用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個朋友IN完YORK,話我知感覺間學校
go

個朋友IN完YORK,話我知感覺間學校

個朋友IN完YORK,話我知感覺間學校的老師少左少少真正教小朋友的愛心!也都唔見校長出現,IN左幾間,唯一一間無校長出現的學校:;pppp:,可能個校長對自己團隊超級有信心吧,但事實好似并不致此,一盤散沙,少左凌聚力!問小朋友個名,問一次,小朋友大聲清楚望住個老師答一次,竟然好似唔記得自己問左人問題一樣,問完唔使望個小朋友,即刻扭轉面同爸爸講的野,小朋友都覺得好奇怪,為何老師如此做,但可笑的是,同爸爸講完,又再問小朋友個名,小朋友以為頭先個老師無聽清楚,再一次更大聲望著老師講多一次,但結果都是一樣,老師問完即自顧自己羅FILE之類的,又無望個小朋友,咩我們問人的時候唔系望住人系最基本的禮貌嗎?最搞笑的是老師果刻好像游緊魂一樣,問完問題又唔望個小朋友,又唔講系唔系無聽清楚之類的,完全無反應,對個小朋友!呵呵,然后又問個爸爸,小朋友叫咩名?!搞咩呀?!個小朋友已經覺得個老師有些特別,無禮貌兼做事無條理!然后指住個車問小朋友系咩,小朋友答車,然后竟然問個車有咩用呀?呵呵,個小朋友2歲,唔通識答你系用來方便人,節省時間之類的咩?但個老師個答案真系好另類,好認真個樣望住小朋友:個車用來揸!當然差點忍唔住笑出來,我估個個小朋友都識個車系可以揸吧,但問有咩用途哦,這樣的答案不知系我們不夠深度,還是白癡左的?!對個過程有些不太滿意,全程勁趕收工一樣!當時將我們帶過來俾其IN的時候,已經好似無太高興,認為自己已經拾好野,準備收工啦,又過來,點解唔帶俾其他人個款! 超覺得個學校缺少少少東西一樣的,精神上的!!呵呵!聽完后安慰個朋友,可能個老師IN到傻左,或者條仔等緊放工之類的,所以無咩心機系度!但個過程有些FUNNY!!!

回覆:william2011 的帖子

我昨天去interview 時,校長又係度一齊玩喎!噃,仲有Net 先唱遊,玩bunny後先上去waiting room 玩,等見老師!成個流程安排好好!見我哋個個老師又幾nice, 面試嘅老師都好有心機耐性,我覺得佢問題係視符小朋友識,先再問深d,我個小朋友23個月大,個老師已經用好多圖片咭問題, 搭積木,分比爸媽比老師,再用英文叫指眼耳口鼻頭!仲叫我小朋友用顏色筆畫圓形,見佢畫倒,就叫佢畫多幾次!成個面試都考咗好全面,一d都唔求其!可能係個別老師有問題啫!

回復 Moon1437 的帖子

系呀?!呵呵,等我話俾其知,等其消除對間學校的優慮先!THX!

回覆:Moon1437 的帖子

而且D問題都幾深!要分圖片咭,邊張物件係大,那個係小。分多與少,分人物(boy ,  girl , women and men ) 咁算唔算有深度呢?我就好少聽人面試考呢D!

rainbowcov    發表於 13-10-29 17:18

回覆:william2011 的帖子

其實我初初因為自己仔仔係細仔,考york都係當backup , 因為comments 都話學校比較commercial , 但經過簡介會及interview後,感覺York 都算幾好嘅學校,除咗學費貴咗d外

Chirley  same here  發表於 13-10-28 15:37

引用:其實我初初因為自己仔仔係細仔,考york都係

原帖由 Moon1437 於 13-10-27 發表
其實我初初因為自己仔仔係細仔,考york都係當backup , 因為comments 都話學校比較commercial , 但經過簡介 ...
Same here!

我早兩日in完,印象几好喎!校长有出来一齊既唱遊,又有中文同net一齊玩,之後才in,安排对小朋友都几好,過程几smooth, 令我对学校同老師印象唔錯。

回覆:個朋友IN完YORK,話我知感覺間學校

可能miss 太累卦。我個細B 仲未有得 in

回覆:Moon1437 的帖子

Agree, exactly the same as yours

回覆:個朋友IN完YORK,話我知感覺間學校

我個女都係尋日in, 佢係12月bb, 都見到校長, 女女玩得好開心唔願走, 老師都友善嘅, 不過對我個女嚟講係深, 問邊副圖多...

