用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 5歳女為咗面試抑鬱,值嗎?
樓主: ozoz
go

5歳女為咗面試抑鬱,值嗎? [複製鏈接]

Janbaby 發表於 13-10-29 10:59
父母子女都慘,有時候都唔知自己玩緊一個咩遊戲,大家都怕執輸而恐慌。自己都係,要跟大圍一齊玩,有時會失 ...
Good summary. If parents as adults do not know how to handle, how can children cope with the stress.

回覆:rainbowcov 的帖子

醒目開學勳章

While we all being parents, before pointing fingers on each others, it is better to first understand that depression usually have physiological traits.  So for such a young kid to have depression (if it is really the case), more likely is because it is something she has born with and haven't got taken care of.

It will do all of us better to get to know more before judging others.

引用:其實真的是家長錯咩?兩年前,我大女in,只

Jane1983 發表於 13-10-29 11:20
帶小朋友去面試,無問題。教小朋友,即使教得深,你吾逼佢,都無問題。

個案中的家長,最錯係in得吾好,鬧 ...

同意。in  得唔好, 小朋友可能已唔開心, 仲要俾家長鬧, 呢D就係壓力所在。

當年我帶阿仔in, 除了第一間我有問佢in 成點外, 其他全部都無問過, 佢想講就講, 唔講就算。除了唔想俾壓力佢之餘, 我覺都in完啦, 就算知佢in成點都改變唔到結果, 無謂為了呢D事而擔心, 又影響心情。

回覆:5歳女為咗面試抑鬱,值嗎?

今年有學校問我仔15個12係幾多,呢條咪乘數,佢唔識答,但有second in. 又有學校問我仔雙位加雙位,佢又唔識。十五個橙分比三個小朋友,每人多少?這些以前有學校出過,咪除數。當然唔識答唔一定reject, 但當自己個仔係細仔,又說話唔叻,冇咩強項,若學術都唔操,奌算呢?唔到我唔緊張,但我盡量採用積極的態度,也教我仔不要太早打定輸數,他會越做越好的。

醒目開學勳章

chingcging 發表於 13-10-29 09:31
到今日仲有家長深信,小朋友去interview =去玩!
呢啲嘢睇人,每次面試時我都叫個仔唔該認真啲,但佢真係當玩,仲嫌我煩

醒目開學勳章

iantsang 發表於 13-10-29 11:28
While we all being parents, before pointing fingers on each others, it is better to first understand ...
而家啲傳媒好興以偏蓋全搞gimmick,作為家長要識自己分析,唔應該人云亦云

iantsang    發表於 13-10-29 12:45

引用:今年有學校問我仔15個12係幾多,呢條咪乘數

引用:帶小朋友去面試,無問題。教小朋友,即使教

原帖由 Jane1983 於 13-10-29 發表
帶小朋友去面試,無問題。教小朋友,即使教得深,你吾逼佢,都無問題。

個案中的家長,最錯係in得吾好,鬧 ...
我個同事米就係,一對小朋友一同考小一,仔比較弱,拿注張reject letter 狂鬧個仔,點解家姐得你唔得!㚵於有幸抽中入名津校,现在小一,最近測驗週,又狂鬧仔了。

Jane1983    發表於 13-10-29 16:19

香港教育制度 - crap!

Also, when receiving reject letters, parents should NEVER tell the kid that he/she is being rejected.

And, parents should AVOID applying too many primary schools for their kid.

親眼見過有家長狂閙個仔interview 唔出聲、當時是考K1.

回復 elizatyy 的帖子

聽過有媽媽係九龍塘某名幼門外一把摑去個小朋友,質問佢做乜唔出聲答問題(考K1)...

其實對於乘數,除數,我又覺得大家唔駛咁恐慌.經過咁多間面試,我覺得大部份學校要測試數學,並唔係識背乘數表,識除數即幼稚園學生,反而係對數字敏感/至少唔怕,願意去解難的小朋友.

小克 發表於 13-10-29 13:01
我見過有冢長面試完即刻係門囗指住個細路額頭狂鬧, 好陰公!!!

其實呢位家長太緊張到控制不到自己的情緒和行為. 小朋友未明白為什麼爸媽會變臉.
~easybring~

回覆:Christi 的帖子

我既意思係簡單乘數可用加法解決。簡單除數可用減法做,小朋友如果用腦筋想想,會做得到。

唉, 我直頭開始後悔生啲仔出來受苦, 香港根本唔適合生小朋友.

回覆:5歳女為咗面試抑鬱,值嗎?

自己癲好,稚子無罪,唔好搞啲細啦
好彩我不是這種父母!

回復 munce 的帖子

Kids will talk among themselves.
‹ 上一主題|下一主題