用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報左十幾間得3間寄信黎面試
go

報左十幾間得3間寄信黎面試 [複製鏈接]

都係報反就近學校,有d打電話去問,連面試機會都冇,淨有3間寄信面試,其中一間一間肥佬左d間仲係排隊排通宵先交到表,now話backup喔。好鬼傷心,最近幾日都對啊囡黑面色,覺得自己好鬼衰。報果d多數系全日。下禮拜面試果間得半日,都唔知去唔去。自己一個人又唔知問邊個意見。煩死,訓唔著。
   0    0    0    0

引用:都係報反就近學校,有d打電話去問,連面試

原帖由 zhxlkang 於 13-10-28 發表
都係報反就近學校,有d打電話去問,連面試機會都冇,淨有3間寄信面試,其中一間一間肥佬左d間仲係排隊排通 ...
呀囡幾歲都黑面對她?

回覆:報左十幾間得3間寄信黎面試

媽媽輕鬆面對不要太大壓力

放鬆放鬆,the best is yet to come!

3間都很好啊!放鬆d!你和小朋友都要開心至啱~

回覆:zhxlkang 的帖子

其它9間連面試都無?妳囡囡係咪超細b?

回覆:zhxlkang 的帖子

其他學校遂間打去問下,有啲學校明年才面試的,同埋打電話去問,可能有意外收獲。

我星期六那天打電話到一間邨校問幾時有開放日,聽電話的人話冇開放日, 要參觀就要約時間,又解釋點解會冇開放日,後來再講,原來佢係校長,仲問我小朋友叫咩名。

其實咁細個要佢地去面試已經好慘,你唔好遷怒於你個囡啦

第一 做父母唔應該係有學校收而開心 應該學習欣賞女兒的進步 學校收唔代表係叻 我地做父母J3唔好攪錯重點 見學校面試一樣 冇實得架 當一場經驗 唔係對子女評分標準

Chirley    發表於 13-10-28 15:55

zhxlkang 發表於 13-10-28 00:50
都係報反就近學校,有d打電話去問,連面試機會都冇,淨有3間寄信面試,其中一間一間肥佬左d間仲係排隊排通 ...
我明白O個種著急.....但....真係唔好黑阿囡面囉.....E家又唔係佢既錯

zhxlkang 發表於 13-10-28 00:50
報學校係家長責任.....
你有責任揾間啱佢既學校....
冷靜D.....再由頭唸過....

引用:第一+做父母唔應該係有學校收而開心+應該學

原帖由 mable0901 於 13-10-28 發表
第一 做父母唔應該係有學校收而開心 應該學習欣賞女兒的進步 學校收唔代表係叻 我地做父母J3唔好攪錯重點  ...
講得好好呀

媽媽不要擔心,如果是細女,有無幫佢報多兩間心儀PN AR,如果唔係,其實到出年5月大家定左OFFER,好多學校都會CALL你見及IN,我朋友個細仔舊年報PN都係一樣AR,到5及6月就會有OFFER仲係全日,何況K位一定多過PN位,如果唔係住北區,其實都唔洗太擔心。

回復 zhxlkang 的帖子

嗰十幾間幼稚園俾得你報,就會俾機會你個女面試架啦, 唔駛急只係遲早問題, 至於面完試其中一間唔收,都唔駛失望,仲有十幾間等緊你,希望在明天.

回復 RabbitJip 的帖子

剩低果d都打電話問左,話好多人,面試果d都派信,我地冇機會

如果唔係打算讀半日就唔好去。無謂浪費時間。其實咁細個要面對壓力已經好慘。無offer亦唔一定係佢問題。咁快就對個女黑面以後廿年讀書生捱點算?

回覆:mable0901 的帖子

Absolutely right !  我仔仔係11月,上星期帶仔仔去面試。其實佢表現一般甚至不抱大期望。我很開心,因為看到他的進步:由上年哭到今年沒有哭,自己可以主動行去老師那處拿東西及跟老師做動作。但對我來說,BB的進步令我感到開心及鼓舞。所以你也要努力加油。不要因女女做得不好而面克,要因她的進步作開心。最重要是不要給自己比太大壓力

我女女系细B,录取左两间学校。不过我地系屯门,你系边啊,点解D学校咁衰噶?如果有交表,都会有面试机会噶。上个礼拜去东华三院面试,吓死我,全部都系讲普通话嘅,即刻想调头走
‹ 上一主題|下一主題