用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問各位真道家長,學校會如何鼓勵學生閲讀呢? ...
go

請問各位真道家長,學校會如何鼓勵學生閲讀呢? [複製鏈接]

請問各位真道家長,小女明年9月入讀FS1,請問學校會如何鼓勵學生閱讀呢?
有沒有Oxford Reading Tree可供學生借閲呢? 因我想喺網上買套ORT比阿女睇,所以問下學校有冇得借閱,如果有的話,我考慮其實系列好了。。。
   2    0    0    0

回覆:carolvw 的帖子

另淘寶買的Oxford reading tree ( 佢地叫Good English ) 好正,有五個level , total 10 books , 有mp3 and CD . Level 1a &1b = ORT level 1-2

回復 mayleong 的帖子

可否send條link參考下? Thanks!!

其實我早一兩年託朋友買,我自己冇淘寶account。

回復 mayleong 的帖子

ic ...Thanks!!

其實在中央圖書館也可以借到,不用花錢買!

joyjoyparent    發表於 13-11-4 21:24

回復 joannelai0508 的帖子

Thanks

回復 carolvw 的帖子

唔知明年是否一樣,以前就中英文.學生自定目標,例如10月至6月睇50本中文,50本英文,然後自己按進度、興趣揀書睇。
圖書館亦有story time及獎勵計劃。

又有晨讀

回復 Valy 的帖子

咁都唔錯,最緊要可培養小朋友閱讀嘅習慣

引用:請問各位真道家長,小女明年9月入讀FS1,請

原帖由 carolvw 於 13-10-28 發表
請問各位真道家長,小女明年9月入讀FS1,請問學校會如何鼓勵學生閱讀呢?
有沒有Oxford Reading Tree可供學 ...
我淘咗ORT比女,佢學校用,之前一直睇到level 3,唔知做乜summer後突然睇叻咗,現在睇到level 9,會自己選有興趣嘅黎睇,乜level 都睇。

牛津分级阅读Oxford Reading Tree 6-9级60本送音频光盘 http://item.taobao.com/item.htm?ut_sk=1.9Xl6UUZrvBsQAJaFdT%2BvoQf4_21380790_1383105498.Copy.%28null%29&id=20807792601

joyjoyparent    發表於 13-11-4 21:25

回復 ozoz 的帖子

其實我個囡從來都無有系統地看ORT或者Oxford reading tree.
條條大路通羅馬,而家三年班佢都睇到百多二百頁的英文書

最緊要係自發,而不是被迫的

引用:回復+ozoz+的帖子 其實我個囡從來都無有系

原帖由 Valy 於 13-10-30 發表
回復 ozoz 的帖子

其實我個囡從來都無有系統地看ORT或者Oxford reading tree.
對呀,k2時有好多同學家長話我知小朋友睇level 6-8,我無覺得自己女睇level 1-3有咩問題,我重鼓勵佢讀比我聽,因為得幾句,佢覺得掌握到,好有信心讀,又睇多幾次。到summer holiday,有時間多,我陪睇多d,去library借其他書密d , 我大多數借佢能睇得明95%字嘅容易嘅,一個假期後佢自己Bom Bom 聲越睇越多字,睇到level 9,不過佢一樣照拎其他容易level睇,只要係睇得開心,重覆睇完又會再睇。

好同意,最緊要佢有興趣,睇level 幾無咩所謂

回復 ozoz 的帖子

小女今年DS5, 很感謝學校小學部較少無謂家課, 以至有時間多看書. 我幫她join了公共圖書館的閱讀計劃, 也善用了學校的閱讀計劃, 要女兒在網上紀錄閱讀過的書藉資料. 在高小時要她做書的簡介及喜歡的原因. 最重要的是, 當她抱著書本時, 我可以對她說"Be a good kid, go and watch TV!"

引用:回復+ozoz+的帖子 小女今年DS5,+很感謝學

原帖由 joyjoyparent 於 13-11-04 發表
回復 ozoz 的帖子

小女今年DS5, 很感謝學校小學部較少無謂家課, 以至有時間多看書. 我幫她join了公共圖書 ...
原來公共圖書館有閱讀計畫,我下星期還書時去睇下先。小朋友真係需要空間先可以發揮。我細時日日功課一籮,對乜reader都無興趣,結果係唔係必要睇唔睇,睇唔明就求其睇,最重要R d pass paper,貼題背答案,作文就字數目標為本,根本小睇書邊嘔得出字,諗返轉頭,其實幾浪費時間。

回覆:請問各位真道家長,學校會如何鼓勵學生閲讀呢?

原來這麼多人選擇Oxford reading tree啊,我女也讀緊!

引用:原來這麼多人選擇Oxford+reading+tree啊,

原帖由 jojo8303 於 13-11-12 發表
原來這麼多人選擇Oxford reading tree啊,我女也讀緊!
阿女學校用ORT,佢好似上晒身咁我去圖書館借其他比佢,都肯睇,不過無ORT咁有感情,成日想睇。

回覆:ozoz 的帖子

你好似住馬鞍山,你女讀邊間幼稚園?我女幼稚園都讀ORT,唔會同学仔吧!

‹ 上一主題|下一主題