用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: meebardog
go

2nd interview一問 [複製鏈接]

回覆:piklaichulaam 的帖子

我覚得見副校長收既機會大D

回覆:ytbb 的帖子

我可以絕對同你們講…機會均等…主要看小朋友臨場表現。

引用:我見那位長頭髮,冇帶眼鏡係主任?好似6號

原帖由 ytbb 於 13-11-04 發表
我見那位長頭髮,冇帶眼鏡係主任?好似6號房,最後個間
6號房唔係最後,我女見果間至係尾房,好似7/8號

we went to room 6. the teacher is very nice. but she asked my dauhgter should the car or airplane have two wheels. my daughter said “airplane”. but my husband said both are not, as car has 4 wheels while airplane has 3 wheels.

回覆:wanwan_ma 的帖子

Car: 4 wheeIs,PIane:  6 or 8 wheels

回覆:kochiman2004 的帖子

飛機前頭一對輪,後左右共兩對輪,總共六個輪,有D飛機前頭加多一對輔助輪,用來穩降落,共8個輪。

引用:飛機前頭一對輪,後左右共兩對輪,總共六個

原帖由 kochiman2004 於 13-11-05 發表
飛機前頭一對輪,後左右共兩對輪,總共六個輪,有D飛機前頭加多一對輔助輪,用來穩降落,共8個輪。

...
呢題有D難答

回覆:ytbb 的帖子

其實,這個答案都係…錯,一般Boeing及Airbus,前面係兩輪,後面左四右四輪,合共... 10 ...輪。All are wrong.

回覆:kochiman2004 的帖子

講真,答案是不重要,重點係想睇下小朋友在不懂回問題下的反應。我聽老師講,佢話有個小朋友好有禮貌回答:老師,對不起,我不識答。其實這個回應己足夠在這題攞滿分。有D唔出聲。有D亂答。有D驚到哭。有D答飛機係無wheeI。

引用:講真,答案是不重要,重點係想睇下小朋友在

原帖由 kochiman2004 於 13-11-05 發表
講真,答案是不重要,重點係想睇下小朋友在不懂回問題下的反應。我聽老師講,佢話有個小朋友好有禮貌回答: ...

我女兒話入房見到枱上好多書,老師叫佢選一本,佢選本中文介紹動物嘅書,老師要佢選一隻介紹,佢選隻紅鶴介紹咗幾個特徵。跟手話比老師知自己個袋有好多書,老師叫佢拎本出黎,佢袋有好多英文書只有一本中文,佢拎袋入面唯一一本中文書,又同老師傾下。我無諗過佢會話自己有書喺袋,袋d書係想等時打發時間。之後老師問如果地下執到張八達通又無差人,咁點?我女話比大人拎去差館。後來見家長,傾一輪之後老師話女女表現好好但由於太多人申請,唔收唔代表女女唔好。另外講學校轉英文係大勢所催,但好多學校考公開試都衰中文,所以學校有敎古詩等等,加深小朋友對中文認識。九真interview 算係好舒服,同小朋友傾下計,無問d好難學術題,我覺得重點係了解下小朋友有冇閱讀習慣,理解力同表達能力。見完老師之後女女好開心,因為佢選擇介紹紅鶴,羽毛嘅顏色係佢最喜歡嘅色。小朋友有閱讀習慣又表達到書本內容,好多係除咗自己性格之外,父母有花時間陪讀,日子有功,真光明顯係揀埋父母。

‹ 上一主題|下一主題