用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行﹑大抽獎﹑考直/私的次序調下, 會否減少家長的焦 ...
go

自行﹑大抽獎﹑考直/私的次序調下, 會否減少家長的焦 [複製鏈接]

假設自行和大抽獎同時在K3上學期11月尾左右完成, 每個小朋友都先有一個官津位, 而直資/私立的收生程序都在之後開始(例如K3下學期) ,家長可以先知道派位結果, 才考慮是否報直資/私立,省卻了因為抽獎的不安全感,而報太多直資/私立做後備, 辛苦了大人細路, 且人人都報太多間, 機會少了壓力便大了, 惡性巡環, 大家都很辛苦.   

假設10-20%的官津位學生最終考到直資/私立而放棄官津位, 這些位又可以提供(比現有制度更多的)叩門位, 讓更多有實力的小朋友有流轉的機會, 叩入比較心儀的官津校, 間接使官津校有小量收生權保障質素,  對大家都好 ??   大家覺得work吾work呢?

今時今日, 考小一變得甘辛苦, 真係應該從制度上諗下點改可以好些.
   0    0    0    0

回覆:自行﹑大抽獎﹑考直/私的次序調下, 會否減少家長的焦

醒目開學勳章

但實際上唔work,因為官、津小學學位唔夠派比所有申請人,一定要由私營小學先吸走一批學生。

呢個方法是最好的,每個小朋友都有一間小學揸手,再決定要不要再報私小或直資

iantsang 發表於 13-10-29 13:18
但實際上唔work,因為官、津小學學位唔夠派比所有申請人,一定要由私營小學先吸走一批學生。

...
都是你最清醒............其實大抽獎一定要係最後o個關, 否則官津學校派完位又有大量學生放棄, 便變成大量自主收生, 個戰場由來來去去幾千人變成世界大戰..................

HaYi  係呵, 好亂呵...'  發表於 13-10-29 15:19
iantsang    發表於 13-10-29 13:36

醒目開學勳章

引用:Quote:iantsang+發表於+13-10-29+13:18+但

原帖由 crazymum 於 13-10-29 發表
都是你最清醒............其實大抽獎一定要係最後o個關, 否則官津學校派完位又有大量學生放棄, 便變成大量 ...
你嘅補充全對,如果變成咁,就等於去返1983年之前,全部自己考!

以家咪已經等同於自己考...

noella 發表於 13-10-29 14:09

依家只是少部分人, 不是所有人........要知道社會上有好多人(其實佔大多數)根本負擔不起直資私校的學費, 他們多來自基層, 從事勞動工作, 父母連陪伴子女的時間都不夠, 根本沒有上EK, 我們這裡只有幾千人, 但他們有幾萬人...............(每年)

醒目開學勳章

引用:以家咪已經等同於自己考...

原帖由 noella 於 13-10-29 發表
唔好以偏蓋全,大部分(以萬計)係無考架!

醒目開學勳章

回覆:crazymum 的帖子

咁啱嘅!我多口添,sorry!

反而限制可以hold 住的學校數量來得實際

醒目開學勳章 王國長老

其實如果政府肯規管每人一個位, 呢D魔術椅效應已經唔會發生

仲有, 派得唔好至去考, 咩叫唔好? 有人派第2都叫唔好架wor, (如果心儀果間係私立直資, 派邊間都唔好架wor) 到時咪又去考, 考完又放官津位, 加埋本身津校家長互相叩門, 仲亂過而家

回復 iantsang 的帖子

吓, 1983年前係咁架? 但我都係呢個年, 果時係派位喎, 唔係自己考的...

醒目開學勳章 王國長老

利申: 我係自己考的

醒目開學勳章

引用:回復+iantsang+的帖子 吓,+1983年前係咁架

原帖由 tokwawan 於 13-10-29 發表

吓, 1983年前係咁架? 但我都係呢個年, 果時係派位喎, 唔係自己考的... ...
我都係自己考架年紀大了,依家重記得一日考四間。

有考小學呢個問題因為私校及直資可以自行面試。其實是否應該有私校及直資呢?直資收了政府資助,為何只有一部份經濟能力較好的人才可享用?雖說有學費資助,但夾心階層則未能受惠。而私校及直資某程度上收了有家底或較叻的人,官津學校為保校譽,只好死谷學生。小朋友真慘。

醒目開學勳章 王國長老

又黎呢個問題?

直資收了政府資助,為何只有一部份經濟能力較好的人才可享用?
我想問, 我揀直資, 我拎一份政府資助+交學費, 同一個津校學生拎一份政府資助, 對納稅人有咩影響?
津校所有維修採購都係政府, 直資係自己靠儲備(學費盈餘儲), 津校應該用更多錢吧, 咁又何來只有直資學生能受惠呢? 受咩惠?
況且, 就係因為有部分人揀了直資, 至可以release返一d學位出黎俾鐘意津校既人, 所得其所

而私校及直資某程度上收了有家底或較叻的人,官津學校為保校譽,只好死谷學生
私校直資亦有谷, 官津校亦有hea, 不能一概而論

The government can buy a certain amount of places from the private sector first

引用:又黎呢個問題?直資收了政府資助,為何只有

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-29 發表
又黎呢個問題?

直資收了政府資助,為何只有一部份經濟能力較好的人才可享用?

‹ 上一主題|下一主題