用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 聖保羅男女中學附屬小學不入second in 還未寄信 ...
go

聖保羅男女中學附屬小學不入second in 還未寄信 [複製鏈接]

面試完後一路等消息,真係等了又等!比個結果人知都好。
成日keep 住上網睇,終於有一日在校網見到這個公佈:

申請2014年度小一學位第二輪面見                                          24-10-2013
                              獲進入第二輪面見之申請人已透過電話及郵遞通知面見日期及時間。

雖然都知這間是超級名校,機會不大。
但其他學校入圍同reject的申請人都差不多時候收信,但宜家我冇收過任何信,咁點?

2    0    0    0

回覆:聖保羅男女中學附屬小學不入second in 還未寄信

All schools have their own arrangement. The final result will be mailed to applicants after the whole procedure finished. No call for second in = reject.

valerielee 發表於 13-10-27 11:28
All schools have their own arrangement. The final result will be mailed to applicants after the whol ...
只係有d奇怪,其他學校都好有效率,會正式通知家長,也認為這是禮貌。
既然學校已選定入圍人選,reject letter 也可以同步處理。

回覆:聖保羅男女中學附屬小學不入second in 還未寄信

放下吧!

http://www.spccps.edu.hk/news/20131024news001

每間學校都有佢做法,阿仔全部答對唔入圍,朋友兒子5個中文詞語唔識3個卻入圍,知道果晚都好失望,但又可以點?放手吧,無緣就係無緣

valerielee 發表於 13-10-27 14:07
每間學校都有佢做法,阿仔全部答對唔入圍,朋友兒子5個中文詞語唔識3個卻入圍,知道果晚都好失望,但又可以 ...

放手吧....學校收生準則只有佢地先知.....我個女都話識哂中文認字, 同讀英文文章, 有問有答, 仲話好淺, 起入面IN左兩個幾鍾....無2ND IN, 朋友個仔, 媽媽係舊生同住港島豪宅, 有2ND IN.

我諗單學校有㨂小朋友一套準則!朋友跟我同屋苑,同校,一樣無關係!但朋友仔有2nd in, 我女就無!
我覺得我女都叻架,不過同學仔就係活潑有自信,計數快,英文再叻啲!

回覆:valerielee 的帖子

朋友仔仔上年見英華,佢話校長叫佢地5个鬥快跑去取張紙仔(不sure 係未紙仔),仔仔話佢最慢,因為唔想争,所以取不到,明朋友話以为無望,點知有third in,最後仲收埋……所以,唔好睇表面,唔知學校其實想identify what ga

引用:朋友仔仔上年見英華,佢話校長叫佢地5个鬥

原帖由 confidence 於 13-10-27 發表
朋友仔仔上年見英華,佢話校長叫佢地5个鬥快跑去取張紙仔(不sure 係未紙仔),仔仔話佢最慢,因為唔想争, ...
最近睇過林校長有篇專訪,佢單從讀故事呢個環節都睇到好多仔嘅性格,揀佢想揀嘅人,見微知著

引用:每間學校都有佢做法,阿仔全部答對唔入圍,

原帖由 valerielee 於 13-10-27 發表
每間學校都有佢做法,阿仔全部答對唔入圍,朋友兒子5個中文詞語唔識3個卻入圍,知道果晚都好失望,但又可以 ...
朋友兒子有特別背景嗎?还是有其他过人之処?

電話call second架喎。打晒架啦

假設如2nd in 個班選不到足夠人數入到,咁咪要call reject 左的學生? 到時又比家長插和唱。

太執著只令自己和身邊的人不開心。

引用:Quote:原帖由+valerielee+於+13-10-27+發表

原帖由 pino 於 13-10-27 發表
朋友兒子有特別背景嗎?还是有其他过人之処?
無背景

引用:Quote:valerielee+發表於+13-10-27+11:28+A

原帖由 Gihoho 於 13-10-27 發表
只係有d奇怪,其他學校都好有效率,會正式通知家長,也認為這是禮貌。
既然學校已選定入圍人選,reject let ...
又可能…入圍嘅200個,可能校長又唔鍾意……隨時可能再call 掛…

引用:每間學校都有佢做法,阿仔全部答對唔入圍,

原帖由 valerielee 於 13-10-27 發表
答正確嘅人應該大把…問題係態度上面………
就算答錯,但求知嘅態度非常好,都可以入圍嘅…
何況…………小朋友話識……但可能係答錯

盡力就得了,媽咪收拾好心情,再出發过…
始終……140 個位,考唔到係正常…考到真係要還六合彩了。

阿Q地諗,如果入到200但入唔到120名,到時仲失望。宜家早D知結果,唔駛有妄想。

只有30%留畀無關係人士,即42個位,其實真係好渺茫㗎!

如果真有料
中一再試。

加油

‹ 上一主題|下一主題