用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖嘉勒幼稚園vs幼克國際幼稚園
go

聖嘉勒幼稚園vs幼克國際幼稚園 [複製鏈接]

中西區聖嘉勒幼稚園vs幼克國際幼稚園邊間較好呢?聖嘉勒幼稚園出路好嗎?直升聖嘉勒小學機會率高嗎?是否值得讀?聖嘉勒幼稚園課程深嗎?聖嘉勒書院(中學)口啤好嗎?

1    0    0    0

回覆:聖嘉勒幼稚園vs幼克國際幼稚園

personal preference 會揀 St Clare, 有小學 back up, 天主敎女校

中學系band 1尾,幾好但吾系話萬眾期待果隻。commit 左亦好似吾比参加大抽獎,但一樣可以考直資私小。

回覆:聖嘉勒幼稚園vs幼克國際幼稚園

St clare 學費好平

有九成上到小學 according to other threads in the forum

校風純樸

回復 Jane1983 的帖子

st clare中學應該唔係band one尾,佢喺我讀書年代已經係成績唔錯嘅名校,連我當年中學嘅sister都讚這間學校成績好兼校風純樸。而且我睇EK話佢HKDSE成績好好,入U率高過華仁,聖心和聖士提反女校等名校。

話時話,請問知唔知D學校banding那裡來的?用咩做準則?

回復 nky228 的帖子

幼稚園程度唔算深,但學校今年將以往課程推前了半了教。
日日有兩樣功課,量不算太多。
要幫小朋友溫書認字。

回復 Angie_Law 的帖子

你的意思是band 1頭? 我是看之前在EK流傳的資料,有心人家長編制。

回復 Jane1983 的帖子

其實我唔知st clare真正嘅banding。 只係覺得我讀書年代有五級(band 1 to band 5),st clare當年已經係band 1,現在只得3級 (band 1 to 3),而且佢嘅成績又咁好,覺得冇理由係band 1 尾啫。。

Jane1983  明白!  發表於 13-10-28 15:39
‹ 上一主題|下一主題