引用:我個女都係尋日in,+佢係12月bb,+都見到校長

原帖由 BeeBee1129 於 13-10-27 發表
我個女都係尋日in, 佢係12月bb, 都見到校長, 女女玩得好開心唔願走, 老師都友善嘅, 不過對我個女嚟講係 ...
Me too dec small bb. She's very happy n excited n running to daddy, telling him she can touch the bunny..so she's quite relax during interview...and she enjoys the popcorn...haha

我都一樣, 因為自己女女係10月細B,考york都係當backup , 因為comments 都話學校比較commercial及雜費貴 (我冇朋友仔女讀過所以冇得問) , 但經過簡介會及interview後(校長係度一齊玩,流程不錯但對我個女嚟講算深),感覺York 都算幾好嘅學校,除咗學費貴咗d外.

另外我想8卦問下: 咩原來所有校長會出現學校的interview ga???? TT 都冇wor!!

rainbowcov  哈哈, 試過有兩間直情係校長親自見添呀!  發表於 13-10-29 17:21

回覆:ymnhappybaby 的帖子

我係上年見YORK既,校長有係HALL度一齊唱歌,反而其他學校interview唔見有校長,可能有但我留意唔到
流程方面坦白講係我上年面試中最好既一間(老公都有讚),最欣賞佢安排小朋友係課室玩玩具再係同一間課室問問題,有D學校轉幾個課室,我自己都頭暈
至於功用問題係幼稚園熱門題目,不過問車又真係唔夠日常
老師問題技巧我覺得最好係青衣康傑

我都係上年IN YORK N班既, 我同老公一齊去。
我地早到左10分鍾左右, 係去課室到等叫,
後來去左個HALL到一齊玩/唱歌/摸下隻兔仔等做WARM UP,
之後就分左約5、6人一隊上課室, 分開2個唔同MISS坐兩邊,
一個就同家長傾幾句先, 仲俾左隻介紹學校既CD, 傾完後就去另一邊IN小朋友,
果時小朋友未識講野就要佢揀啦, 例如拎2隻動物圖出黎問邊隻係狗仔之類..
未到佢IN既小朋友就係一邊玩下玩具,
都問左成4,5條...IN完之後仲送左對沙錘俾我小朋友,
仲有一張券係俾我地去操場換爆谷食...全程用左約1小時,
我同老公見過幾間都覺得呢間安排得好好, 好SMOOTH...
識另外兩個朋友去IN耐極都無過2個鐘,
我覺得比起某D學校等成個幾兩個鐘之後只係IN你幾分鐘, 差好多,
而且俾左$30報名費, 係第1間覺得俾得超值,
只係爆谷同對沙錘都係返到啦 (雖然最後我地無兌換爆谷唔知好唔好食)
雖然D MISS 真係好YOUNG, 好FRESH咁,
會擔心佢地識唔識教書 / 點對小朋友咖之類,
不過未試過 (未入讀), 無意見先。
但以INTERVIEW黎講, 呢間學校算係表演好好,
連係樓梯落黎都會企個EE係到歡送你咁, 感覺

感覺上算是好的一間,俾得起學費佢又俾到貨你,仲想點呀!

Chirley    發表於 13-10-28 19:29

又係『個朋友』!點解吾叫『個朋友』直接上来現身説法呢?!

My bb had PN interview last year and I totally agree with Chirley! What more you can expect for $30 application fee?  V smooth arrangement and I have seen the Principal twice (once at the briefing and once before the interview)!  Two teachers interviewed us - one with my BB and one with me.  And you can play at the playground before and after the interview, no need to stay inside a classroom crowdly.  I just spent 30 mins to complete the whole process.

Chirley    發表於 13-10-28 19:25

回復 adios 的帖子

不明你嘅意思?!O甘样唔俾咩?!

引用:我都係上年IN+YORK+N班既,+我同老公一齊去

原帖由 Chirley 於 13-10-28 發表
我都係上年IN YORK N班既, 我同老公一齊去。
我地早到左10分鍾左右, 係去課室到等叫,
後來去左個HALL到一齊 ...
Haha..popcorn yummy yummy...

Chirley  我怕阿囝又要食所以無換呀  發表於 13-10-28 17:36