用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) St Louis是一所很好的學校啊!
go

St Louis是一所很好的學校啊! [複製鏈接]

1800人申請只收大約70個學生,唸住去陪跑,但去完真係好鐘意!睇到St louis 中,小學生都好有活力!兩邊操場有些學生今日都係係無老師帶領下很投入地參與!學校完全開放比學生返去活動,有打ball, 有童軍,又有個鮑思高活動中心,其中一個操場大到有觀眾席,我怕堵車一早去到,小孩去到好興奮,竟然同St Louis 中,小學生一齊打籃球,有d 去interview 既男家長都同自己仔仔一齊打,超relax, 未試過去interview 去得咁開心同輕鬆,大操場都開放比學生行下走下,讓小朋友發揮到佢地童真,活潑既一面,好過有些學校你一行入去已經觀察,注意你一舉一動咁緊張,咁徦。我在旁扮路人甲去觀察佢地學生言行,因聽聞中學部學生操行麻麻,我吾信。我見到學生好有自信,好醒目,一班中學生排畫劇,無老師train 嫁,但見到個個都好識表達自己,會主動提出意見改善,v good! 上到課室有個老師問我係咪呀xxx 家長,嚇死我,以為要in 我,原本問我小孩係咪有濕疹,睇中定西醫,有一個好好既中醫想介紹比我,佢學生睇左好返好多,之後立即去攞資料比我,感恩:) 如果吾收,我都希望比仔仔去鮑思高青年中心參加活動,好似係open for public 既。網上資料話此中心係由以前一位叫伊思高神父所創位的,他說:「暑假是魔鬼最大的收獲。」故設立鮑思高青年中心,希望提供一個玩樂園地給青少年,避免他們於假期時學壞,並從聚會中向他們介紹天主,推廣福傳的工作,真的很好啊,關注的不只是成績而是身心及spiritual 既發展!

0    0    0    0

我地昨天都有去 IN, 這是一所令人好有歸屬感的學校. 我見到有不少年過三,四十歲的舊生在踢波和打籃球.

1800 applicants but only 70 will be successful ?  The chance is too slim !

回覆:chanti 的帖子

唔係小一有三班,約90個位嗎?

回覆:bebelee 的帖子

每級只有兩班,可惜

引用:Quote:chanti+發表於+13-10-29+08:13+每級

原帖由 ha8mo 於 13-10-29 發表
今年的小二有3班
問你一個問題
如你的公子小五、小六在聖類斯小學考全級第一
honestly St Louis, 讀書吾係話讀band 1A 先係最好,寧願佢一讀12年,有歸屬感。做人要知足,感恩,至怕佢將來已有一女友,有個好d 既靚d 既再追,吾想佢人生係咁沖沖沖而失去人性,我係英國讀書,工作時見到太多人才但生活腐敗,玩女人,為左想沖上去失去人生,人性的人…可憐。

不是讀小學,中學一定一收番,舊年之收了十多人

十多人? 係其中一班定兩班加埋? 有冇人知點解呢?

pmlai 發表於 13-11-12 19:32
不是讀小學,中學一定一收番,舊年之收了十多人

Ian, 請問你知唔知點解呢? 係同學仔banding唔夠, 定中學轉咗方向只肯收band1學生呢?
有冇高年班的家長可以share下呢? (小兒現小三, 睇完個post好擔心.)

我也不太清楚,我也是聽其他家長講,我都希望有畢業的家長分享下,我仔今年小五

上個家長日我都聽到有個家長話得一半同學上自己中學, 我當時以為係全級一半, 即有一班. 如果得十幾人, 真係唔知點算.

回覆:St Louis是一所很好的學校啊!

其實應該有一半多少少可以升上中學,但排頭位的一堆會走,所以%咪唔高囉。

‹ 上一主題|下一主題