖由+bobo+於+13-12-11+發表回覆+t

原帖由 701003 於 13-12-11 發表
band 1尾,自行崇德、商中注定浪費彈藥純粹試一次入崇德面試無意義!咁搏法,不如谷行小朋 ...
點解唔試屯門四大天王?自行崇德第一,第二揀屯門天王

回覆 701003 的帖子

NOT BAND 1尾, 係BAND 1A尾呀, BAND 1 唔係分ABC 咩? 嘻嘻, 我有朋友個仔今年 FORM 1, 佢話基元好多功課, 佢晚晚做到好夜喎, 補習班MISS 都話基元多功課過崇德, 崇德都唔係成日布功課做

回覆 701003 的帖子

嘩, 四大天王佢邊讀得到呀, 同埋我唔想去第二區, 搭車出出入入晒時間 MA, 係返元朗, 朝早派信(車返學)一車就搞掂

tiantiangood  冇必要花時間在交通上,元朗也有不少好的中學。  發表於 13-12-11 22:18

回覆 bobo 的帖子

你的大仔讀祟德,崇德的要求你相十分清楚,老生常談,自行要選自己喜歡的學校,入了不會呻笨的,否則不如等大抽獎。如果是B1頭至中,科科A,選祟德也合理,因也有些人不喜歡崇德的,例如有很多人喜歡鄉中,故不一定要全級頭三名才有資格,我的小朋友當年也不是全級五名之內。

對, 頭幾名都未必人人揀崇德, 好多人都係鄉中趙中先, 我大仔都唔係頭果 D 名次入崇德嘅, 佢一定係攪珠入嘅, 所以我覺得細仔以現在成績, 如果面試不太差, 都應該有D 機啩, 仲想問多樣野, 之前崇德搞左次英詩朗誦賽, 我仔係佢果組內拎左冠軍, 填表填埋落去, 唔知希無著數D呢?

一定有著數,崇德好有人情味也好睇你是否真的LIKE佢學校,自行冇揀,叩門機會也大減。

崇德會有叩門位嗎? 因我要有所準備. 知邊間有叩門位, 做定FILE

校長在資訊日話今年冇叩門位,唔知是否真的没有,但舊年仲有,而且派表時會問自行有冇報崇德。

回覆 bobo 的帖子

科科A,唔洗叩門卦崇德啱唔啱你個仔,可能你清楚過天天GOOD

回覆 hkangel89 的帖子

咬呀, 好難講架, 元朗英中位唔夠, 如果自行佢唔得, 統一我係會將崇德放第一, 但都唔擔保一定入喎, 我舊年有朋友個仔全級考12派入元中呀, 雖然元中都係英中, 但比你, 當時會去叩門嗎? 所以好難講, 都係要兩手準備, 要先知道邊D學校有叩門位準備定先

我舊年貪方便返學, 自行,甲部,乙部都選趙聿修, 將元朗band1學校放最前, 天水圍中學放6-8位, 最後大抽獎抽了第7位 --- 信義! 都唔錯 !

kilykilyk  第7位 --- 信義都入到,奇蹟  發表於 14-1-7 00:55
wing~  信義點解第7位都派.唔係好明.自行冇信義??  發表於 13-12-12 22:45

bobo 發表於 13-12-12 17:47
回覆 hkangel89 的帖子

咬呀, 好難講架, 元朗英中位唔夠, 如果自行佢唔得, 統一我係會將崇德放第一, 但都 ...
崇德粉絲

回覆 sosandyso 的帖子

數字上是著數D,但大部份B1學生都會湧去四大,其次是馬中,田中,兩間官中等。問題是:1.是否只要是B1學校,你不介意小朋友遠D讀。2.每間B1學校自行學位仍是僧多粥少,假設平均每間有二百到三百人申請,競爭仍是激烈。

hkangel89 發表於 13-12-14 00:09
回覆 sosandyso 的帖子

數字上是著數D,但大部份B1學生都會湧去四大,其次是馬中,田中,兩間官中等。問題 ...

想問什麼是四大?

升中江湖上稱梁銶琚、陳瑞芝、百週年、董玉娣為屯門中學的四大天王。

回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

請問自行應該未必有得interview ...我應該自行報番穩打穩扎學校定博間好學校呢?因我仔觀校後好鍾意,但成績未得,但都總算是band2組別,我很煩,謝謝大家

回覆 123smile 的帖子

如果穏打穏紥的已是心儀中学,當然好,否則可考慮博好一些,没絕對的,視乎自己的取向,今天裘錦秋有升中講座,如对此校有兴趣,可去看看
‹ 上一主題|下一主題