用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贊成細仔應重讀K3定照上小一?有冇過來人分享 ...
go

贊成細仔應重讀K3定照上小一?有冇過來人分享 [複製鏈接]

請家長們比意見,thanks!
   1    0    0    0

我小朋友12月出世,一早已讀遲一年。因為覺得讀書係小朋友的權利,亦係小朋友最開心的時間,無謂剝削佢d時間。
據我觀察,佢宜家又冇話比同學叻d,但見佢由細都handle 到功課,自己都舒服d。
今年考小一,一間waiting,一間reject,一間in完未有消息,一間second in,一間third in。暫未有offer。

重讀k3原因是什麽?一世人得一次大抽獎機會。

應重讀K3,最開心的時間K3

回復 ericby 的帖子

請問在同一間學校重讀K3,其他同學上晒小學剩翻自己,對小朋友會不會感到不好。或是轉其他幼稚園讀k3

wendysuperbaby  小朋友大個了,repeat反而傷自尊心。  發表於 13-10-27 18:11

有需要咪repeat, 讀得好好地咪繼續上。repeat 最好去另一間,試插出名一些或程度深一些的,its possible.

回覆:贊成細仔應重讀K3定照上小一?有冇過來人分享

睇小朋友情況,跟得上根本無需要!
我女9月尾,暫3個offer, 2個3rd in。朋友10月,有offer, 又有Dgjs 2nd in.
細B好多成功例子架,唔好聽人講係細B就隨便 repeat 啊!

如果跟到,冇謂repeat. 嚟緊有排讀,有把機會俾你repeat。

跟得到, 就無謂repeat啦!
唔係佢咪要經歷過兩次畢業典禮? k3已識感受好多野, 見d同學就升曬小學(佢地覺得好榮耀同大件事), 升小學前, k3老師一定講好多升小野比佢地聽, 但得返佢又讀多次, 可能會更無心機.

人生好長喎!我覺得玩多一年都好……多d自信心…
就算有能力,功課跟到……但心智上同大一年嘅 BB始終有分別……

不过……建議讀出邊小一先……唔好再讀幼稚園
同間幼稚園教嘅嘢係一樣……咁就浪費la

一定係讀小一,就算重讀小一都係唔同間,學嘅嘢都唔同……所以啱晒重讀生。

照上小一,小一讀嘅野深過K3。下年再考過直資/私校小一,唔得再考小二

考其他幼稚園k3插班容易嗎?其實現時多唔多重讀小一到時又再考私考/直資,因肯定無機再抽津校。

如果repeat p1再考,學校會不會覺得小朋友讀吾掂?

1.專家話6歲前男女發展:  同齡的男女發展差距18個月,即男仔遲過女仔18個月,如果男仔已是細仔,而女仔是大女的話,他會遲過女仔30個月發展
2.雖然細仔未必追不上,但即使追得上都比人吃力,成功感也低,小孩會變得沒興趣學習,及自信心都會較低,我會選擇有效率學習,而且是班中至top的一群
4.升上小學,小學不會隨便讓你兒子重讀小一,如果幸運抽到好學校,更不會比你重讀,另外,如再考直資及私立學校知悉你兒子已讀小一,怕你會三心兩意,很少offer個位比你
3.幼稚園重讀比較好,而且去另一間幼稚園讀,小朋友愈小適應力愈強,不要怕他不適應,去另一間可學懂更多知識

回復 amy28 的帖子

識兩位小孩成功插名幼K3,位是有的,尤其是英文好的,因有小部份會選擇轉is。都係個句,如果能力未追到,repeat k3, 如target 更好,try again in p1.

repeat唔repeat, 好睇個別小朋友, 我個女小肌肉唔好, 要佢做細女, 大人同小朋友都好辛苦, 因為寫字上, 真係做唔到要求的...我k1比囡囡repeat, 而家k3佢自信心番晒黎..

如果真係要repeat, 我都覺repeat幼稚園k1好d, 因為去到k3, 小學, 小朋友大咗, 小朋友開始懂事, 又有佢地自己朋友, 見到人有得升, 佢無得升, 會唔開心..

樓主個case, 你最清楚你小朋友, 最主要, 你覺得小朋友跟得上嗎? purely要入名小而repeat, 一定唔應該, 跟得上, 一定上小一, 之後再讀好成績考心儀學校p2插班; 如果真係而家都覺得唔會跟唔上, 2手準備啦, 睇吓考到邊間小學, pick間無咁谷, free d既; 另一方面, 再找找邊間有位repeat k3再決定去向; repeat k3 最好唔好係原校, 睇吓有無邊d谷d插到..

最後的選擇係好睇你自己手上有mud choice...

回覆:peggyau 的帖子

其實不能一概而論!每個小朋友發展家長最清楚,以前根本無大女細女之分,小B好多時就被標籤了各方面不如大B!
我妹係12月超小B,一樣在小學可考頭三名,上大學,有個人專業。

不過我都識人真係跟唔上,小肌肉唔得,要repeat. 你老師有無recommendation?

如果真系想重讀這條路,多数會在k2時重讀,对小朋友心理好一點!

‹ 上一主題|下一主題