用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 萬一無幼稚園收,請問後補過程如何﹖
go

萬一無幼稚園收,請問後補過程如何﹖ [複製鏈接]

請問有媽媽有相關經驗嗎﹖我想知道的是﹕
1. 如何申請後補﹖寫信﹖打電話﹖
2. 何時要申請﹖
3. 如在後補名單,需要再面試嗎﹖還是先到先得﹖
4. 需準備resume嗎﹖但小朋友咁細,可以寫啲咩﹖

謝謝。
   0    0    0    0

你係咪想問『萬一無幼稚園收會點』? 點解你會咁問既?!
唔知你咩情況呀, 不過識得個朋友, 佢上年係咁幫小朋友報都無學校收,
打去教育局到問, 答覆係『幼稚園唔係必須修讀課程』, 認真吹漲, 可能俾人嘈完會今年好D...
不過萬一真係咁不辛, 就要落足時間同精力打電話去D學校或者寫求位信去D較少人D人報既學校, 不過打電話多數話無辦法, 但寫信都唔代表一定得,
只係表現下D誠意, 但封信點寫都係一個問題,
如係WAITING LIST多數唔駛再面試,
我反而好想知, 一個連幼稚園都未讀既小朋友可以寫乜入去『RESUME』呀

係呀,我打錯字,HAHAHA
因為我覺得個女面試時表現得唔係咁好,有學校收當然最好,無的話都想知道到時要點處理呀~~
一個連幼稚園都未讀既小朋友可以寫乜入去『RESUME』呀<--我都係咁諗,但因為我未遇過咁既情況(無幼稚園收),我都唔知要做啲咩去準備,所以問問呀~

我IN左果間都是WAITING LIST, 佢有寫幾時至幾時如果學位再通知咖,你可以在果段時間之前寫信去比個校長, 就會有機會囉. 我都是寫信去校長, 她地一收到信就打比我, 如果有空缺位打比我,因為我有寫信,所以在WAITING中是首選,不過都要再SECOND IN囉.現在有空缺,已約今天SECOND IN. 我呢間是普通邨校.

報親都係名幼龍幼, 間間都幾千人報名, 冇一間收一D都唔出奇...
若降低要求或下午班都唔介意我相信小朋友仍然是有書讀的...

巴士媽咪 發表於 13-10-28 15:40
請問有媽媽有相關經驗嗎﹖我想知道的是﹕
1. 如何申請後補﹖寫信﹖打電話﹖
2. 何時要申請﹖

Is your kid small B? applying for N for K1?

I think call is useless, must write letter.

you should apply next year around April or May when the school start doing the registration and ask the parents to buy school uniform.  The parents need to pay the 1st month school fee by that time and if they have made the decision to give up and release the place.  Then school will start to call those in the waiting list.

But the above process apply in some schools in June or July.  So, you better call the school that you want to apply in around April and May and ask for details.

No interviews should be done again.

也可試試開學前或剛開學時打電話去問插班, 還有機會啊

‹ 上一主題|下一主題